Konditerės skanėstai – pagal senovines tradicijas ir tik iš lietuviškų produktų

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
K.Valaitytė nori perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuodama šių laikų dvasia.<br> V.Buivydės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 26, 2019, 12:35 PM, atnaujinta May 27, 2019, 1:26 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Apie meilę tradiciniams lietuviškiems produktams ir kaip jie įkvepia skaniems kepiniams pasakoja konditerė Karolina Valaitytė (24 m.). 

Pirmasis mano iškeptas tortas… Konditerija domėtis pradėjau dar vaikystėje. Pamenu, kaip atsistojusi ant kėdutės padėdavau mamai sukti ausytes (žagarėlius), laistyti tortų biskvitus, po to – dėti biskvitą po biskvito ir galiausiai puošti tortą. Žinoma, labai norėjosi pačiai pamėginti iškepti savo tortą. Kai tam pasiryžau, tai mano pirmasis iškeptas buvo mažas keksiukas, kuris man asocijuojasi su mažu tortu.

Kelias nuo pirmojo torto iki to, kuo esu dabar… Pirmąjį savo šokoladinį keksiuką iškepiau būdama 13-kos metų. Žinoma, pirmas bandymas nebuvo vykęs, nes gavosi ne keksiukas, o meduoliukas. 

Pamažu pradėjau kepti vis daugiau keksiukų, tortų, jie darėsi vis gražesni ir skanesni. Taip aplink mane pradėjo formuotis saldumynų mėgėjų ratas, kurie norėjo skanauti mano skonio meno šedevrus. 

Įgijusi vidurinį išsilavinimą įstojau mokytis virėjo amato, kuris apima ne tik konditeriją, bet ir visą maisto ruošą. Tačiau pajutau, jog tikrasis mano pašaukimas yra gaminti nuostabius desertus, kurie žmonėms kelia nuotaiką ir sukuria geras emocijas. 

Užsiėmiau įvairių kursų, mokymų paieška, kurie man leido gilinti žinias bei tobulinti reikiamus įgūdžius šioje srityje. Galiausiai baigusi virėjo amato studijas pradėjau studijuoti konditerijos specialybę profesinėje mokykloje. 

Studijų metu stažavausi Rygos šokoladinių saldainių fabrike, sėmiausi žinių iš įvairių konditerijos žinovų. Vėliau įsidarbinau konditere Birštone. Ten turėjau daug iššūkių gaminant nuostabius tortus, desertus kiekvienai dienai ir įvairioms progoms, šventėms, jubiliejams. 

Žinias, įgūdžius ir toliau tobulinu įvairiuose seminaruose, mokymuose pas šios srities geriausius Lietuvos konditerius. 

Šiuo metu didžiausias iššūkis yra dirbti viename geriausių restoranų Lietuvoje „Ertlio namas“, kuris užima garbingą 17-ą vietą geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtuke. Jame gaminu tradicinius lietuviškus desertus pagal senovinius receptus, naudodama tik lietuviškus produktus, juos interpretuodama šiuolaikiškai. 

Slapta vis dar svajoju iškepti…. Konditerijoje esu išbandžiusi daug įvairių desertų, išmokau kepti ir nuostabią duoną, bet niekada nesu bandžiusi iškepti tikro prancūziško sviestinio kruasano. Noriu pamėginti pati paruošti tešlą, kad galėčiau pajusti kiekvieną plonytį tešlos sluoksnį bei jo gležnumą.

Saldiems eksperimentams mane įkvepia… tradicinių lietuviškų produktų panaudojimas konditerijoje, atskleidžiant jų tikrąją vertę bei skonių variacijas. Labai noriu išbandyti kažką naujo, dar nei karto nebandyto, su retai konditerijoje naudojamais produktais.

Druska mano kepiniuose slepiasi… Ją savo kepiniuose mėginu atskleisti su rečiau konditerijoje naudojamais produktais.  

Tortų turnyrui ruošiu… tortą, kuriuo noriu perduoti žinią Lietuvai apie seniai pamirštas senovines lietuviškas konditerijos tradicijas, jas interpretuojant šių laikų dvasia. Tortui naudosiu išimtinai lietuviškus produktus.“

Kokį senosios Lietuvos kulinarijos perlą Karolina atskleis Tortų turnyre, jo dalyviai, komisijos nariai ir žiūrovai sužinos birželio 22 dieną Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija – sudaryta tarptautinė komisija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus paaukotos Maltos ordinui. 

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kas atsakys už chaosą elektros rinkoje?