Trys išskirtinės vietos kavos mėgėjams, garsėjančios ne tik puikia kava

Tęsiame geriausių kavos vietų, atidarytų per pastaruosius metus sostinėje, kurios yra išskirtinės ir tapo itin populiarios instagrame, ir ne tik, apžvalgą.

„Cofmos Coffee“.<br>K.Šulmanas
„Cofmos Coffee“.<br>K.Šulmanas
J.Kačanova.<br>K.Šulmanas
J.Kačanova.<br>K.Šulmanas
 „Raštinė“.<br>K.Šulmanas
 „Raštinė“.<br>K.Šulmanas
„Stories Cafe“.<br>K.Šulmanas
„Stories Cafe“.<br>K.Šulmanas
„Stories Cafe“.
„Stories Cafe“.
„Stories Cafe“.
„Stories Cafe“.
„Cofmos Coffee“.<br>K.Šulmanas
„Cofmos Coffee“.<br>K.Šulmanas
„Cofmos Coffee“.<br>K.Šulmanas
„Cofmos Coffee“.<br>K.Šulmanas
Daugiau nuotraukų (8)

Julija Kačanova, tinklaraščio @where2eat.lt autorė

Apr 25, 2019, 9:38 AM

Anksčiau aptarėme dvi kavines iš mano geriausių penketuko – „Italala Caffe“ bei „Kavos reikalai“.

„Cofmos Coffee“. Kosminė naujiena, atsiradusi Vilniaus kavinių padangėje prieš keturis mėnesius. Bet ji nėra visai naujokė – komandos patirtis kavos ir maisto srityse – per 10 metų.

Išskirtinumas. Kosmiškai kokybiška kava ir puikiai išplėtota koncepcija. Viską daro vietoje, yra šios srities profesionalai ir žinovai. Tai nedidelė kavinukė, kurios savininkai nebijo būti kiek kitokie ir vadovaujasi išskirtinai savo požiūriu.

Visas patiekiamas kavos rūšis jie pavadinę pagal planetas – kuo arčiau saulės, tuo kava stipresnė. Ir jeigu žiūrėtum giliau, čia kuriamas atsakingo verslo modelis, kai jaučiama atsakomybė gamtai ir gyvybei plačiąja prasme.

Siekiama parodyti pavyzdį, kad maisto kultūra gali prisidėti prie geresnių gyvenimo sąlygų kūrimo globališkai, todėl maistas, kurio kavinėje yra nemažai, – veganiškas, subalansuotas.

APLINKA. „Cofmos Coffee“ pavadinimas, pasak įkūrėjo Mindaugo, kilo intuityviai, stebint žvaigždėtą rudens dangų, mąstant apie kavą ir keliones. Tad interjero ir visos aplinkos tematika buvo padiktuota paties pavadinimo ir čia puikiai sužaista planuojant nedidelę, bet jaukią kavinukės erdvę.

Daug stalų darbui, viskas apgalvota, kad būtų patogu. Kavinė itin draugiška gyvūnams. Šioje vietoje galima dirbti valandų valandas taip, kad net nepastebi, kiek kavos (arba mano atveju mačios latės) išgerta.

APIE KAVĄ. Čia visuomet siūloma rinktis iš 9 skirtingų kavos pupelių rūšių. Importuojama šviežio derliaus kava, o skrudinama čia pat Vilniuje, visai netoliese įsikūrusioje kavos manufaktūroje. Tai daro ne bet kas, o du kartus Lietuvos kavos ruošimo čempionas.

PRIE KAVOS. Sveikas gyvenimo būdas yra kavinės įkūrėjų kasdienybė ir tuo dalijamasi per kavinėje tiekiamą maistą.

Meniu sudarė kavinės idėjinis lyderis siekdamas pristatyti kiek kitokį požiūrį į maistą. Koncepcija pavadinta kūrybingai – „Efektyvus maistas“.

Svarbiausia idėja – priminti žmonėms, kad maistas yra ir pagrindinis energijos šaltinis, jo kokybė ir subalansuotumas yra be galo svarbu norint gyventi sveiką, visavertį ir sąmoningą gyvenimą.

