Druskininkų restoranų gidas: kur apsilankyti ir ko paragauti

Norintys atrasti išskirtinius restoranus, išbandyti unikalias maitinimo įstaigas ar besidairantys naujų gastronominių patirčių jau seniai nebesidairo vien į tai, ką gali pasiūlyti Lietuvos didmiesčiai. 

 Pastaraisiais metais piečiausio Lietuvos kurorto restoranai metė tikrą iššūkį ne tik likusiems šalies kurortams, bet ir didžiųjų miestų virtuvėms.<br> 123rf nuotr.
 Pastaraisiais metais piečiausio Lietuvos kurorto restoranai metė tikrą iššūkį ne tik likusiems šalies kurortams, bet ir didžiųjų miestų virtuvėms.<br> 123rf nuotr.
 Pastaraisiais metais piečiausio Lietuvos kurorto restoranai metė tikrą iššūkį ne tik likusiems šalies kurortams, bet ir didžiųjų miestų virtuvėms.<br> 123rf nuotr.
 Pastaraisiais metais piečiausio Lietuvos kurorto restoranai metė tikrą iššūkį ne tik likusiems šalies kurortams, bet ir didžiųjų miestų virtuvėms.<br> 123rf nuotr.
 Pastaraisiais metais piečiausio Lietuvos kurorto restoranai metė tikrą iššūkį ne tik likusiems šalies kurortams, bet ir didžiųjų miestų virtuvėms.<br> 123rf nuotr.
 Pastaraisiais metais piečiausio Lietuvos kurorto restoranai metė tikrą iššūkį ne tik likusiems šalies kurortams, bet ir didžiųjų miestų virtuvėms.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 1, 2019, 8:07 AM, atnaujinta Mar 1, 2019, 8:19 AM

Nors tiek Vilniaus, tiek Kauno gastronominiai žemėlapiai kiekvieną mėnesį tampa vis įdomesni ir turiningesni, pastaruoju metu ryškėja tendencijos,  iškeliančios naujus gero maisto mylėtojų traukos centrus, esančius atokiau nuo didmiesčių.

Vienas ryškiausių pavyzdžių – sąlyginai neseniai vietinių restoranų kokybės kartelę pakėlę Druskininkai. Pastaraisiais metais piečiausio Lietuvos kurorto restoranai metė tikrą iššūkį ne tik likusiems šalies kurortams, bet ir didžiųjų miestų virtuvėms.

Bene labiausiai šiuo metu kurortą garsinanti virtuvė įsikūrusi daugelio nuolatinių Druskininkų svečių puikiai pažįstamame buvusio miesto banko pastate. Tai – iš kuklios šeimos kavinės išaugęs, o dabar prestižinio „30 geriausių Lietuvos restoranų sąrašo“ dalimi tapęs „Velvetti“.

Vienas žymiausių buvusios banko saugyklos patalpose įkurtos „Velvetti“ virtuvės akcentų - krosnyje ruošiami patiekalai, brandinta mėsa, dilgėlių ledai ir švieži vietinių ūkininkų produktai.  Restorano pasididžiavimas - čia medžiu kūrenamoje krosnyje kepama rūgštaus raugo duona, šiuo metu sulaukianti ypatingo dėmesio pasaulio didmiesčių maitinimo įstaigose.

Kita svečius į Druskininkus viliojanti maitinimo įstaiga – kurorto centre įsikūręs restoranas „The House“. Šią įstaigą garsina itin aukštas aptarnavimo lygis ir tai, kad šis restoranas draugiškas tiek šeimoms su vaikais, tiek poilsiautojams, besisvečiuojantiems kurorte su augintiniais. O ilgainiui buvo deramai įvertinta ir išskirtinė, itin kokybiškus patiekalus siūlanti „The House“ virtuvė. Lankytojų atsiliepimai neleis tuo suabejoti – ši vieta patenka į beveik visus geriausių Druskininkų maitinimo įstaigų topus ir „Trip Advisor“ platformoje.

Dar viena atskiro apsilankymo Druskininkuose nusipelniusi kurorto pažiba – Artimųjų Rytų, fusion, veganišką virtuvę ir iš vietinių ingredientų gaminamų firminių patiekalų meniu derinantis restoranas „Toli Toli“. Restorano pavadinimas atspindi tai, kaip plačiai pasklido žinia apie šią unikalią vietą – pirma savo stotele Druskininkuose šią įstaigą renkasi ne tik atvykę čia iš Vilniaus ar Kauno, bet ir svečiai iš toli toli. Vietinės virtuvės vinis – geriausi mieste falafeliai, humusas bei veganiški ledai.

