Barselonoje nepapulkite į spąstus turistams: štai kur gardžiai pavalgyti (II)

Tęsiame apžvalgą apie tai, kaip vienoje lietuvių itin pamėgtų kelionių krypčių – Barselonoje turistams nepapulti į spąstus. Kai kuriomis rekomendacijomis su mumis pasidalijo ir populiaraus tinklaraščio „Barcelona Food Experience“ kūrėja Maria Astrand.

 J.Kačanova apžvelgia geriausias Barselonos maitinimo įstaigas.<br>K.Šulmano nuotr.
 J.Kačanova apžvelgia geriausias Barselonos maitinimo įstaigas.<br>K.Šulmano nuotr.
 Katalonų desertas „Mato“.<br>K.Šulmano nuotr.
 Katalonų desertas „Mato“.<br>K.Šulmano nuotr.
K.Šulmano nuotr.
K.Šulmano nuotr.
„La Paradetta“.<br>K.Šulmano nuotr.
„La Paradetta“.<br>K.Šulmano nuotr.
„La Paradetta“.<br>K.Šulmano nuotr.
„La Paradetta“.<br>K.Šulmano nuotr.
 Gurmaniški deriniai.<br>K.Šulmano nuotr.
 Gurmaniški deriniai.<br>K.Šulmano nuotr.
 „Quimet y Quimet“ tapai.<br>K.Šulmano nuotr.
 „Quimet y Quimet“ tapai.<br>K.Šulmano nuotr.
  Magiškasis prancūziškas skrebutis. <br>K.Šulmano nuotr.
  Magiškasis prancūziškas skrebutis. <br>K.Šulmano nuotr.
Ispaniškas putojantis vynas – („cava“) ir tapai.<br>K.Šulmano nuotr.
Ispaniškas putojantis vynas – („cava“) ir tapai.<br>K.Šulmano nuotr.
Sveikuoliškas dubenėlis „Rainbow Coconut Milk Parfait“ .<br>K.Šulmano nuotr.
Sveikuoliškas dubenėlis „Rainbow Coconut Milk Parfait“ .<br>K.Šulmano nuotr.
  Rusiški pusryčiai „vareniki“. <br>K.Šulmano nuotr.
  Rusiški pusryčiai „vareniki“. <br>K.Šulmano nuotr.
Melsvoji mačios latė.<br>K.Šulmano nuotr.
Melsvoji mačios latė.<br>K.Šulmano nuotr.
K.Šulmano nuotr.
K.Šulmano nuotr.
„Granja M Viader“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Granja M Viader“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Granja M Viader“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Granja M Viader“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Quimet y Quimet“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Quimet y Quimet“.<br>K.Šulmano nuotr.
 „Flax &amp; Kale“.<br>K.Šulmano nuotr.
 „Flax &amp; Kale“.<br>K.Šulmano nuotr.
Daugiau nuotraukų (17)

Julija Kačanova, tinklaraščio @where2eat.lt autorė

Mar 18, 2019, 2:42 PM

Tradiciniai desertai

Ispanijos klasika – spurgos „churros“. Ir nieko nėra geriau už „Granja M Viader“. Pamėgta vieta tiek turistų, tiek vietinių, todėl eilė susidaro šiai vietai dar neatvėrus durų.

Atidaryta 1870 metais Viaderių šeimos, kurie specializavosi pieno produktų gamyboje, o tai buvo visiškai nebūdinga tuometei Barselonai. Ir dabar, praėjus šimtui penkiasdešimt metų, vis dar išlieka šios vietos unikalumas ir ore sklando retro žavesys.

Nepakitę ir stalai, prie kurių sėdėjo pats Picasso gerdamas jų legendinį šokoladinį pieno gėrimą.

APLINKA. Pats pastatas yra istorijos paveldas, istorinio verslo vieta, o užėjęs į vidų iškart pasijunti esąs ypatingoje kultūrinėje terpėje, kur sustojęs laikas. Ši kavinė yra visai šalia turistinių vietų, todėl rasti nesunku.

Bet turėkite omenyje, kad daugelyje Ispanijos maitinimo įstaigų gali būti ganėtinai kaprizingos darbo valandos – karščiausiomis valandomis jos uždaromos siestai, o „Granja M Viader“ uždaroma dar ilgesniam laikui – nuo 13.15 iki pat 5 valandos vakaro. Taip pat visai nedirba sekmadieniais. Tad planuoti vizitą reikėtų iš anksto.