Stengiamasi gaminti iš tų produktų, kurių išgavimo energines sąnaudas labiausiai atspindi energinė vertė lėkštėje, neužmirštant produkto kilmės, šviežumo, pagaminimo technologijos, apdorojimo ir kitų veiksnių.

Čia, galima sakyti, siūlomas ištisas kavinės meniu: ne tik pusryčių patiekalai – įvairiausios košės, glotnučiai, nuostabieji skrebučiai su avokadais, naminis humusas ir kitokios gėrybės.

Kasdien patiekiami vis kitokie dienos pietūs (sriubos, troškiniai ir įvairiausios įdomybės).

Prie kavos visuomet rasite ir desertų – ne tik veganiškų skanėstų su sėklomis ir riešutais, bet ir tradicinių, tačiau bendrą koncepciją atitinkančių pyragų.

Šiuo metu itin išpopuliarėjęs yra brančo tipo maistas, kurio čia rasite kiekvieną savaitgalį.

Sumokėjęs 8 eurus gali valgyti tiek, kiek telpa, bet maistas yra kiek kitoks negu kituose pusryčių bufetuose. Nerasite Benedikto kiaušinių ar varškėčių, bet yra labai įdomių salotų, granolos, kepinių, naminio humuso, blynelių ir kitokių skanėstų, kurie vis keičiasi faktiškai kiekvieną savaitgalį. Energijos įkrova garantuota.

Siekiama užtikrinti maisto poveikį gerai savijautai ir čia nėra vaikomasi madų, todėl jei kas pavadintų šios kavinės maistą instagraminiu, manau, kad labai įžeistų.

Bet nebijokite – maistas čia tikrai nėra prėskas ar nuobodus, neprimena kosmonautų tūbelių – viskas atrodo labai patraukliai, spalvingai dėl įvairiausių ingredientų ir sveikųjų priedų, vaisių, daržovių ir yra moderniai išdėliota lėkštėse.

„Raštinė“. Labai įdomi vieta, atvėrusi duris paskutinę praėjusios vasaros dieną. Čia ne tik rūšinės kavos kavinė, bet ir rinktinių kanceliarijos prekių parduotuvė.

Išskirtinumas. Rūšinės kavos kavinė Vilniaus senamiestyje, kurioje galime įsigyti išskirtinių kanceliarijos prekių. Kava, kanceliarinės prekės ir kūryba tarsi subtiliai papildo viena kitą šios vietos asortimente ir koncepcijoje.

Kavinę įkūrę Ieva ir Saulius yra ne tik „Raštinės“ savininkai, bet ir pora gyvenime. Ieva yra architektė ir interjero dizainerė, o Saulius, kaip pats sako, darbo srityje kas keletą metų save iš naujo sukuria ir turi patirties maitinimo ir pardavimų srityje.

Viena juos siejančiu sričių – įdomių kanceliarinių prekių vertinimas. Jas Ieva naudoja profesinėje veikloje, o Saulius nusiperka ir kaupia stalčiuose vildamasis panaudoti pagal paskirtį. Beje, pirmoji Sauliaus dovana Ievai buvo užrašinė.

Lankydamiesi didžiuosiuose Europos miestuose jie visada randa laiko užsukti į vietines kanceliarinių prekių parduotuves ar knygynus.

Vieno apsilankymo metu ir kilo idėja, kad kanceliarinių prekių parduotuvė gali puikiai derėti su geros kavos kavine.

APLINKA. Pradėję ieškoti patalpų nuomai jau pirmą vakarą rado jas J.Basanavičiaus gatvėje – čia dideli langai, aktyvi Senamiesčio gatvė bei Architektūros fakulteto ir MO muziejaus kaimynystė.

Kadangi visą kavinės ir kanceliarinių prekių parduotuvės projektą nuo pat pradžių tarpusavyje vadino „Raštine“, žymaus Lietuvos raštininko J.Basanavičiaus gatvės, kurioje įsikūrė ši vieta, pavadinimas gali būti kaip simbolinis ženklas.

Tad pavadinimas yra ne tik skambus lietuviškumu, bet ir subtiliai dera su J.Basanavičiaus gatvės pavadinimu.

