Virtuvės šefas išdavė svarbiausią taisyklę, kuri pravers ruošiant žuvį

Kaip gaminant žuvį nesugadinti patiekalo? Auksinę taisyklę šiuo klausimu turi vilnietis virtuvės vadovas Artūras Volčakas (32 m.). Švenčių stalo be žuvies jis neįsivaizduoja, tad pasidalijo savo kulinarine paslaptimi.

Įmantriais patiekalais kitus stebinantis A.Volčakas sau maistą gamina retai.<br>D.Umbraso nuotr.
Įmantriais patiekalais kitus stebinantis A.Volčakas sau maistą gamina retai.<br>D.Umbraso nuotr.
Lašiša su saldžiosiomis bulvėmis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lašiša su saldžiosiomis bulvėmis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 29, 2018, 9:35 AM

Prieš 14 metų virėjo kelią pradėjęs ir dabar sostinės bare „Bardakas“ virtuvės vadovu dirbantis A.Volčakas prisipažino, kad per šventes jis retai kada gamina, nebent padeda motinai paruošti kokį nors sudėtingesnį patiekalą.

„Duodu mamai pasireikšti. Bet ji bijodama gamina, nes žino, kad aš tai ragausiu.

O man vis kas nors neįtinka, tad pasakau pastabų. Esu priekabus. Bet juk kas kitas, jei ne sūnus, tiesą pasakys?“ – nusijuokė A.Volčakas.

Pats sau maistą jis irgi gamina itin retai. Dažniausiai valgo kitose maitinimo vietose.

Mėgsta išbandyti naujus patiekalus, vėliau ką nors iš naujų skonių pritaiko savo virtuvėje. Kalbant apie žuvį, dažnai A.Volčakas gamina lašišas, vilkešerius, doradas ar menkes.

Žuvis – puikus ir gana greitai paruošiamas patiekalas, tačiau pavyksta toli gražu ne visiems. Būna tai per sūri, tai perkepta, tai negražios išvaizdos.

Virtuvės vadovas davė geriausią patarimą, kuriuo turėtų vadovautis kiekvienas, norintis paruošti puikų žuvies patiekalą.

„Svarbiausia – žuvies neperkepti. Nebijokite, jei ji bus ne iki galo iškepusi, dar šiek tiek žalia. Duokite jai kelias minutes pailsėti.

Tai daug geriau nei perkepusi žuvis, nes ji subyra, o tokios į lėkštę tikrai nedėsi“, – patarė virtuvės vadovas.

Pavyzdžiui, lašišos kepsnį Artūras pataria kepti vos 7 minutes. Būtent šią žuvį dažniausiai galima perkepti.

Tada ji tampa per sausa. O doradų, pasak A.Volčako, sugadinti beveik neįmanoma. Jos labai greitai iškepa. Be to, jų oda stora, tad vidus neišbyrės.

Dažnai prie žuvies patiekiami ryžiai. O A.Volčakas su žuvimi siūlo derinti saldžiąsias bulves ar kuskuso košę, daržovių tyrę su morkomis, salierais.

Patyręs virėjas pataria nepiktnaudžiauti prieskoniais. Ant žuvies užtenka užberti druskos, pipirų ir pagardinti čiobreliais.

A.Volčakas šventėms siūlo pasigaminti nesudėtingą ir greitai paruošiamą patiekalą, kuris nustebins visus žuvies mėgėjus.

Lašiša su saldžiosiomis bulvėmis

Reikės (4 asmenims):

400 g lašišų filė,

1 kg saldžiųjų bulvių,

keleto šakelių čiobrelių,

1 avokado,

marinuotų Chalapos paprikų,

1 pomidoro,

1 svogūno,

50 g žirnių ankščių,

100 g šparaginių pupelių,

skiltelės česnako,

50 g sviesto,

žiupsnelio smulkintų kalendrų,

saujos vyšninių pomidorų,

4 putpelių kiaušinių,

1 žaliosios citrinos,

druskos,

pipirų.

Pirmiausia paruoškite saldžiąsias bulves – supjaustykite jas griežinėliais. Užvirinkite puode vandenį ir jame apvirkite bulves 3–4 minutes. Tuomet jas pakepinkite keptuvėje svieste apie 5 minutes, kol gražiai apskrus.

Pasigaminkite avokadų tyrę: šakute sumaigykite minkštą avokadą, peiliu susmulkinkite Chalapos paprikas, pomidorus ir svogūnus. Geriausiai tinka vadinamieji šalotiniai svogūnai (askaloniniai česnakai), nes jie ne tokie aitrūs kaip įprasti. Prieš viską sumaišydami dar įpilkite šiek tiek marinato nuo Chalapos paprikų. Tuomet šakute viską kruopščiai išsukite. Įberkite druskos ir pipirų.

Lašišą galite ruošti dviem būdais: visą žuvies filė gabalą vos vos apkepinti keptuvėje ir pašauti 15 minučių į orkaitę arba ruošti keturis vienodus lašišos gabalus – juos pabarstykite druska, užberkite smulkintų čiobrelių. Dėkite ant įkaitintos keptuvės ir kepkite 7 minutes, skirkite po tris su puse minutes kiekvienai pusei.

Šparagines pupeles ir žirnių ankštis trumpai apkepinkite keptuvėje su sviestu, česnaku ir druska.

Gražiai paserviruokite. Į lėkštę suguldykite bulvių griežinėlius, ant jų uždėkite lašišą, šalia su šaukštu paskleiskite tyrės. Patiekalą papuoškite žirnių ankštimis, šparaginėmis pupelėmis, vyšniniais pomidorais ir virtais putpelių kiaušiniais. Dar galite papuošti per pusę perpjautomis figa ir žaliąja citrina.

Auksinė kulinaro taisyklė: svarbiausia – žuvies neperkepti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.