MAISTAS. Meniu yra ir sumuštinių, kurie, nors paprasti, labai skanūs: ypatingas šviežias sūris, ispaniškas kumpis, paskrudinta vietinė duonelė – paprasčiausi ingredientai, bet namie tokio pakartoti neišeina.

Šie sumuštiniai, kaip ir dauguma desertų, gaminami griežtai pagal tuos pačius šeimos receptus. Pavyzdžiui, kataloniškas kremas – „crema catalana“ išlieka nepakitęs jau 100 metų, o žymųjį pieninį šokoladinį gėrimą „Cacaolat“ sukūrė Joanas Viaderis 1931 metais ir tai laikoma vienu didžiausių šios šeimos laimėjimų. Receptūros, žinoma, labai slepiamos.

KAINOS. Tai nėra brangi vieta, pyragai kainuoja apie 4 eurus, čiuros – 1,8 euro, karštas šokoladas – apie 3 eurus, vienas populiariausių desertų „Mato“ (sūris su medumi) – 4,25 euro, kava su pienu – 1,30 euro.

Rekomendacija. Eikite čia rytą, 20 minučių prieš atidarymą – taip pateksite su pirmuoju srautu ir dar turėsite progą per dieną sudeginti visas kalorijas, nes apsilankius šioje vietoje išgerti karšto šokolado su čiuromis yra privaloma.

Pigios jūrų gėrybės

Lankantis Barselonoje viena iš privalomų aplankyti vietų mano sąraše visuomet yra „La Paradetta“.

„Barcelona Food Experience“ taip pat pripažįsta, kad tai bene geriausia vieta pasaulyje mėgautis jūrų gėrybėmis.

Čia gausybė šviežiausių žuvų ir jūrų gėrybių tiekiama faktiškai kaip savitarnos valgykloje arba greitojo maisto „McDonald’s“ restorane. Parodote, ko iš prekystalio asortimento pageidautumėte, jums pasveria, pasakote, norite grilinto ar kepto, pasirenkate gėrimą ir laukiate, kol kaip banke ateis jūsų numerėlio eilė.

Iki šios vietos atradimo aš neįsivaizdavau, jog galima persivalgyti jūrų gėrybių taip, kad reikės tiesiog ridentis pro duris, o pamačius sąskaitą nebus jokio streso kišenei.

APLINKA. „La Paradetta“ yra ne vienoje vietoje, tačiau visi restoranėliai nedideli ir labai paprasti.

Čia tikrai nerasi baltų staltiesių nei išmuštruoto aptarnaujančio personalo. Tai yra valgykla su vynu, kur, kaip greitojo maisto restorane, pagal išmuštą eilės numeriuką gausi aukščiausio lygio ir šviežiausių jūrų gėrybių.

MAISTAS. Tai yra itin šviežios jūrų gėrybės, pagamintos labai paprastu būdu. Net prieskonių beveik nėra naudojama, todėl skonis išlieka labai natūralus ir aromatingas.

Tačiau visi padažai, nors ir teikiami plastikiniuose indeliuose, puikiai priderinti, o jų galima rinktis iš daugybės.

Nereikia bijoti ir keptų gėrybių – čia naudojamas labai plonas tešlos sluoksnis, todėl riebumas nėra juntamas, o išspaudus citriną, pavyzdžiui, kalmarai įgyja itin malonią traškią tekstūrą, tad negali nustoti jų valgyti – kaip saulėgrąžų.

Čia rasite ir mums ganėtinai įprasto tuno, midijų, aštuonkojų bei sepijų, moliuskų, kalmarų, omarų, krabų ir visokiausių žuvyčių ir gėrybių, kurių pavadinimai net nežinau ar egzistuoja lietuvių kalboje.

KAINOS. Sunku įsivaizduoti pigesnį jūrų gėrybių restoraną, nes kainos labai panašios į parduotuvės pasiūlą, vynas ir gėrimai taip pat pigesni negu daugybėje restoranų.

Rekomendacija. Restoranas nepriima rezervacijų, todėl ypač savaitgaliais gali tekti palaukti, tad geriausia eiti pusvalandį prieš atidarymą.

Netgi jeigu reikės šiek tiek luktelėti (eilė dėl itin optimizuoto proceso juda ganėtinai greitai), tikrai verta.

