Druskininkų tortų turnyras: tortas „Lyžtelk, gurkštelk, užkąsk“

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Tortas „Lyžtelk, gurkštelk, užkąsk“.<br>Organizatorių nuotr.
Tortas „Lyžtelk, gurkštelk, užkąsk“.<br>Organizatorių nuotr.
Tortas „Lyžtelk, gurkštelk, užkąsk“.<br>Organizatorių nuotr.
Tortas „Lyžtelk, gurkštelk, užkąsk“.<br>Organizatorių nuotr.
Tortas „Lyžtelk, gurkštelk, užkąsk“.<br>Organizatorių nuotr.
Tortas „Lyžtelk, gurkštelk, užkąsk“.<br>Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 21, 2019, 4:33 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Lineta Šukienė Druskininkų tortų turnyre nusprendė sudalyvauti dėl smalsumo ir smagumo, prisiminusi pernykštę „100 Tortų Lietuvai“ šventę.

Pirmoji mintis, kai sužinojo sūrią turnyro temą, buvo „Lyžtelk, gurkštelk, užkąsk“ – tos minties ji ir nepaleido. Linetos tortas – savito skonio: su „Guinness“ alaus biskvitų aromatu, pelėsinio sūrio nata, juodos duonos traškumu ir spanguolių rūgštele bei tekilos stiprumu, sūdytoje citrinų karamelėje suguldytais karamelizuotais obuoliais. Tortą dekoruos sūdytomis citrinomis ir sūdytu sezamų traškučiu. Lineta labai tikisi, jog tolimą kelionę tortas atlaikys ir sveikas pasieks šventę.

Tortas „Lyžtelk, gurkštelk, užkąsk“

Reikalingi produktai

Biskvitui:

400 ml „Guinness“ alaus,

220 g sviesto,

4 kiaušiniai,

300 g cukraus,

100 g tamsių kakavos miltelių ,

280 g miltų,

2 a. š. sodos.

Traškiam sluoksniui:

20 g sviesto,

50 g pieniško šokolado,

100 g baltojo šokolado,

50 g lazdyno riešutų masės (receptas žemiau),

170 g smulkintų juodos duonos trupinių,

saujos kapotų sūdytų pistacijų,

saujos džiovintų spanguolių.

Lazdynų riešutų masei:

300 g lazdyno riešutų,

250 g cukraus.

Pelėsinio sūrio putėsiams:

200 g „Memel Blue“ sūrio,

100 g „Philadephia“ sūrio,

300 g plakamosios grietinėlės,

30 g tekilos,

20 g želatinos + vanduo želatinai brinkinti.

Citrininiams putėsiams:

2 citrinų smulkiai nutarkuotos žievelės,

90 g citrinos sulčių,

4 kiaušinių tryniai,

20 g želatinos + vanduo želatinai brinkinti,

300 g plakamosios grietinėlės,

100 g cukraus.

Uogų glajui:

100 g aviečių tyrės,

175 g juodojo šokolado,

170 g grietinėlės.

Tekilos drebučiams:

300 g kaktusų sulčių,

7,5 lapelio želatinos,

40 g tekilos.

Sezamų traškučiui:

50 g cukraus,

100 g sezamų,

žiupsnelis „Maldon“ druskos.

Karamelizuotų obuolių intarpui:

2 dideli „Granny Smith“ obuoliai,

50 g sviesto,

100 g cukraus (1),

140 g cukraus (2),

50 g citrinos sulčių,

1 citrinos smulkiai nutarkuota žievelė,

120 g grietinėlės,

50 g sviesto,

3 lapeliai želatinos,

žiupsnelis „Maldon“ druskos.

Sūdytoms citrinoms:

6 citrinos,

6 v. š. stambios jūros druskos.

Kaip gaminti

Iškepame biskvitą. Alų puode pašildome tiek, kad jame ištirptų kubeliais pjaustytas sviestas bei cukrus. Įsijojame ir išmaišome kakavą. Kiaušinius išplakame iki baltumo ir purumo ir supilame į alaus mišinį. Įsijojame miltus ir sodą. Išmaišome iki vientisos masės. Padaliname tešlą dviejuose žieduose: viename 2/3, kitame - 1/3 tešlos. Kepamame biskvitą 170°C temperatūros orkaitėje 35- 40 min. Ar iškepęs, tikriname mediniu iešmeliu. Storesnį biskvitą perpjauname į dvi dalis.

Paruošiame traškų sluoksnį. Duonos riekes visiškai sudžioviname. Sulaužius gabaliukais sumalame atsargiai pulsuojant elektriniu smulkintuvu. Reikia, kad būtų smulkūs trupiniai, bet ne miltai. Jei visgi papuola daugiau miltų, juos persijojame. Susmulkiname spanguoles. Garų vonelėje išlydome sviestą, šokoladą, riešutų masę, sumaišome su trupinių mase ir perdedame į biskvitų dydžio konditerinį žiedą. Palaikome šaldytuve iki prireiks.

