Brangiausios arbatos plantacijose sąlygas diktuoja ir pilnatis

2 200 metrų aukštyje, Indijos Himalajuose, kur dangų remia apledėjusios trečio pagal aukštį pasaulyje Kančendžangos kalno masyvo viršūnės, supančios Dardžilingo miestą, atima žadą.

 Arbatos rinkimas.<br>123rf.com
 Arbatos rinkimas.<br>123rf.com
123rf.com
123rf.com
 Ulongo arbata.<br>123rf.com
 Ulongo arbata.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (3)

„Stilius“

Feb 14, 2019, 3:00 PM

Slėnyje klajoja laukiniai drambliai ir tigrai, o papėdėje stūkso budistų šventyklos. Tačiau Dardžilingo gyventojai labiausiai didžiuojasi ne tuo. Savo teritoriją jie vadina Arbatos Šampane, kurioje plantatoriai renka smaragdo žalumo arbatą. Ir ne bet kokią, o brangiausią pasaulyje.

Iš viso šiame regione – 87 arbatos plantacijos. Viena jų, esanti 33 kilometrai į pietus nuo Dardžilingo kurorto, – labai ypatinga. Mat čia įsikūręs vienas seniausių arbatos fabrikų pasaulyje, o jame gaminamos itin retos arbatos rūšys. Arbatos lapelius Makaibario plantacijoje žmonės renka tik per pilnatį, kai planetos būna išsidėsčiusios tam tikra tvarka, o naktis – giedra.

Tad nieko nuostabaus, jog kilogramas šios ulongo rūšies arbatos kainuoja daugiau nei pusantro tūkstančio eurų. Tai – brangiausia arbata Indijoje.

1859 metais įkurtas Makaibario ūkis yra seniausias Dardžilinge ir pirmas pasaulyje biodinaminis ūkis. Tokiame ūkyje vadovaujamasi gamtos pusiausvyros, darnos tarp žmogaus, gyvūnų ir augalų principais. Ūkis minimaliai priklausomas nuo išorės veiksnių ir pats išsilaiko.

Šios plantacijos savininkai, priešingai nei dauguma pasaulio ūkių, nesiekia išgauti kuo daugiau produkcijos. Jie griežtai vadovaujasi astronominiu kalendoriumi: nuo kovo iki spalio mėnesio, kai apskritai renkami arbatos lapai, Makaibaryje jie renkami vos keturis ar penkis kartus per sezoną.

Prieš kiekvieno derliaus nuėmimą darbuotojai apsirengia tautiniais drabužiais, vyrai rankomis muša būgnus, moterys šoka ir meldžiasi.

Po 20 val., kai pilnatis šviečia ryškiausiai, apie 80–100 arbatos rinkėjų užplūsta plantacijos kalvas. Jie tiki, kad jei saulės spinduliai palies arbatos lapus, arbata praras savo aromatą ir skonį, todėl nurinkti ir parnešti derlių reikia iki saulei patekant.

Norint išgauti 50 kilogramų „Silver Tips Imperial“ arbatos reikia surinkti 200 kilogramų arbatos lapų.

Specialistai sako, kad šioje arbatoje juntamas mangų poskonis ir ji turi jaunystės eliksyro poveikį. Tad už tai, kad jos surenkama tiek nedaug ir tokiu ypatingu būdu, pirkėjai iš Amerikos, Didžiosios Britanijos bei Japonijos moka 1620 eurų už kilogramą šios arbatos.

Dardžilinge yra keletas ūkių, kurie parduoda „Silver Tips Imperial“ arbatą, tačiau tik Makaibaryje ši arbata renkama per pilnatį. Šis ūkis išskirtinis ir tuo, kad jis yra vienas iš nedaugelio, kuris niekada nepriklausė Didžiosios Britanijos imperijai. Net kolonistiniame XIX amžiuje jis sugebėjo išlikti savarankiškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.