Užsakykite daug įvairiausių patiekalų ir dalykitės. Ragaukite įvairiausius skonius. Nebijokite ir vietinių mažyčių žuvyčių, kurios gali atrodyti nepatraukliai, tačiau čia tikrai žino, kaip jas patiekti skaniai.

Pamirškite duoną, salotas ir visus priedus – čia atkeliavote jūrų gėrybių, tad palikite vietos joms.

Tikras ispaniškas šurmulys

„Quimet y Quimet“ yra tikrai vienas geriausių tapų barų Barselonoje, nors čia jų yra galybė. Apie šią vietą, kuri neturi net interneto svetainės, teko skaityti tik pačius aukščiausius vertinimus ne vienoje publikacijoje, tinklaraštyje ar apžvalgoje. „Quimet y Quimet“ neretai įvardijama kaip kūrybingiausių kulinarinių sprendimų vieta. Bet svarbiausia – ši vieta nepalieka abejingų. Čia yra vos keli staliukai, tad būkite pasiruošę, kad valgysite stovėdami, bet skonius prisiminsite ilgai. Kaip papasakojo padavėja, tai yra šeimos verslas ir ji jau penktosios kartos atstovė (restoranas veikia nuo 1914 metų), kuri tiesiog priversta čia dirbti, nes, kaip juokauja, jos tėvas dabar yra šio restoranėlio mafija.

APLINKA. Atmosfera čia triukšminga, bet labai gyva. Tapas gamina pats savininkas Quimas, kuris iš pradžių atrodo kiek griežtesnis miesto svečiams, sunkiai šnekantis angliškai, o šalia padeda jo dukra, turinti išskirtinį humoro jausmą ir maloniai bendraujanti su visais. Visas restorano kambarys apstatytas vyno buteliais, tad judėti reikėtų ganėtinai atsargiai – gali ar už butelio užkliūti, ar už šalia esančio lankytojo. Bet tame yra tikrai labai daug žavesio.

MAISTAS. Tiek maistas, tiek gėrimai tiesiog nuostabūs. Daugiausia yra „montaditos“ – atviri sumuštinukai, kurie visi labai kūrybingai sutepti ir tikrai gurmaniški. Rasite ir su ančių kepenėlėmis, ir su ikrais, ir su artišokais, įvairiausiais sūriais, sardinėmis.... Nors esame daug visko ragavę, kiekvienas derinys stebino unikaliais poskoniais. Pavyzdžiui, marinuoto persiko puselė su šviežiu kreminiu sūriu vainikuojama aukščiausios kokybės alyvuogių aliejuje ir acte marinuotu ančiuviu. O kiek čia vyno, kuris papildo skonių atradimus... Atrodo, neįmanoma išsirinkti iš visų užkandžių ir gėrimų, bet klauskite, ir jums tikrai patars.

KAINOS. Nedidelis sumuštinukas su artišokais, sūriu ir ikrais arba šviežiais ančiuviais ir ožkos sūriu kainuoja apie 2,5 euro. Brangiausi yra su lašiša, saldžiais kiaušiniais, jogurtu ir trumų medumi – 3 eurai. Vertinant ingredientus kainos neatrodo aukštos. Už butelį vyno, kurio pasirinkimas yra gausus, imamas 3 eurų kamščio mokestis, o patį vyną tikrai visi galės pasirinkti pagal savo biudžetą, ypač turint omenyje, jog yra daugybė nebrangaus vietinio vyno.

Rekomendacija. Net jeigu pradžioje reikės grūstis ir atrodys, kad yra nepatogu, per daug triukšminga ir neverta laukti, užsakykite butelį vyno ir kokius dvylika įvairiausių sumuštinukų.

Kataloniškas paprastumas

Kita panaši vieta, kurios be tinklaraštininkės Marios rekomendacijos niekad nebūtume atradę, – „Can Paixano“ („La Xampanyeria“), arba tikras putojančio kavos vyno rojus, atidarytas 1969 metais. Kava – specialiu būdu fermentuojamas kokybiškas putojantis vynas, kur dauguma vynuogių yra iš Katalonijos vynuogynų. Šioje vietoje tikrai suprasite, kodėl šis gėrimas yra mėgstamas visame pasaulyje.

