Barselonoje nepapulkite į spąstus turistams: štai kur gardžiai pavalgyti

Šis straipsnis apie tai, kaip vienoje lietuvių itin pamėgtų kelionių krypčių – Katalonijos regiono sostinėje (ir gastronomijos centre) Barselonoje nepapulti į spąstus turistams. Tokie restoranai su milžiniškomis iškabomis, „Karo ir taikos“ dydžio meniu, pavyzdžiui, pagrindinėje La Ramblos gatvėje, neretu atveju už neadekvačią kainą pasiūlys jums gruzdintų bulvyčių ir šaldytos žuvies kepsnelį pavadindami tai tradiciniu maistu, nors vietinis čia tikrai nekels kojos.

J.Kačanovai Ispanijos virtuvė – mėgstamiausia.<br>K.Šulmano nuotr.
J.Kačanovai Ispanijos virtuvė – mėgstamiausia.<br>K.Šulmano nuotr.
„Bar Canete“ aplinka.<br>K.Šulmano nuotr.
„Bar Canete“ aplinka.<br>K.Šulmano nuotr.
„Bar Canete“ aplinka.<br>K.Šulmano nuotr.
„Bar Canete“ aplinka.<br>K.Šulmano nuotr.
Ančiuviai.<br>K.Šulmano nuotr.
Ančiuviai.<br>K.Šulmano nuotr.
Tradiciniai desertai.<br>K.Šulmano nuotr.
Tradiciniai desertai.<br>K.Šulmano nuotr.
Kepti ančiuviai.<br>K.Šulmano nuotr.
Kepti ančiuviai.<br>K.Šulmano nuotr.
Kepti baklažanai su medumi.<br>K.Šulmano nuotr.
Kepti baklažanai su medumi.<br>K.Šulmano nuotr.
Kiaušinienė su čorisu.<br>K.Šulmano nuotr.
Kiaušinienė su čorisu.<br>K.Šulmano nuotr.
Krevečių traškutis.<br>K.Šulmano nuotr.
Krevečių traškutis.<br>K.Šulmano nuotr.
K.Šulmano nuotr.
K.Šulmano nuotr.
„Can Sole“ eksterjeras.<br>K.Šulmano nuotr.
„Can Sole“ eksterjeras.<br>K.Šulmano nuotr.
Žuvytės su kiaušiniu.<br>K.Šulmano nuotr.
Žuvytės su kiaušiniu.<br>K.Šulmano nuotr.
Kepti artišokai su foie gras.<br>K.Šulmano nuotr.
Kepti artišokai su foie gras.<br>K.Šulmano nuotr.
Neapdorotas „calçot“.<br>K.Šulmano nuotr.
Neapdorotas „calçot“.<br>K.Šulmano nuotr.
K.Šulmano nuotr.
K.Šulmano nuotr.
 Paelija.<br>K.Šulmano nuotr.
 Paelija.<br>K.Šulmano nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Julija Kačanova, tinklaraščio @where2eat.lt autorė

Mar 12, 2019, 5:43 PM

Ispanijos virtuvė – mano mėgstamiausia. Galbūt paperka pusmetis gyvenimo Ispanijoje ir daugkartiniai apsilankymai šioje šalyje. Bet žinau viena – gyvenimo maža, kad patirtum visus šios šalies gastronominius potyrius. Tačiau pažinti Barseloną kitaip – per maistą – įmanoma vos per keletą dienų. Tik reikės daug valgyti.

Prieš trejus metus nąjį kartą keliaudama į Barseloną instagrame radau tinklaraštį @barcelonafoodexperience. Pasinaudodama tarnybine padėtimi iš savo tinklaraščio @where2eat.lt paprašiau gurmaniškų vietų rekomendacijų, kad geriau suprasčiau Barselonos virtuvę ir atrasčiau skaniųjų perliukų. Atsakymas atėjo akimirksniu.

O prieš keletą savaičių su šio tinklaraščio autore ir maisto fotografe pavyko ir susitikti – Maria Astrand, kilusi iš Suomijos, jau daugiau kaip dešimtmetį Barseloną vadina savo namais ir jos „Barcelona Food Experience“ tapo tikru prekės ženklu, turinčiu daugiau negu 76 tūkstančius sekėjų.

Taigi, keliaudami į Barseloną, kurioje naujas restoranas atidaromas faktiškai kasdien, ir sudarydami gastronominius maršrutus kaip paruoštuku galite drąsiai vadovautis šiomis jau patikrintomis rekomendacijomis.

