Druskininkų tortų turnyras: netradicinis tortas su silke

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Tortas su silke.<br>D.Kovzan nuotr.
Tortas su silke.<br>D.Kovzan nuotr.
Tortas su silke.<br>D.Kovzan nuotr.
Tortas su silke.<br>D.Kovzan nuotr.
Tortas su silke.<br>D.Kovzan nuotr.
Tortas su silke.<br>D.Kovzan nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 16, 2019, 1:09 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Ir kas pasakė, kad tortas privalo būti saldus? Pasirodo, tortas gali būti pagamintas net su silke! Tuo labiau, kad jis puikiai atitinka šių metų turnyro temą - druska. Ir tai įrodo mėgėjų turnyro dalyvė Daiva Kovzan, kuri dirba mokytoja Vilniaus technologijų mokymo ir reabilitacijos centre. 

Daiva nuo vaikystės labai mėgo kepti saldumynus, o dabar labiau mėgsta eksperimentuoti ir ieškoti vis naujų skonių derinių. Ji taip pat yra ir maisto tinklaraščio „Prie stalo” įkūrėja bei autorė. 

Netradicinis tortas su silke

Reikalingi produktai

Lakštams:

900 g miltų,

520 g grietinės,

450 g sviesto,

2 kiaušinių tryniai.

Pertepimui: 

500 g silpnai sūdytos silkės,

600 g šaldytų arba šviežių vyšnių,

3 svogūnai,

aliejaus arba sviesto svogūnams pakepinti,

120 g juodojo kartaus šokolado,

50 g smulkintų graikinių riešutų.

Papuošti:

žalumynų,

plonai pjaustytos silkės ir lašišos filė,

vyšnių,

šokolado.

Gaminame pagrindą

Susmulkiname sviestą su miltais peiliu iki smulkiu kruopelių, sudedame trynius ir grietinę, viską gerai išmaišome bei dedame į šaldytuvą.

Tešlą padaliname į tris lygias dalis. Kiekvieną dalį iškočiojame, perkeliame ant kepimo skardos ir subadome šakute.

Kepame 200 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Iš kiekvieno iškepto tešlos lakšto išpjauname 30 cm skersmens apskritimą.

Paruošiame pertepimą

Svogūną supjaustome pusgriežinėliais ir kepame aliejuje arba svieste, kol pradės karamelizuotis. Tada sudedame vyšnias ir išmaišome. Sudedame susmulkintą šokoladą ir išmaišome. Paliekame atvėsti.

Silkę supjaustome labai smulkiai.

Surenkame tortą

Dedame kapotos tešlos lakštą, ant jo sudedame smulkiai pjaustytą silkę, ant viršaus - vyšnių ir svogūnų masę, tada pabarstome smulkintais riešutais. Vėl dedame tešlos lakštą ir pakartojame visą eigą. Viršų uždengiame paskutiniu lakštu. 

Torto šonus aptepame likusiu šokolado-vyšnių kremu arba rikotos sūriu. Puošiame žalumynais ir silke.

Daivos silkės torto kviečiame paragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d. Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti trijų mėgėjų tortų – favoritų, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima jausti šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava.

Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją – joje rasite ir kavą, kuri puikiai derės prie šio netradicinio torto su silke. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.