Dvi iš trijų prizines vietas užėmusių komandų pretendavo ir į lietuviškiausio deserto prizą.
Lietuvos someljė mokyklos įsteigto pagrindinio prizo – Auksinių šakučių – laimėtojos restorano „Nineteen18“ konditerininkės Vitos Bartininkaitės sukurtas „Brazdas“ buvo padarytas iš restorano ūkyje išaugintų obuolių, kvepėjo lietuvišku ąžuolu ir eglės brazdu.
Gal todėl someljė Vidmantė Šukytė pasirinko „vietinį“ obuolių vyną, tiesa, padarytą Estijoje, „Poltsamaa Kuldne 2009“.
Metų laikams ir vietiniams produktams ištikimi liko antrąja vieta pasidaliję „Sweet Root“ nariai Greta Janulytė ir Sigitas Žemaitis, baravykus, aronijas, svarainius, riešutus ir savo mėgstamas vandenines mėtas suformavę į putose mirkstantį „Ančiuką“. Prie jo Andrius Pagojus iš „Vyno klubo“ priderino lietuviškos dvasios brandų tokajų „Dereszla Aszu 3 Puttonyos 2009“.
Tačiau lietuviškiausio deserto prizą vis dėlto laimėjo Palangos restorano „4“ virtuvės meistro Gabrieliaus Zajaco sukurtas „Baltijos gintaras“. Desertas atrodė kaip gintaro gabaliukai, net kvepėjo pajūrio pušimis, nes jo sudėtyje buvo karamelizuotų spyglių.
Prie šio deserto someljė Francesco Di Marco patiekė itališką „Livon Casali Goda Verduzzo Friulano DOC“.
Įdomu, kad ne viename deserte buvo sūrio – tiek sūrio per devynis Vyno ir desertų derinių čempionato metus dar neteko matyti. Tikėtina, kad ateinančiais metais jo nemažai aptiksime ir restoranų valgiaraščiuose.
Šokoladinė klasika niekur nedingo, nes antrąja vieta su anksčiau minėtu „Sweet Root“ pasidalijęs „Dine“ pateikė visiškai klasikinį aviečių šerbeto su šokolado putėsiais desertą. Ir kituose čempionato klasikiniuose desertuose šiemet dominavo šokoladas.
„Wine + Dessert 2018“ neapsiėjo ir be geriausio vyno rinkimų. Jau pirmieji dalyviai – „Amandus“ (Deividas Praspaliauskas ir Ada Sakalauskaitė) pareiškė rimtą pretenziją į šį titulą, desertui „Ežiukas rūke“ iš Prancūzijos atsisiuntę retą „Maison du Vigneron Vin de Paille Cotes du Jura 2014“.
Tačiau šios ir kitų komandų pastangas nuginklavo „Peller Estates Cabernet Franc Icewine Niagara Peninsula 2007“, kurį su desertu „Winter is coming“ (autorius Darius Stakelė) patiekė Martynas Pravilonis – paskutinės varžybose pasirodžiusios komandos „Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ someljė.
Varžybas surengė Lietuvos someljė mokykla, padedama Lietuvos someljė asociacijos ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, siekdamos ugdyti desertų kultūrą ir saldaus vyno įvairovę Lietuvoje.
Atrodo, kad beveik dešimtmetį trunkančios pastangos nenuėjo veltui: tokių desertų ir jų derinių tikrai nerasite nė vienoje kaimyninių šalių.
Dalis varžybose parodytų desertų jau atsidūrė restoranų valgiaraščiuose, taigi jų galės paragauti ne tik teisėjai, varžybas stebėję kolegos ir saldumynų entuziastai.