Visa „Raštinės“ erdvė yra preciziškai suplanuota. Staliukų nėra daug, bet jie visi tarsi nuošalyje, apsupti subtiliai išdėstytų stilingų prekių.

Nemažai prekių yra Japonijos tematikos, tad toks kokybiškas minimalizmas interjere puikiai dera su kavinukės aplinka.

APIE KAVĄ. Kavą tiekia jau aprašyti „Cofmos Coffee“, kurie patys ją skrudina, tad „Raštinėje“ ji labai šviežia ir itin aukštos kokybės.

Bet čia norisi pabrėžti, kad, be kavos, jie turi japoniškos mačios arbatos, kuri tobulai tinka „Raštinės“ kontekste ir yra labai aukštos kokybės.

Jauni arbatos lapeliai sutrinami į miltelius, iš jų specialia šluotele išplakama arbata arba ruošiamas arbatos gėrimas su plaktu pienu – mačios latė.

Ši arbata dabar populiarėja didžiuosiuose Europos miestuose. Visiems rekomenduoju išbandyti mačios latę su kokosų pienu, nors ryškus išskirtinis skonis – kiek žolės poskonio turinčios natos – gali būti priimtinas ir ne visiems.

PRIE KAVOS. Be klasikinių kruasanų, yra nemažai veganiškų saldėsių be glitimo, cukraus.

Vienas populiariausių yra veganiškas becukris anakardžių pyragas su japoniška mačia, kuriam kaip tikroji mačios gerbėja negaliu atsispirti, nėra saldus, bet ryškaus žaliosios arbatos skonio desertas.

Kavinė žada netrukus plėsti pasirinkimą ir pasiūlyti sumuštinių pietaujantiems bei uogų ir vaisių kokteilių.

„Stories Cafe“. Negalima skųstis, kad visos naujos vietos atidaromos vien centre, – „Antakalnio terasų“ kaimynijoje prieš keletą mėnesių duris atvėrė šeimos verslo kavinukė, kurią iš karto pamėgo vietos bendruomenė (ypač su vaikais), ir ne tik.

Išskirtinumas. Labai nedidelė vieta, bet su puikia kavos, desertų, sumuštinių ir net naminės granolos bei išskirtinių salotų pasiūla.

Pasak savininko Arno, tokią vietą atidaryti įkvėpė kelionės – geriausios kavinukės didžiuosiuose pasaulio miestuose neretai būna ne pačiame centre, pavyzdžiui, Niujorko Manhatane ar Londono Sohe, bet atokiau. Skandinavijoje taip pat geriausios kavinukės būna nedidelėse kaimynijose.

Daug kas suvokia, kad centre ir kainos aukštesnės, vyrauja didieji tinklai, ir nemažai orientuota tik pritraukti turistų, o ne į autentiškumą.

Taip, vieną kartą vaikštinėdamas savo kaimynijoje su ką tik gimusio vaiko vežimėliu ir klausydamasis Marko Aurelijaus meditacijų, Arnas suprato, kad turi atsirasti „Stories Cafe“, ir būtent Antakalnyje, kur skubantys į darbus tėvai pakeliui galėtų pasičiupti skanios kavos puodelį arba nuvežę savo atžalas į darželius ar mokyklas prisėsti ramiai pasimėgauti pyragaičiu, paklausyti istorijų ir jomis pasidalyti.

Tai yra ryškus vietinio verslo pavyzdys ir norėtųsi, kad tokia praktika įkvėptų vietinių kavinukių atsiradimą ir kitose kaimynijose.

APLINKA. Nedidelė kavinukė, bet charizmatiškai jauki ir pripildyta šilumos, kurią pajunti vos užėjęs. Interjeras nėra išskirtinis, bet visa erdvė puikiai ir stilingai suplanuota.

Aplinką ir jaukumą daugiausia kuria aptarnavimas ir ypač šiltas bendravimas – prie kavos puodelio dalijamasi istorijomis.