Atskiro paminėjimo vertas ir Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centre „Aqua“ įsikūręs to paties pavadinimo restoranas. Tai – bene universaliausia aukšto lygio maitinimo įstaiga mieste, kurios virtuvei vadovauja vienas iš Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių sąjungos steigėjų Stanislav Kizenevič. Gausus restorano meniu - nuo itališkų picų iki tradicinių dzūkiškų valgių - pritaikytas lankytojų poreikiams, pastaruoju metu siūlantis vis daugiau Azijos skonių ir kitų šiuo metu gastronomijos pasaulyje populiarių virtuvių patiekalų. Šiame restorane visų akys krypsta į ypač spalvingai ir skaniai atrodančių desertų ekspoziciją, kuri nuolat papildoma naujienomis, atsižvelgiant į sezoną.

Poilsiautojus į kurortą traukiančiose sveikatinimo įstaigose įsikūrę restoranai taip pat rūpinasi ne tik sveiko maisto pasiūlymais, bet ir išskirtinėmis gastronominėmis patirtimis. „Grand SPA Lietuva“ įsikūręs restoranas „Keturi vėjai“ vilioja lankytojus įspūdinga terasa bei pro jos langus atsiveriančiais kvapą gniaužiančiais panoraminiais vaizdais, o „Snow“ arenoje visus metus veikianti „Aero Gallery“ žada unikalias kulinarines patirtis grožintis miesto ir jį supančios gamtos vaizdais iš paukščio skrydžio.

Druskininkai jau ne pirmą dešimtmetį garsėja ir kaip kurortas, kuriame galima iš arti susipažinti su turtingu Dzūkijos regiono kulinariniu paveldu. Miesto apylinkėse tradiciniu būdu iki šiol gaminamos dzūkiškos bandos, ragaišiai, žirnių duona ir įvairūs kepiniai su rūgštynėmis, tik šiam kraštui būdingi sūriai ar tūkstantmečiais savo receptūros nepakeitusi dzūkiška vytinta dešra. Paragauti visų šių patiekalų autentiškoje aplinkoje kviečia čia pat juos ruošiančios gausios Druskininkų apylinkėse įsikūrusios kaimo turizmo sodybos - „Dzūkijos uoga“, „Raigardo slėnis“, „Sodyba Ignė“ ir daugelis kitų.

Puikią progą susipažinti su turtingu regiono kulinariniu paveldu suteikia ir Druskininkuose veikiantys edukacinių užsiėmimų bei ekskursijų organizatoriai „Sūrus vėjai“. Pasirinkę vieną iš kelių skirtingų programų kurorto svečiai turi galimybę išbandyti į vienos dienos išvyką po miesto apylinkes sutelpančią ekskursiją, kurią įtrauktas ne tik pažintinis turas, vietinio maisto ragavimas bei įvairios degustacijos, bet ir edukaciniai užsiėmimai, kurių metu dalyviai patys savo rankomis gali išbandyti tradicinių vietinių sūrių kepimą ar kitų dzūkiškų patiekalų ruošimą.

Druskininkai garsėja ir miesto apylinkėse esančia šakočių kepykla. Netoli kurorto esančiame Jaskonių kaime veikiančios įstaigos restorane galima paragauti ir savo paties kepto šakočio – tereikia užsisakyti edukacinę programą, kurios dalyviams siūloma ne tik unikali paskaita ir ekskursija po unikalų šakočių muziejų, bet ir praktiniai užsiėmimai, kurių rezultatą kiekvienas gali paragauti pats.

Kulinarinį regiono paveldą išsamiai pristato ir pačiame Druskininkų centre veikiančios maitinimo įstaigos. Kavinė-restoranas „Senasis Nemunas“ siūlo itin platų dzūkiškų patiekalų su grybais pasirinkimą, taip pat didelę vietinių gėrimų pasiūlą. O restoranas „Etno Dvaras“ – vienintelė vieta mieste, pati verdanti savo girą ir alų. Čia pat kurorto svečiai ras ir didelį vietinės virtuvės patiekalų pasirinkimą bei kitus etnografinius Lietuvos regionus pristatančius valgius.

Druskininkai – dinamiškas, nuolat augantis ir tobulėjantis kurortas, tad naujos, ypatingos maitinimo įstaigos čia duris atveria gana dažnai. Todėl užsukus čia eilinį kartą, pravartu išklysti iš įprasto pasivaikščiojimo tako arba leisti sau pastebėti naują iškabą ir išbandyti ką tik atsidariusį restoraną ar kavinę vienam pirmųjų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.