Klasikiniai skoniai

Išmokta pirmoji pamoka – atvykus į Barseloną ir ieškant autentiško kulinarinio potyrio būtina vengti arti žymiausių objektų esančių restoranų, o visada ieškoti tų vietų, kur galima matyti ir girdėti, kad renkasi vietiniai.

Viena geriausių tokių klasikinių atrastų vietų Barselonoje – „Bar Canete“. Tai yra ta vieta, kur tikrai pajusite Ispanijos dvasią ir katalonų virtuvės ypatumus – daugybė jūrų gėrybių, vietinių ir sezoninių ingredientų bei tradicinių patiekalų. Ne veltui pasaulyje pripažinti maisto kritikai savo tinklaraščiuose yra parašę, kad jeigu turite vieną dieną Barselonoje, be dvejonių eikite čia.

APLINKA. Atmosfera kiek triukšminga, bet aptarnavimas labai profesionalus. Daugiausia tarp lankytojų yra globalių maisto mėgėjų, yra ir turistų, tačiau artėjant ispaniškos vakarienės metui (apie dešimtą valandą vakaro) vis labiau girdėti vien katalonų kalba. Rasti šį restoraną nėra sunku, bet jie nedirba sekmadieniais.

MAISTAS. Net sunku rašyti, nes gomurį, regis, kutena gastronominiai poskoniai – atrodytų, paprasti deriniai, tokie kaip keptas ančiuvis (5,35 euro), patiektas ant skrudintos ispaniškos duonos, apteptos kvapia pomidorų tyre, dėl ištobulinto šviežios žuvies traškumo, paprastų, bet itin derančių prieskonių, kokybiško alyvuogių aliejaus ir kitų paslapčių tampa gurmaniškumo aukštuma.

Net jeigu būsite labai sotus, vis tiek jus čia įkalbins paragauti deserto, kurie, kaip ir visas meniu, verti nuodėmės. Nors „Crema Catalana“ (4,5 euro) ragautas ne kartą, čia jis sužavėjo pienišku lengvumu, švelniai atsiskleidžiant citrusams, anyžiams ir cinamonui, ir viską vainikuojant itin plonai saldžiai deginto cukraus plutelei.

Labai įdomus pasirodė ir pirmą kartą ragautas desertas „Torrijas Sweet Wine“ (5,5 euro), kur baltos duonos gabaliukas išmirkytas saldžiame vyne – tai, atrodo, galėtų būti nesunkiai pagaminama ir namie, vis dėlto svaiginantis ispaniškas vynas padaro šį desertą unikalų.

KAINOS. Ganėtinai demokratiškos. Tikrai galima rasti ir pigesnių tapų restoranų, tačiau vertinant kokybę – kiekvienas patiekalas čia tikrai vertas savo kainos. Užkandžiai, kurių dauguma skirti dalytis, nėra dideli, bet ir kainos nėra labai aukštos – pavyzdžiui, ančiuviai – 5,15 euro, tradiciniai kepti baklažanai su medumi 6,25 euro, sumuštinis su kalmaru 4,2 euro, keptos žuvies asorti 15,5 euro, plėšyta kiaušinienė su čorisu 8,95 euro, keptas artišokas (tik sezono metu) 6,7 euro.

Rekomendacija. Užsakykite daugiau patiekalų iš užkandžių skilties ir dalykitės. Vadovaukitės principu, kuris išspausdintas meniu, „Fuck your diet“ ir mėgaukitės Barselonos maisto potyriais be sąžinės graužaties.

Tikroji paelija

Nors geriausios paelijos reikia vykti į Valensiją, šio tradicinio Ispanijos virtuvės patiekalo užsispyrę radome ir Barselonoje. Kaip pasakoja Maria, nors Barselonoje daugybė restoranų siūlo paeliją, tikrąją rasti nėra lengva: pirmiausia niekuomet neieškokite jos šalia La Ramblos ar Šv.Šeimos bažnyčios (nebent tikrai patikimi šaltiniai jums rekomendavo), niekada neikite į tas vietas, kurios paelijos nuotraukas rodo ant išorėje pateikiamo meniu, ir neklausykite, jeigu kviečiantis užsukti padavėjas sakys, kad tik čia tikroji paelija. Jau kelinti metai svarbiausia Marios rekomendacija – „Can Sole“ restoranas, kuris jau 116 metų specializuojasi paelijos gamyboje.

APLINKA. Tai nedidelis, bet labai jaukus restoranas, ganėtinai tradicinės atmosferos ir aukščiausio lygio, nors ir gana neformalaus aptarnavimo.

