Druskininkų tortų turnyras: morkų tortas su sūdyta karamele ir apelsinais

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Morkų tortas su sūdyta karamele ir apelsinais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Morkų tortas su sūdyta karamele ir apelsinais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2019, 5:29 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Šį tortą mėgėjų Tortų turnyrui pristato Karolina Adomaitytė iš Šiaulių. Jos nuomone, konditerija – atskiras mokslas ir net meno rūšis, o tortas – priemonė išreikšti savo meninę pusę. 

Meilę konditerijai Karolina atrado labai anksti, kai baigusi mokyklą išvyko į Londoną ir pradėjo dirbti prancūzų kavinėje, kur kepė tortus ir pyragus. Vienas jos mėgstamiausių –  morkų pyragas, tad turnyrui specialiai sukūrė morkų torto receptą. Šiame torte sūrumas jaučiamas viename kremo sluoksnyje, sūdytoje karamelėje, spragėsiuose ir šokolade.

Morkų tortas su sūdyta karamele ir apelsinais

Reikalingi produktai

Morkų biskvitams:

100 g kiaušinių,

60 g baltojo cukraus,

60 g rudojo cukraus,

86 g aliejaus,

130 g miltų,

4 g sodos,

4 g kepimo miltelių,

285 g tarkuotų morkų,

4 g vanilinio cukraus.

Sūdytai karamelei:

160 g cukraus,

33 g gliukozės,

70 g vandens,

8 g druskos,

160 g kondensuoto pieno.

Karamelės putėsiams:

40 g pieno,

9 g želatinos,

80 g karamelės,

110 g plaktos grietinėlės.

Apelsinų želei:

230 g apelsinų sulčių,

1 g cinamono,

45 g cukraus,

11 g želatinos.

Lazdyno riešutų ir kreminiam sūriui:

2 g druskos,

40 g lazdyno riešutų,

70 g kreminio sūrio,

70 g plakamos grietinėlės,

1 apelsino nutarkuotų žievelių,

80 g apelsinų sulčių,

30 g cukraus,

40 g kiaušinio trynių,

8 g želatinos,

80 g grietinėlės.

Šveicariškam sviestiniam kremui:

120 g kiaušinio baltymų,

200 g cukraus,

340 g kambario temperatūros sviesto,

100 g karamelės.

Gaminame morkų biskvitus

Smulkia tarka sutarkuojame  morkas. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių. Kiaušinius, cukrų, aliejų ir sodą išplakame iki baltos masės. Sumaišome ir išsijojame likusius sausus ingredientus. Juos įmaišome su tarkuotomis morkomis į kiaušinių plakinį. Viską gerai išmaišome ir gautą masę padaliname į penkias 18 cm apvalias skardas. Kepame apie 20-25 min.
Biskvitus paliekame atvėsti.

Tortui surinkti reikės acetato juostos kepimo formos kraštams paaukštinti, nes tortas gaunasi aukštesnis nei kepimo forma.

Gaminame sūdytą karamelę

Cukrų, gliukozę ir 40 g vandens verdame, kol gausis tamsi karamelė, tada užpilame 30 g vandens, kad nebevirtų. Pilant vandenį, būkite atsargūs, karamelė labai karšta ir gali pradėti taškytis. Tada įberiame druskos ir, kai pravėsta, supilame kondensuotą pieną. 

Gaminame karamelinius putėsius

Želatiną užmerkiame į šaltą vandenį, kad apsemtų (naudojant želatinos lapelius, juos visada reikia gerai nusunkti). Išplakame grietinėlę iki vidutinio standumo. Užviriname pieną, įmaišome karamelę ir išbrinkusią želatiną. Kai masė pravėsta iki 28 laipsnių, ją sumaišome su plakta grietinėle. 

Uždedame pirmąjį biskvitą ir užpilame karamelės putėsius. Dedame į šaldytuvą pusiau sustingti. Tai bus pirmas torto sluoksnis.

Gaminame apelsinų želę

Želatiną užmerkiame į šaltą vandenį. Apelsinų sultis užverdame su cinamonu ir cukrumi. Įmaišome želatiną. 

Ant karamelės putėsių dedame antrąjį biskvitą ir užpilame apelsinų želę. Dedame į šaldytuvą pusiau sustingti. Tai bus antrasis torto sluoksnis.

Gaminame kreminį sūrį su lazdynų riešutais 

Lazdynų riešutus pakepiname, kol apskrunda, ir susmulkiname. Išplakame kreminį sūrį iki vientisos masės, supilame grietinėlę ir plakame iki standžios masės. Įmaišome riešutus su druska. 

Ant apelsinų želės dedame trečiąjį biskvitą bei supilame lazdyno riešutų ir kreminio sūrio kremą. Išlyginame paviršių. Tai trečiasis torto sluoksnis.

Ruošiame apelsinų putėsius 

Užverdame apelsinų sultis su žievelėmis, kai užverda, maišydami, kad nesigautų kiaušinienė, užpilame ant kiaušinių trynių. Gautą masę vėl verdame maišydami iki 80 laipsnių. Įmaišome želatiną, perkošiame pro sietelį. Kai masė pravėsta, sumaišome su plakta grietinėle.                      

Ant lazdyno riešutų kreminio sūrio dedame ketvirtąjį biskvitą ir užpilame apelsinų putėsius. Dedame į šaldytuvą pusiau sustingti. Sustingus dedame penktąjį biskvitą. Paliekame šaldytuve surinktą tortą sustingti. Tai ketvirtas torto sluoknis.

Gaminame sviestinį kremą

Į sausą indą supilame cukrų ir kiaušinio baltymus bei šildome virš garų vonelės maišydami, kol nebelieka cukraus kristalų. Iškart plakame iki baltos ir standžios morengo masės. Tada, toliau plakdami, dedame šaukštą sviesto, kai išsiplaka, vėl dedame šaukštą sviesto ir taip kartojame, kol sudedame visą sviestą ir įplakame karamelę. 

Kai tortas visiškai sustingta, išimame iš formos ir aptepame sviestiniu kremu. Tada vėl dedame į šaldytuvą sustingti. Likusią karamelę šiek tiek pašildome, užpilame ant torto viršaus, kad apibėgtų. Dekoruojame pagal savo skonį. 

Karolinos morkų torto su sūdyta karamele ir apelsinais kviečiame  paragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d. Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti trijų mėgėjų tortų – favoritų, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima jausti šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava.

Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją – joje rasite ir kavą, kuri puikiai derės prie šio morkų torto su sūdyta karamele ir apelsinais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.