Dvi išskirtinės vietos sostinėje, kurias pamėgo kavos gerbėjai

Kavos vietos jau nėra skirtos vien kavai. Lietuvoje žmonės tapo tikrais kavos gurmanais, išmanančiais įvairiausių kavos pupelių ir rūšių natas, skrudinimo ir ruošimo būdus. Kavos barams nebeužtenka tiekti tik gerą latę ar kapučiną.

Kavos barams nebeužtenka tiekti tik gerą latę ar kapučiną.<br>K.Šulmano nuotr.
Kavos barams nebeužtenka tiekti tik gerą latę ar kapučiną.<br>K.Šulmano nuotr.
„Italala Caffe“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Italala Caffe“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Italala Caffe“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Italala Caffe“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Italala Caffe“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Italala Caffe“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Italala Caffe“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Italala Caffe“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Italala Caffe“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Italala Caffe“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Kavos reikalai“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Kavos reikalai“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Kavos reikalai“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Kavos reikalai“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Kavos reikalai“.<br>K.Šulmano nuotr.
„Kavos reikalai“.<br>K.Šulmano nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Julija Kačanova, tinklaraščio @where2eat.lt autorė

Apr 10, 2019, 7:58 AM, atnaujinta Apr 11, 2019, 11:01 AM

Atvežama puikios kokybės rūšinė kava, ieškoma moderniausių filtrinės kavos įrankių ir kavinukų, asortimentas papildomas ir kavos alternatyvomis, kruopščiai atrenkami užkandžiai ir desertai, kurie kartais prilygsta restoranų patiekalams.

Itin svarbi ir aplinka bei aptarnavimas – kad ir kavos puodelį išgerti būtų malonu, ir padirbėti patogu.

Surinkau TOP 5 vietas, atidarytas per pastaruosius metus sostinėje, kurios yra išskirtinės ir tapo itin populiarios instagrame, ir ne tik. 

Šiandien pristatau dvi.

„Italala Caffe“. Tai vienas mano favoritų – rūšinės kavos baras su itališku cinkeliu. Ne tik dėl išskirtinės rūšinės itališkos kavos, bet ir dėl itin šilto aptarnavimo, nuoširdaus dėmesio savo klientams, jaukios aplinkos ir apgalvoto asortimento prie kavos.

Išskirtinumas. Kaip pasakoja „Italala Caffe“ įkūrėjos Ramunė ir Julija, pavadinime „Ita“ rodo jų meilę Italijai, o „lala“ atspindi džiaugsmą, lengvą gyvenimo būdą, gerą nuotaiką, nusiteikimą.

Abi savininkės paliko karjerą banke ir dabar jau metai leidžia dienas dirbdamos su kava. Ir daro tai su didžiule meile.

Jos siekia, kad žmonės jų kavinėje atsipalaiduotų demokratiškoje, kiek žaismingoje aplinkoje, mėgautųsi skania kava bei saldėsiais ar užkandžiais, taip prisidėdamos prie džiaugsmingesnio gyvenimo būdo skatinimo ir įliedamos Italijos dvasios į mūsų niūrią kasdienybę.

Nors Italijoje būtent tokia kava, kokia ruošiama čia, nėra labai populiari, savininkės norėjo parodyti lietuviams ne klasikinius Italijos skonius, o būtent tuos lengvesnius, modernesnius, su šviežumo nata. O kad pasaldintų gyvenimą, desertai vežami iš Italijos, bet nemažai yra šviežiai ruošiamų vietoje: pavyzdžiui, tiramisu, panakota.

APLINKA. Erdvė labai šviesi, žaisminga, neįpareigojanti, kūrybingai išdėstyta, tokia, kurioje galima atsipalaiduoti. Jaunų architektų sukurtas dizainas labai stilingas, šiltas, jaukus. Išskirtinis elementas ir pagrindinis interjero akcentas yra sūpynės prie lango. Idėja, kad klientai gali gerti kavą supdamiesi ant kėdės-sūpynių, taip pat parsivežta iš Italijos, Florencijos, kurioje buvo mokomasi. Radus patalpas Vokiečių gatvėje iš karto atėjo nušvitimas – šis didelis langas prie gatvės leis įgyvendinti idėją. Tad vizija turėti kiek eklektišką vietą, kurioje sklandytų itališka nuotaika, puikiai pavyko.