Paruošiame riešutų masę. Riešutus paskrudiname orkaitėje 160°C apie 10 - 12 minučių. Geriau riešutus nusipirkti be odelių, o jei su odelėmis, jas teks nuvalyti. Cukrų išlydome storadugniame puode iki šviesios gintaro spalvos, suberiame šiltoje orkaitėje laikytus riešutus, išmaišome. Maišome, kol cukraus apvalkalas, kuris atsiranda pradžioje, vėl ištirps. Tuoj pat suverčiame ant silikoninio kilimėlio ir palyginame mentele. Tuoj pat gauname saldų luitą, kurį laužom ir dedame į elektrinį smulkintuvą. Smulkiname, kol gausime labai skanią riešutų pastą. 

Paruošiame pelėsinio sūrio putėsius. Želatiną išbrinkiname. Sūrius sutriname trintuve, kad neliktų pelėsinio sūrio kruopelių. Pilame šaltą grietinėlę ir vidutiniškai išplakame. Garų vonelėje pakaitiname tekilą, dedame želatiną ir ištirpiname. Šiek tiek pravėsusią pilame į besiplakančią masę.

Paruošiame citrininius putėsius. Cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, sultis ir paplaktus trynius kaitiname, kol pradės tirštėti. Suplakame ir dedame brinkintą želatiną. Išmaišome, kol visiškai ištirps. Pravėsusį mišinį išmaišome su pusiau išplakta grietinėle.

Paruošiame uogų glajų. Viską iškart sudedame kaitinti į garų vonelę. Gerai išplakame, uždengiame plėvele su kontaktu ir paliekame stabilizuotis šaldytuve per naktį. Prieš naudojimą išplakame.

Paruošiame tekilos drebučius. Paruošiame želę. Beveik visiškai sustingusią ją išplakame. 

Pagaminame sezamų traškutį. Pakaitiname cukrų iki šviesios gintaro spalvos, supilame sausoje keptuvėje vos paskrudintas sezamų sėklas. Beriame druską. Iškočiojame tarp dviejų silikono kilimėlių.

Paruošiame citrininę karamelę intarpui. Nutarkuotas žieveles su citrinų sultimis ir cukrumi (2) verdame apie 10 min., kol taps karamelės spalvos. Atskirai pakaitiname grietinėlę pilame į karamelę, dedame kubeliais pjaustytą sviestą ir druską. Atidedame iki naudojimo.

Paruošiame karamelizuotų obuolių ir citrininės karamelės intarpus. Obuolius nulupame ir supjaustome kubeliais. Storadugniame puode ištirpiname cukrų (1) ir sviestą, dedame obuolius ir maišant karamelizuojame. Į gautą obuolių masę dedame 150 g citrininės karamelės, brinkintą želatiną ir sukrečiame į konditerinį žiedą. Užšaldome. 

Paruošiamne sūdytas citrinas. 4 citrinas įpjauname kryžmai, į pjūvį pilame po šaukštą druskos ir sluoksniuojame paspaudžiant į stiklainį. Dvi likusias citrinas išspaudžiame, sultis supilame ant citrinų. Jei neapsems, prireks dar sulčių. Dvi dienas laikome kambario temperatūroje ir 3 savaites šaldytuve.

Surenkame tortą. Į formą dedame pirmąjį biskvitą. Plonai aptepame uogų glajumi. Pilame pusę pelėsinio sūrio putėsių, dedame traškų duonos sluoksnį. Ant viršaus – kitą pusę pelėsinio sūrio putėsių. Antrąjį biskvitą aptepame plonu uogų glajaus sluoksniu ir dedame ant putėsių apteptąja puse žemyn. Ant antrojo biskvito pilame pusę citrinų putėsių, dedame karamelizuotų obuolių ir sūdytos karamelės intarpą, ant viršaus tepame likusius citrininius putėsius. Baigiame paskutiniu biskvitu.

Sutvirtėjusį, pailsėjusį tortą aptepame baltu glajumi, „Philadelphia“ sūrio kremu ar uogų glajumi. Puošiame tekilos ir kaktusų sulčių drebučiais, sezamų traškučiu ir sūdytų citrinų kubeliais. Alaus biskvitas drėgnas ir savito aromato, todėl sulaistyti jo nereikia.

Linetos torto kviečiame paragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d. Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti trijų mėgėjų tortų – favoritų, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima jausti šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava.

Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją – joje rasite ir kavą, kurią galėsite priderinti ir prie šio ypatingo saldžiai sūraus torto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.