Druskininkų tortų turnyras: špinatų tortas su druskos kristalais

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Špinatų tortas su druskų kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Špinatų tortas su druskų kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Špinatų tortas su druskų kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Špinatų tortas su druskų kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Špinatų tortas su druskų kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Špinatų tortas su druskų kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Špinatų tortas su druskų kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Špinatų tortas su druskų kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 20, 2019, 2:00 PM, atnaujinta May 20, 2019, 2:01 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Šį tortą mėgėjų Tortų turnyrui pristato policijos pareigūnė iš Lazdijų Ieva Pileckienė. Tortų kepimas jai – hobis. Ieva tortus gaminti pradėjo visai neseniai, maždaug prieš metus. Ši veikla jai patinka, nes padeda atsipalaiduoti nuo darbe patiriamo streso ir nuovargio. Savo kepiniais ji džiugina šeimą, draugus, o kartais – ir darbo kolektyvą.

Špinatų tortas su druskos kristalais

Reikalingi produktai

Žaliam špinatų biskvitui:

200 g šviežių špinatų,

100 ml aliejaus,

4 kiaušinių,

2-3 šaukštų citrinos sulčių,

200 g cukraus,

260-280 g miltų,

1 šaukšto vanilinio cukraus,

1 žiupsnelio druskos.

Kremui:

250 g maskarponės sūrio,

200 ml riebios grietinėlės,

250 ml gėrimo „Fanta“,

50 g cukraus,

20 g želatinos.

Šokolado glajui:

130 g pieniško šokolado,

65 ml grietinėlės.

Kaip gaminti

Biskvitas. Į dubenį sudedame nuplautus, nusausintus špinatus, įpilame aliejaus ir citrinos sulčių. Trintuvu susmulkiname špinatus. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius iki standžių putų, suberiame cukrų, plakame, kol jis ištirpsta. Špinatus sumaišome su kiaušinių mase, įsijojame miltus ir viską gerai išmaišome.

Kepame padaliję į 2-3 dalis sviestu išteptoje kepimo formoje, 180 laipsnių karščio orkaitėje, kiekvieną po 15-20 minučių.

Kremas. Želatiną užpilame apie 60 ml „Fantos“, paliekame, kad išbrinktų. Išplakame grietinėlę iki standumo. Kitame inde suberiame cukrų, sudedame maskarponės sūrį bei supilame likusią „Fantą“. Viską gerai išplakame. Išbrinkusią želatiną ištirpiname garų vonelėje ir supilame į „Fantos“ kremą. Abu kremus sumaišome.

Surenkame tortą. Prieš renkant tortą lakštus perpjauname išilgai pusiau. Lakštus galima dar sudrėkinti „Fanta“. Tortui surinkti naudojamas žiedas. 

Paruošiame glajų: užkaičiame grietinėlę ir suberiame į ją smulkintą šokoladą, maišome, kol ištirps. Pravėsus ją bus galima pilti ant  sustingusio torto. Torto papuošimas priklauso nuo jūsų fantazijos.

Ievos kepto špinatų torto kviečiame paragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d. Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti trijų mėgėjų tortų – favoritų, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima jausti šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava.

Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją – joje rasite ir kavą, kurią galėsite priderinti ir prie šio pavasariškai žalio špinatų torto. 

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2023 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.