Bet labiausiai tai perteikia itin malonus aptarnavimas, kuris atspindi itališką dvasią, kai savininkai visuomet vietoje, pažįsta savo klientus ir jiems net nebereikia klausti: kokios kavos norėtumėte? Todėl šioje vietoje visuomet yra malonaus šurmulio ir lankytojų tikrai netrūksta.

Itin patogios darbo valandos – nuo septintos ryto iki devintos vakaro. Pasirodo, nemažai žmonių mėgsta išgerti puodelį espreso prieš miegą, nors, žinoma, vakaro valandomis vyrauja arbata ir kitokie gėrimai.

Taip pat čia patogu privažiuoti – pati neretai tiesiog stabteliu skubėdama taksi, nes kava pagaminama itin greitai, nesudaroma jokių eismo nepatogumų. Tad tai yra ta vieta, kur užsukti kavos išsineštinai labai patogu, o ir pasėdėti, paplepėti, pasvajoti, taip pat padirbėti labai smagu.

KAVA. Tai itališkos rūšinės kavos namai. Jie vieninteliai turi prieigą prie itališkos kavos ženklo „Artigianale“, kuris pačioje Italijoje laikomas kiek pankišku, bet yra itin aukštos kokybės.

Pasak Ramunės, rūšinė kava Italijoje sunkiau pritampa, nes ten mėgstama kartesnė, o Lietuvoje – švelniau skrudinta.

Aparatai kavinėje yra iš Italijos legendinės kavos aparatų gamyklos, kuri turi kokybės ženklą.

Bet kava ten gali būti ruošiama ne tik jau klasikiniu „V60“, bet ir Lietuvoje sukurtu kavinuku BRO, pagamintu iš medžio ir turinčiu lininį filtrą. Tad ir skonis tampa išskirtinis – linas pralaidesnis už įprastai naudojamą popierių, skonis lieka švelnus, bet ryškus.

Atėjusios į kavos verslą Ramunė ir Julija pačios mokėsi baristų amato Florencijoje, todėl virtuoziškai gali pagaminti bet kurią asortimento kavą.

Prieš mėnesį vykusio „Vilnius Coffee Festival“ metu geriausia barista Lietuvoje pripažinta dvidešimtmetė Goda taip pat dirba „Italala Caffe“ nuo pat atidarymo. Tad kava čia ruošiama labai profesionaliai ir itin operatyviai.

Net kai žmonių ateina nemažai (o dažniausiai taip ir būna), kavos nereikia laukti ilgai.

Jie taip pat turi vieną geriausių augalinio pieno pasiūlų ir dar siūlo alternatyvių kavai gėrimų.

Nors viskas prasidėjo nuo aistros kavai ir specializacija joje išliko, ant laurų savininkės neužmiega. Čia galima rasti tik užsienyje ragautų skonių.

Pavyzdžiui, ne tik mačios latės, kuri labai populiari pasaulyje, bet ir auksinės latės (itin sveika arbata, gaminama iš ekologiškų ciberžolių, cinamono ir imbiero), vietoje verdamos juodosios arbatos su prieskoniais „Chai“ ar „Chagaccino“ (gaminama iš sibirinio beržo juodgrybio, turinčio antioksidantų tiek pat kiek 9 kg greipfrutų!).

PRIE KAVOS. Ši kavinė tikrai yra viena tų, į kurias verta eiti netgi tuomet, jeigu negeriate kavos, – čia yra burnoje tirpstančių desertų.

Žymiausi – itališki kornečiai („cornetti“), kurie yra tokie populiarūs, kad dieną neretai tenka kepti papildomą porciją. Geresnių ragauti Lietuvoje neteko.

Nereikėtų painioti jų su prancūziškais kruasanais – žinoma, panašumų yra labai daug ir vizualiai jie atrodo taip pat, bet itališkas variantas ne toks trapus, kiek minkštesnis (naudojama mažiau sviesto, bet pridedama kiaušinių).

Tad itališki pusryčiai, tiekiami „Italala“, yra labai populiarūs – už labai priimtiną kainą (3,50 Eur) galima pasijusti kaip Italijoje: prie kornečių tiekiami keturi puikiai ištobulinti užtepai – figų bei apelsinų džemai, naminė karamelė ir šokoladinis pagardas.

Netrukus turėtų pasirodyti ir viso grūdo kornečiai, kurie jau labai ilgai testuojami ir socialiniuose tinkluose gauna labai daug teigiamų atsiliepimų.