Už baro dirbanti barista Rimgailė yra itin profesionali, greitai dirbanti, turinti daug patirties. Ir patį savininką Arną labai dažnai galima sutikti kavinukėje – jis mielai lankytojams papasakoja apie savo aistrą kavai, turimus produktus, desertus ir net save.

Centre, kur srautas yra per didelis, bendruomenės pojūčio nesukursi, o čia – visiškai kaimynų kavinukė, tapusi bendruomenės dalimi.

Kaimynams ypač patogu – gali paskambinti ir iš anksto pasirūpinti, kad būtų atidėta šviežutėlių kruasanų, ir net išeiti nesumokėję, nes čia galima turėti skolos raštelių.

Grynieji pinigai čia nėra priimami, viskas tik per bankinius apmokėjimus. O jei nesi iš šios kaimynijos, verta ir dešimt minučių pavažiuoti nuo centro, nes būsi priimtas kaip savas.

KAVA. Teikiama rūšinė kava iš Brazilijos, gaminama espreso aparatu, nemažai filtrinės kavos ir tokios, kokios Lietuvoje daugiau niekur nerasi, – atvežamos iš Europos geriausių skrudyklų.

Pavyzdžiui, galima ragauti kavos iš Norvegijos, Berlyno, Miuncheno, Varnos. Pasak savininko, Vilnius turi labai daug skrudyklų, bet klientai domisi ir kitų šalių, nes kiekviena kavos skrudykla įlieja savo unikalumo, todėl nuolat ieškoma naujesnių skonių iš skirtingų šalių.

Kava gali būti paruošta su augaliniu pienu (avižų ar migdolų) ir čia už tai neimama papildomo mokesčio.

PRIE KAVOS. Čia užsukus pirmiausia užburia kasdien šviežiai kepamų kruasanų kvapas – tikrųjų sviestinių prancūziškų kruasanų. Jie ir vieni skanūs, bet galima ir sumuštinį užsisakyti, net trijų rūšių.

Deriniai ganėtinai klasikiniai – kumpis ir sūris, ožkos sūris su čiorisu ir granatų sėklomis bei mocarela ir pestu. Bet visur pridėta nedidelės paslapties.

Vitrinoje puikuojasi nemažai desertų – itin kreminis nemažo dydžio „Napoleonas“, gardūs, rafinuoti rankų darbo belgiško šokolado triufeliai ir veganiškas sveikuoliškas „Tinginys“ šalia taip pat nenuodėmingo veganiško žaliųjų citrinų pyrago.

Taigi desertai atrinkti taip, kad tikrai kiekvienas sau ką nors ras, – tiems, kurie nori saldžiau, beveik visuomet bus pasiūlyta klasikinių derinių – medutis, braunis ar ekleras.

Mane labiausiai sužavėjo naminė granola. Čia rasite ne tik saldžiąją, tiekiamą su graikišku jogurtu, bet ir su salotomis. Saldžioji granola yra tobulas pusryčių derinys – iš ryžių putėsių, avižų, riešutų, razinų, saldinta agavų sirupu.

Gausiai puošiama liofilizuotomis avietėmis, kurios suteikia rūgštumo ir užbaigtumo puikiam skonių deriniui ir vitaminų užtaisui.

Unikaliausias dalykas – salotos su granola. Pripažinkime, Vilniuje labai mažai kavinių turi šviežių, vietoje gaminamų salotų (ne tos, kurios atvežtos nežinia iš kur ir guli vitrinoje plastikinėje pakuotėje keletą dienų, kol pačios tampa plastikinio skonio).

„Stories Cafe“ yra ne šiaip salotos, jas įkvėpė žymus Niujorko restoranas „Eleven Madison Park“, kuris įtraukiamas į geriausių pasaulio restoranų penketuką.

Derinyje su mocarela, vyšniniais pomidoriukais, šviežiais bazilikais ir tyru alyvuogių aliejumi granola, turinti ir saldumo, ir sūrumo, tikrai atsiskleidžia unikaliu skoniu ir traškia tekstūra.

Tikrai skanu ir žavu, kad nedidelėje vietinėje kavinukėje Antakalnyje galima rasti restoraninį skonių derinį ir puikų lengvų pietų variantą.

where2eat.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.