Druskininkų tortų turnyras: konditerę Gretą Janulytę įkvepia knygos, filmai ir menas

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Konditerė Greta Janulytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Konditerė Greta Janulytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Konditerė Greta Janulytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Konditerė Greta Janulytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Konditerė Greta Janulytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Konditerė Greta Janulytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Konditerė Greta Janulytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Konditerė Greta Janulytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Konditerė Greta Janulytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Konditerė Greta Janulytė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 17, 2019, 1:34 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Apie savo konditerijos kelią ir tortą, kurį planuoja iškepti tortų turnyrui, pasakoja profesionali konditerė Greta Janulytė (28 m.): „Pirmasis mano iškeptas tortas... Būdama paauglė mėgau kino filmus. Vienas įsimintiniausių – „Amelija iš Monmartro“. Buvau sužavėta merginos, kuri nebijojo būti kitokia ir, nusipirkusi slyvų iš šalia jos namų dirbančio daržovių pardavėjo, kepa pyragą. Pamačiusi šį epizodą ir aš nuskubėjau į turgelį slyvų. Kepiau trapią tartą, įdarytą slyvomis. Nepamenu, ar pyragas buvo labai vykęs, bet tikrai žinau, kad jis mane išmokė, jog maistas kuria emocijas. Kvapai, formos, tekstūros gali nukelti bet kur, net ir į Paryžių.

Kelias nuo pirmojo torto iki to, kas esu dabar buvo ilgas ir su daug klaidų. Manau, vis dar nežinau, kas esu dabar ir vis dar esu kelyje.

Pirmuosius tortus ragaudavo šeima, dabar džiaugiuosi dirbdama profesionalioje virtuvėje, tad tortais galiu vaišinti ne tik pačius artimiausius. Mano posūkis į konditeriją įvyko labai natūraliai. Baigusi grafikos studijas dirbau rinkodaros srityje. Ilgainiui darbas prie kompiuterio nebeteikė džiaugsmo ir norėjosi kurti tai, ką galima paliesti. Maistas mums reikalingas ir būtinas, tai nusprendžiau, jog galėčiau kurti jį. 

Įsidarbinus restorane „Sweet Root“ palaipsniui vis daugiau ir daugiau man tekdavo darbų, susijusių su kepiniais ir konditerija. Pamenu, buvo visko: ir neiškilusių pyragų, ir sudegusių sausainių, ir prisvilusių kremų. Esu laiminga, kad man augant komanda padovanojo geriausią dovaną – galimybę klysti ir mokytis iš savo pačios klaidų. O pasitikėjimo, kad užaugau ir galiu maistą kurti kitiems, suteikė ir du metus iš eilės laimėtos prizinės vietos Vyno ir desertų derinių čempionate.

Slapta vis dar svajoju iškepti... vestuvinį tortą! Didelį, kelių aukštų ir skirtingų skonių. Dar neteko, bet tikiu, tik laiko klausimas, kada toks eksperimentas atkeliaus į mano rankas.  

Saldiems eksperimentams mane įkvepia viskas, ką galiu rasti apsidairiusi aplink. Nors egzotiniai skoniai ir vilioja, labiausiai mėgstu vietinius ingredientus. Žiemą - žemiškus, sunkesnius karamelinius ar salyklinius skonius, vasarą – lengvesnius su sezoninėmis uogomis. Taip pat knygos, filmai ir menas yra pagrindinės mano mūzos. Taip gimė ir mano projektas „Krepšas kepalų“, kuriame nusprendžiau sujungti du mėgstamus dalykus: kepinius ir man patinkančius paveikslus.

Druska mano kepiniuose slepiasi, o kartais net ir išlenda, kai mažiausiai to galima tikėtis, nes dar dirbu ir kepykloje „Druska Miltai Vanduo“. Pats pavadinimas jau sako, kad ten naudojame druską. Darbe gaminau zefyrus ir kažkokiu būdu sugebėjau vietoj žiupsnio juos pagardinti gera sauja druskos. Gerai, kad laiku pastebėjome klaidą, kol dar klientai neparagavo. Druska reikalinga ir kepiniams, kad subalansuotų skonį, kaip ir žmogui, kad sutvarkytų cheminius procesus organizme.

Tortų turnyrui ruošiu tortą su duona ir druska. Sužinojusi temą, visų pirma prisiminiau duonos riekę, storai užteptą sviestu ir pagardintą druska. Tai skonis iš vaikystės.“ 

Kaip Gretai seksis pirmajame Tortų turnyre, bus galima stebėti birželio 22 dieną Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins tarptautinė komisija, sudaryta kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus aukojamos Maltos ordinui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.