Druskininkų tortų turnyras: sūdytų žemės riešutų, slyvų bei karamelės tortas

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Sūdytų žemės riešutų, slyvų bei karamelės tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sūdytų žemės riešutų, slyvų bei karamelės tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sūdytų žemės riešutų, slyvų bei karamelės tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sūdytų žemės riešutų, slyvų bei karamelės tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sūdytų žemės riešutų, slyvų bei karamelės tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Sūdytų žemės riešutų, slyvų bei karamelės tortas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Organizatorių nuotr.
 Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 4:49 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Ilgai galvojusi Kristina Radzivanienė visgi apsisprendė dalyvauti Tortų turnyre. Save Kristina apibūdintų kaip tikrąją saldumynų mylėtoją – pradedant grybukų, vaflių, spurgų, kalėdinių imbierinių sausainių, mielinių bandelių bei pyragų kepėją. 

Tikrąją meilę tortams ji atrado prieš kelerius metus, pradžioje kepdama tik savo šeimos šventėms, o galiausiai ir platesniam draugų ratui. 

Tortų turnyrui ji parinko tortą su sūdytais žemės riešutais, apvoliotais karamelėje bei slyvų uogienės rūgštelės kremu. 

Įvertinti bandomąji tortą jai padėjo draugai, kaimynai bei kolegos, daugelis nusprendė, kad torto sūrumas su rūgštele itin dera drauge.

Sūdytų žemės riešutų, slyvų bei karamelės tortas

Reikalingi produktai 24 cm skersmens torto formai

Biskvitui:

5 naminiai kiaušiniai,

180 g cukraus,

80 g aliejaus,

180 g miltų,

1,5 arbatinio šaukštelio kepimo mitelių,

šlakelis vanilės esencijos,

žiupsnelis Himalajų druskos.

Įdarui:

250 g maskarponės,

420 g grietinėlės,

300 g rupaus malimo sūdyto riešutų sviesto,

20 g želatinos,

500 ml slyvų uogienės,

4 kupinų šaukštų miltelinio cukraus,

1 apelsino bei 1 citrinos sulčių.

Torto viršui bei sutvirtinimui:

180 g sviesto,

180 g kondensuoto pieno,

200 g skrudintų sūdytų žemės riešutų,

250 g naminės sūdytos karamelės (150 g cukraus, 100 g grietinėlės bei keli kristalai Himalajų druskos).

Kaip gaminti

Iškepame biskvitą. Kiaušinius ir cukrų plakame iki purios masės, kol nebelieka cukraus kristalėlių. Plakant pilame aliejų bei lengvai įmaišome persijotus miltus su kepimo milteliais, įberiame kelis krislelius Himalajų druskos. Kepame 190 laipsnių kaitros orkaitėje apie 30 minučių. Ar biskvitas iškepęs, tikriname mediniu smeigtuku.

Iškepusį biskvitą pilnai atvėsiname ant grotelių ir supjaustome į 4 lygias dalis. Norint drėgnesnio biskvito jį sulaistome sirupu, pagamintu iš pusės citrinos sulčių, poros šaukštų miltelinio cukraus bei 150 ml vandens.

Paruošiame įdarą. Grietinėlę išplakame iki standumo, sudedame maskarponę, supilame citrinos bei apelsino sultis, suberiame cukraus pudrą, ištirpintą garų vonelėje želatiną ir viską išplakame iki vientisos masės. Kremą padaliname į 2 dalis, 2/3 kremo maišome su slyvų uogiene, o 1/3 kremo paliekame baltą.

Surenkame tortą. Torto šonus išklojame acetatine juosta. Dedame pirmąjį biskvitą, tepame riešutų sviestu, paskirstome 1/3 kremo, sumaišyto su 100 ml slyvų uogienės. Tada uždedame antrąjį biskvitą, lengvai paspaudžiame bei užtepame 150 ml slyvų uogienės bei 1/3 baltojo kremo. Guldome trečiąjį biskvitą, jį taip pat lengvai paspaudžiame ir tepame 150 ml slyvų uogienės bei 1/3 kremo, sumaišyto su 100 ml slyvų uogienės. Galiausiai uždedame paskutinį, ketvirtąjį biskvitą, taip pat lengvai paspausdami išlyginame. Tortą paliekame šaldytuve per naktį.

Puošiame tortą. Tortui sutvirtinti sviestas bei kondensuotas pienas turi būti prieš tai palaikyti kambario temperatūroje bei suplakti iki baltos purios masės. Karamelė verdama iš 150 gr cukraus bei 100 g kambario temperatūros grietinėlės. Karamelės tirštumas reguliuojamas pagal poreikį. Kepintus lazdynų riešutus paskleidžiame ant kepimo popieriaus, užpylus karamelę juos išmaišome bei paliekame atvėsti. Paruoštą tortą apdėliojame karamelizuotais sūdytais žemės riešutais, apšlakstome karamele, apibarstome netirpstančia cukraus pudra bei aukso spalvos pabarstukais. Pakutinis torto potėpis - viršų apipurškiame aukso spalvos dulkėmis.

Torto skonis geriausiai atsiskleidžia praėjus pusantros paros po surinkimo. 

Kristinos torto kviečiame ragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite, kokią kavą priderinti ir prie šio sūriai rūgštaus skonio torto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.