APLINKA. Aplinka čia itin paprasta: tai triukšminga vieta, nėra jokių staliukų, bet taurės – sofistikuotos, o užsakymas priimamas ir pagaminamas itin greitai. Tai vieta su charakteriu, savo žavesiu, vieta, kur šampanas geriamas stovint prie baro. Turėkite omeny, kad jie nedirba sekmadieniais, bet kitomis dienomis visą dieną – nuo 9 iki 22.30 valandos.

MAISTAS. Čia galima eiti ne tik putojančio vyno, bet ir maisto. Bet neieškokite gurmaniškų potyrių – dominuoja paprastas, tradicinis paruošimas, kokybiški ingredientai ir subalansuoti deriniai. Didelis įvairiausių ispaniškų sumuštinių pasirinkimas (favoritas – suvožtinis su ančių kepenėlių paštetu ir kumpiu), o čoriso ir keptų dešrelių privaloma paragauti. Atrodo paprasti, gal net kiek rieboki užkandžiai, kaip antai kroketai, bet puikiai dera net su saldesniu putojančiu vynu.

KAINOS. Tai nebrangi, netgi pigi vieta. Užkandžiai – po 2–3 eurus, putojančio vyno buteliai atrodo iš viso už simbolinę kainą.

Rekomendacija. „La Xampanyeria“ nėra toks šampano baras, į kurį eitumėte apsiavę aukštakulnius ir vilkėdami marškiniais. Tai nėra tinkama vieta klaustrofobams ir tikrai nėra tinkama vieta, jeigu jaučiatės nepatogiai, kai šalia yra daug bendraujančių ir linksmai nusiteikusių žmonių. Tai labai neformalus ispaniškas baras, kurį bent jau vyno mėgėjams aplankyti būnant Barselonoje tikrai verta.

Kai norisi sveikiau

„Flax & Kale“, save pristatantis kaip pirmasis „Healthy Flexitarian“ restoranas Barselonoje, nuo pat atidarymo dienos tapo išsiskiriančiu prekės ženklu gastronominiame Barselonos žemėlapyje. „Flexitarian“ (nuo angl. „flexible“) čia reiškia lanksčią vegetarišką dietą ar gaminimo būdą. Todėl dauguma patiekalų meniu yra augaliniai (vegetariški ir veganiški), tačiau tai bene pirmas tokio pobūdžio restoranas, kuriame 20 proc. patiekalų turi gyvulinės kilmės intarpų, pavyzdžiui, patiekalai su riebiosiomis žuvimis, kurie labai naudingi sveikatai ir skonio prasme patrauklūs plačiai auditorijai.

APLINKA. Atsidūręs šiame restorane jautiesi, kad esi ne Barselonos centre, o Niujorko Soho rajone. Didelėje atviroje restorano erdvėje kiekviena interjero detalė kruopščiai apgalvota dizainerių, paliekant daug industrinių elementų. Justi, kad tai ilgai brandintas projektas, ne veltui katalonų kilmės šefė ir restorano įkūrėja Teresa Carles idėją puoselėjo jau nuo 1979 metų.

MAISTAS. Dauguma patiekalų iš tiesų yra labai madingi ir aprėpia naujausias sveiko maisto sroves – skrebučiai, glotnučiai, dubenėliai. Viskas ryšku, inovatyvu ir net kiek ekstravagantiška. Jeigu sveiko maisto patiekalai jums vis dar asocijuojasi su nuobodžiais, įprastais deriniais, čia viskas tikrai įgis kitokią prasmę.

Galiu drąsiai užtikrinti, kad ir mėsavalgiai neina į šią vietą tiesiog palaikyti kompanijos savo vegetarams draugams. Pavyzdžiui, grybų ir kokosų skrebutis (7,95 euro) yra įspūdingo dydžio ir skonio – ant šviežios duonos riekės patiektas sezoninių grybų, troškintų baltojo vyno ir kokosų padaže, mišinys, gardintas čiobreliais ir juodaisiais trumais, patinka bene kiekvienam. O jau desertai – kiek pyragų, kepinių be glitimo, netikėčiausių jogurto ir vaisių derinių, sveikų ledų (pavyzdžiui, „Pink Dies & Choco Gents“, kur šokoladiniai ledai yra poruojami su papajomis ir avietėmis, papildant kokosais ir ožerškių uogomis).

