Konditerės kelias: nuo nekepto sausainių torto iki tarptautinių konkursų

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
 Konditerė T.Piskarskaitė.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 19, 2019, 8:28 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Kokią vietą druska užima konditerijoje, kaip šią sritį atrado bei ką dar svajoja sukurti? Apie save pasakoja profesionali konditerė Toma Piskarskaitė (30 m.): „Pirmasis mano tortas buvo nekeptas – senovinis, vintažinis sausainių „Gaidelis“ tortas, kurį gaminant sausainius trumpam pamerki į pieną ir juos sluoksniuoji su varške, pertrinta su uogiene. Pieno, varškės ir, žinoma, pieno tėvų namuose visada būdavo – tereikėdavo sausainių. Tuo metu jau mokėjau važiuoti dviračiu iki kaimo parduotuvės ir jų nusipirkti. 

Meilė kepiniams gimė, kai buvau labai maža: močiutė kepdavo duoną, leisdavo man padaryti duobutes kepaliuke bei ragauti tik ką iškeptos duonos kampelį su naminiu sviestu. Dar tėvų namuose kepdavau populiarųjį „Napoleoną“, medaus tortus. Tačiau gavusi mokyklos baigimo diplomą, Vilniuje pradėjau studijuoti statistiką. Dar atlikdama praktiką Statistikos departamente gavau pasiūlymą ten likti dirbti. 

Darbas nereikalavo ypatingų pastangų, todėl turėjau laiko ir jėgų užklasinei veiklai – namuose kepdavau keksiukus, pyragus, o kai jų nebesuvalgė kambariokai, draugai, nešdavau juos net į kirpyklą. 

Apie šį mano pomėgį žinojo ir vestuvių planuotoja, kuriai tuo metu padėjau organizuoti vestuves. Išgirdusi, jog viena kepykla ieško konditerio, paragino eiti ir pabandyti ten dirbti, pasak jos, man labiau tinkančio kūrybiškesnio, dinamiškesnio darbo. Ne iš karto, bet perėjau dirbti į kepyklą. 

Po metų, apsisukus visam sezonui, kai vestuvinius tortus pakeičia kalėdiniai kepiniai, supratau, kad noriu išmokti daugiau. Draugė pasidalino šefo Deivydo Praspaliausko žinute „Facebook“, jog ieško konditerės, nusiunčiau trumpą CV su daug savo kepinių nuotraukų. Jau penktus metus dirbame su Deivydu.

Ką slapta vis dar svajoju iškepti? Noriu išmokti kepti tikro raugo duoną, populiarią pietų kraštuose – bagetes, „sourdough“ duoną. Esu bandžiusi ją kepti, bet iš pirmo karto, kaip, manau, ir daugeliui, nepavyko. 

Kas mane įkvepia saldiems eksperimentams? Priklausau Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijai. Kaip Lietuvos komandos narė dalyvavau Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate – galimybė  stebėti, kaip dirba profesionalai, iš tiesų įkvepia. Be abejo, socialiniuose tinkluose seku kulinarijos madas diktuojančių šalių konditerius. Taip pat niekada nepraleidžiu galimybės pasimokyti iš į Lietuvą atvykstančių konditerijos profesionalų. 

Apie druską. Visų pirma druską naudoju sūdytoje karamelėje. Ji, pavyzdžiui, yra sijojama ir ant mūsų restorano populiariojo deserto „ežiukas rūke“, kuris įtrauktas į naujausią degustacinį meniu. O dėl balanso druskos reikia visuose konditerijos gaminiuose: įdėjus žiupsnelį druskos, subalansuojamas saldumas ir sukuriamas ilgiau išliekantis skonis. 

Tortų turnyrui, jei leistų sąlygos, daryčiau ledų tortą, nes šiuo metu jų gamyba mane labai domina. Tikrai žinau, kad darysiu kažką lengvo, kreminio ir, svarbiausia, kažką naujo, kitaip, nei darau dabar. Galutinis rezultatas priklausys ir nuo tuo metu būsiančių oro sąlygų, ir nuo nuotaikos.“ 

Kaip Tomai seksis pirmajame Tortų turnyre, bus galima stebėti birželio 22 dieną Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija sudaryta tarptautinė komisija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus aukojamos Maltos ordinui. 

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.