MAISTAS. Maistas yra nuostabus, o pasirinkimo – gausybė, tad šitame restorane galima patirti visą paletę kulinarinių potyrių. Paeliją galima rinktis ir su juodaisiais ryžiais (sepijos moliusko rašale) arba „fideua“ (Katalonijos stiliaus paelija iš mažų makaronų). Bet kuriuo atveju paelija labai išraiškingo skonio ir aromatingas patiekalas, nors priedai gali būti įvairiausi (daržovės, mėsa, žuvys..).

„Can Sole“ siūlo ragauti išimtinai su jūrų gėrybėmis. Kiekvienoje ragautų paelijų labai atsiskleidė įdomūs prieskonių mišiniai – šafranas, suteikiantis prabangos ir šilto poskonio, ispaniška paprika, turinti saldumo, ryškūs rozmarinai, muskatas...

Nors paelija yra labai sotus patiekalas, čia būtina paragauti (geriau pasidalinti) ir užkandžių, kurie yra sezoniniai ir ne visi nurodyti valgiaraštyje. Netgi prieš maistą atnešta „pan con tomate“ – duona su pomidorų tyre, kai į apskrudintą baltos duonos riekelę patiems reikia įtrinti pomidorus ir česnaką, buvo ryškaus skonio. Magiška ir virtuoziška!

KAINOS. Klasikinė paelija su jūrų gėrybėmis asmeniui kainuoja apie 20 eurų, užkandžiai – renkantis gurmaniškus gali atrodyti brangoki, tačiau šių skonių derinių nepamiršite niekada. O porcijos tokios, kad užtenka dalytis netgi trims keturiems asmenims. Pavyzdžiui, keptas artišokas su ančių kepenėlių paštetu – 21,5 euro, vietinės mažytės žuvytės su kiaušiniu „lllanqueta con huevo“ – 28,5 euro.

Rekomendacija. Staliuką rezervuokite iš anksto, kitaip gauti bus sunku. Ne visi sezoniniai ir specialūs užkandžiai yra meniu, todėl drąsiai klauskite padavėjų – jie tikrai patars, kas tuo momentu yra šviežiausio ir geriausio.

Unikalus potyris

Jeigu keliaujate į Barseloną tarp gruodžio ir kovo vidurio – įdomus dalykas, kurį tikrai verta paragauti, yra „calçot“ – svogūno ir poro hibridas, auginamas Katalonijoje (100 kilometrų nuo Barcelonos) grilinamas ant anglių ir patiekiamas su rusvu romesko padažu. Atnešama nemaža jų kupetėlė ir pirmiausia pats turi išlukštenti vidinę svogūno dalį, o tada riebiai pamerkti į padažą. Gausite pirštines ir seilinuką, tad visas potyris tampa dar linksmesnis. Barselonos centre nėra daug restoranų, kuriuose galima gauti šio patiekalo, vienas jų – „L’Antic Forn“.

APLINKA. Tai paprastas restoranėlis, neišsiskiriantis interjeru, tačiau puikiai tinkantis „calçot“ potyriui.

MAISTAS. Meniu tikrai ne vien šie svogūnai, bet ir didelis pagrindinių patiekalų (yra net ir picų) ir desertų pasirinkimas. Ragauti tiek žuvies, tiek mėsos patiekalai buvo pagaminti tikrai gerai, tačiau vis dėlto šią vietą reikia lankyti būtent dėl „calçots“ – jie tiesiog tirpsta burnoje.

Nors keliaujame tikrai dažnai ir, atrodo, Barselona tiek kartų lankyta, tokio gastronominio potyrio ir skonio derinio dar nebuvau turėjusi.

Labai įdomus pats svogūno lukštenimo procesas, bet ir skonis nuostabus – svogūnas yra suminkštėjęs, o padažas, regis, dar geriau atskleidžia jo skonį ir tekstūrą.

KAINOS. Užsakant grilintus svogūnus su romesko padažu, pagrindinį patiekalą (pavyzdžiui, antrekotą ar avieną) bei desertą (katalonišką kremą ar vaisių karpačą, kuris veikliausiai jau nebetilps) – žmogui kainuoja apie 35 eurus.

Rekomendacija. Jeigu keliaujate į Barseloną svogūnėlių sezonu, būtinai juos išbandykite.

Tokia galimybė tik kartą metuose ir tik Katalonijoje! Taip pat turėkite omenyje, kad nors tai daržovių patiekalas, kartu su padažu tampa ganėtinai sočiu deriniu. Keturiems žmonėms pakanka dviejų porcijų pasidalyti.

Laukite tęsinio.

where2eat.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.