O apie gėrimus atskira kalba – čia netgi yra atskiras šviežių šaltai spaudžiamų sulčių cechas, namų gamybos kombučios, daugybė visiškai natūralios kavos ir jos alternatyvų (kaip mačia), netgi vyno korta. Ar dar manote, kad vegetariški patiekalai negali būti gurmaniški ir ar verta šią vietą įtraukti į lankomų sąrašą?

KAINOS. Kainos yra demokratiškos, bet tie dalykai, kurie yra madingi, visuomet kainuoja kiek brangiau. Avokadų skrebučiai – 5,95 euro, bet yra tikrai nemažo dydžio. Kai kurie patiekalai kiek brangesni, pavyzdžiui, „Healthy Eggs Royale“ – 14,95 euro, šefės Teresos salotos – 10,95 euro. Bet tai yra visa gausa itin maistingų ingredientų. Vien tik užsakę sveikuolišką dubenėlį, pavyzdžiui, „Rainbow Coconut Milk Parfait“ už 8,95 euro gauname ir kokosinio jogurto su itin sveikomis mėlynosiomis spirulinomis, vaisių salotų, įvairiausių sveikų sėklų priedų ir desertinių elementų – kaip trapučių be glitimo. Tad apskritai kainos yra labai prieinamos.

REKOMENDACIJA. Turi keletą restoranų, bet pirmajam vizitui labiausiai rekomenduojamas pirmasis atidarytas Carrer dels Tallers gatvėje, nes jame vyrauja tradiciniai šio restorano patiekalai, geriausiai atspindintys koncepciją.

Kur maistas gražus

Jeigu norite tokių vėlyvųjų pusryčių stiliaus patiekalų, kurie bus patiekti visai kitaip negu kitur ir sukels smagumo jūsų socialiniuose tinkluose, užsukite į „Eatmytrip Brunch and Bakery Barcelona“. Tai saldus rojus, kur dar siekiama patiekalus padaryti sveikesnius ir kad jie nebūtų vien malonūs akiai, bet ir skonis iš tiesų nustebintų.

Daug patiekalų yra veganiški ir be glitimo. Savininkė Genia įkvėpimo sėmėsi kelionėse po įvairiausius pasaulio kampelius, todėl viskas labai kūrybinga ir net kažkiek beprotiška. Tai atsispindi ir pavadinime.

APLINKA. Tai nedidelė kavinukė su jaukia aplinka, kurią šiuo atveju kuria patiekalai. Valgydamas čia tikrai jautiesi laimingas.

MAISTAS. Didelis maisto pasirinkimas, bet svarbiausia čia yra jo pateikimas, kuris ypač originalus ir „instagramiškas“. Pavyzdžiui, mačia, kuri tradiciškai yra žalios spalvos, čia yra melsva ir patiekta kaukolės formos puodelyje.

Įdomu, kad yra keletas patiekalų iš Rusijos virtuvės tematikos, pavyzdžiui, „vareniki“, kitaip saldūs virtiniai, su uogomis, kurie neatpažįstamai papuošti kokosiniu ispaninių šalavijų pudingu, šviežiomis uogomis ir riešutais, tad šio patiekalo neįmanoma liautis fotografuoti, o vėliau ir valgyti.

Ir, žinoma, prancūziškas skrebutis, kurį pamatę instagrame užsako visi – jo patiekimas su cukraus vata ant viršaus yra įspūdingas, bet norisi pabrėžti, kad tai retas atvejis, kai toks gražus maistas yra ne tik kad valgomas, bet ir iš tiesų labai skanus.

Nors skeptiškai pradėjome knibinėti skrebutį nesitikėdami iš jo nieko ypatingesnio negu paprastos saldžios bandelės skonio, o cukrinę vatą iš esmės norėjome palikti tik kaip fotografijos atributiką, lėkštė galop liko tuščia.

KAINOS. Dauguma vėlyvųjų pusryčių patiekalų kainuoja 8–12 eurų. Bet magiškasis prancūziškas skrebutis už 8,5 euro, kuris dar ir vegetariškas, itin minkštutis, su daugybe mangų, naminiais zefyriukais ir saldžios vatos debesėliu, sukurs jums tikrą šventę ne tik akims, bet ir gomuriui, o instagramą praskaidrins spalvingumu ir pateikimu.

REKOMENDACIJA. Nesigėdykite fotografuoti maisto. Čia nėra nė vieno žmogaus, kuris pradėtų ragauti savo patiekalą jo nenufotografavęs.

where2eat.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.