Čia galima rasti ir daugiau gėrybių – nemažai įvairiausių pyragų, sausainių, kepinių... Pavyzdžiui, itališki kanoliai („cannoli“) su avies pieno rikota – o, dievai! Verta pamiršti dietą, juk jie vežami iš Sicilijos ir yra tikra Italijos palaima.

Be to, kavinė turi ir labai gerą veganiškų sveikuoliškų desertų pasiūlą – pavyzdžiui, šalavijų („chia“) pudingas, morkų pyragas, įvairūs veganiški batonėliai.

Taigi nors vitrina nėra didelė, visuomet (tikrai visuomet, nes lankausi čia bene kasdien) yra pripildyta itališkų (ir ne vien) skanėstų.

Yra ir paninių – sumuštinių iš itališkų ingredientų su itin kokybišku pestu, mocarela ir kitų delikatesų. Užkandžių asortimentą žadama dar plėsti.

„Kavos reikalai“. Dar nė metų neveikianti, bet populiarumą tarp kavos mėgėjų įgijusi vieta Vilniaus centre, visai šalia Lukiškių aikštės.

Išskirtinumas. Vietos įkūrėjai – du broliai, tikri kavos mėgėjai. Jie juokauja, kad kai vyksta kavos atranka, tenka gerti ir dešimt puodelių – tad jeigu nesi tikras kavos mėgėjas, į šį verslą tikrai geriau nekišti nosies.

Visa veikla prasidėjo nuo interneto prekybos įrankiais, skirtais kavai gaminti (filtrinės kavos ruošimo įrankiai, aksesuarai, puodeliai...), taigi kavinė yra ne šiaip kavos baras, o ir parduotuvė, kurioje tuos įrankius galima pabandyti, apžiūrėti ir paragauti rezultatą.

Todėl čia apie kavą ir jos ruošimą žinoma viskas – pavadinimas „Kavos reikalai“ apibūdina ne tik jos gėrimą, bet ir visą susijusį procesą.

APLINKA. Interjero išskirtinumas tas, jog yra ne tik staliukų, bet ir prekybos lentyna, tačiau jie visiškai netrukdo vieni kitiems, nes atskirti stikline pertvara.

Visi stalai labai patogūs darbui ir šioje kavinėje yra palyginti ramiau negu kitose – nėra nereikalingo šurmulio, muzika neužgožia pašnekesių ar minčių.

Todėl nestebina, kad ją labai pamėgo laisvai samdomi profesionalai, kurie jaukioje aplinkoje gali darbuotis gerdami itin kokybišką kavą ir net ausies krašteliu nugirsti kokį nors kavos ruošimo patarimą.

KAVA. Kavos pasirinkimas čia iš tiesų labai didelis, o kainos konkurencingos, netgi žemesnės negu kitur.

Ypač turint omenyje, kad gauni ne tik puodelį latės, bet ir edukacinę paskaitėlę, nes už kavos barą atsakingas itin patyręs baristas, kuris ne tik žino apie kavą ir jos ruošimą visiškai viską, bet ir noriai dalijasi su lankytojais.

Daugiausia čia tiekiama Lietuvoje skrudinama rūšinė kava iš „Crooked Nose & Coffee Stories“ ir „Backstage Cafe“ – net 5–6 kavos rūšys.

Kai kalba pasisuka apie filtrinę kavą, pasipila labai daug terminų. Siūloma rinktis iš įvairiausių ruošimo būdų – ruoštą „Aeropress“, „V60“, „Chemex“, lietuvišku kavinuku, taip pat šaltai brandintą ir „Mocamaster Butch Brew“.

Piešiniai ant kavos – irgi dešimt balų.

Kava gali būti ruošiama naudojant kokybiškiausią avižų pieną. Ir nors ši vieta yra „Kavos reikalai“, turi ir arbatos reikaliukų – čia itin gera arbatos iš Anglijos pasiūla.

PRIE KAVOS. Užkandžių ir saldėsių asortimentas nėra labai gausus, bet ganėtinai apgalvotas – pyragai, klasikiniai kruasanai, bandelės.

Nors atrodo ne itin savo išvaizda išsiskiriantis, braunis, kai paragauji, burnoje tirpsta, o skonis paryškintas avietėmis ir ožkos sūriu, maloniai nustebina ir įsimena ilgam.

Ragauto sūrio pyrago su aguonomis skonis taip pat pasirodė fantastiškas, o kitų pyragų reikės dar grįžti paragauti. Tuo labiau kad į artimiausius kavinės planus įtraukti sumuštiniai.

Laukite tęsinio.

where2eat.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.