Druskininkų tortų turnyras: tortas „Braškių ir rabarbarų šokis“

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

 Tortas „Braškių ir rabarbarų šokis“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Tortas „Braškių ir rabarbarų šokis“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Tortas „Braškių ir rabarbarų šokis“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Tortas „Braškių ir rabarbarų šokis“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Tortas „Braškių ir rabarbarų šokis“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Tortas „Braškių ir rabarbarų šokis“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava.<br> Organizatorių nuotr.
 Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 28, 2019, 3:43 PM, atnaujinta May 28, 2019, 4:00 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Silvija Bacytė dažniausiai kepa savo šeimai, vaikams, taip pat – artimiesiems ir draugams. Kepti sausainius ir pyragus pradėjo jau vaikystėje kartu su mama. Silvija mėgsta kepti, nes tai – jos kūrybos ir saviraiškos procesas, padedantis atitrūkti nuo darbų, be to, namuose kepti tortai, sausainiai bei kiti kepiniai yra daug natūralesni.

Vasarą labiausiai norisi gaivesnių tortų su sezoninėmis uogomis. Todėl Tortų turnyrui Silvija  sukūrė tortą, kuriam braškes barsto druska, taip suintensyvindama ir paryškindama jų skonį, o puošia druskos kristalais. 

Tortas „Braškių ir rabarbarų šokis“

Reikalingi produktai

Biskvitui:

5 kiaušinių,

50 g lydyto sviesto,

120 g cukraus,

140 g miltų,

1 šaukštelio vanilinio cukraus,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

žiupsnelio druskos.

Želei:

350 ml braškių sulčių arba kompoto,

žiupsnelio citrinos rūgšties arba citrinos sulčių,

2 nubrauktų šaukštų želatinos,

2 arbatinių šaukštelių cukraus.

Trapiam sluoksniui:

100 g cukraus,

200 g sviesto,

280 g  miltų,

žiupsnelio druskos,

2 didelių rabarbarų,

karamelizuotų rabarbarų.

Braškiniam maskarponės kremui:

170 g trintų braškių (šaldytų arba šviežių),

250 g maskarponės,

200 ml riebios grietinėlės,

60 g cukraus.

Maskarponės kremui:

250 g maskarponės,

150 ml riebios grietinėlės,

40 g cukraus,

žiupsnelio citrinos rūgšties arba citrinos sulčių.

Baltojo šokolado putėsiams:

100 g baltojo šokolado,

3 vidutinių kiaušinių trynių,

40 g cukraus,

8 g želatinos,

130 g pieno,

130 ml grietinėlės.

Karamelizuotiems rabarbarams:

10 nemažų rabarbarų,

140 g cukraus,

žiupsnelio druskos.

Papuošti:

mėgstamų sezoninių uogų,

valgomų gėlių žiedų,

cukruje apvoliotų rabarbarų. 

Įdarui:

kubeliais pjaustytų braškių.

Kaip gaminti

Iškepame biskvitą. Trynius atskiriame nuo baltymų. Baltymus išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Tuomet į juos supilame trynius ir dar kartą išplakame. Atsargiai įmaišome miltus, sumaišytus su kepimo milteliais,  lydytą sviestą bei druską. Supilame tešlą į kepimo popieriumi išklotą torto formą ir dedame į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 20-25 minutėms. Kai iškepa - ataušiname ir perpjauname į tris dalis.

Paruošiame karamelizuotus rabarbarus. Nuluptus rabarbarus susipjaustome riekelėmis. Cukrų pilame į keptuvę ir iš lėto kaitiname. Kai tik pasidaro gražios auksinės spalvos, sudedame rabarbarus ir druską. Iš lėto kaitiname, kol cukrus ištirps.

Paruošiame trapų sluoksnį. Šaltą sviestą supjaustome gabaliukais,  sudedame į miltus. Tada pilame cukrų ir druską bei viską triname tarp pirštų, kol neliks sausų miltų. Dalį trupinių supilame į torto formą, tada dedame pusę karamelizuotų rabarbarų ir du nuluptus bei supjaustytus žalius rabarbarus. Likusius trupinius užbarstome ant viršaus ir kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

Paruošiame braškinį maskarponės kremą. Grietinėlę išplakame su cukrumi iki pusiau standžių putų. Tada sudedame maskarponę ir trintas braškes,  dar šiek tiek paplakame.

Paruošiame baltojo šokolado putėsius. Baltojo šokolado putėsiams kiaušinių trynius išplakame su cukrumi iki baltumo. Pieną pakaitiname iki kol pradės šonuose atsirasti pirmieji burbuliukai. Plakant trynius plona srovele supilame pieną. Tada visą masę atgal supilame į puodą ir kaitiname ant silpnos ugnies (bet ne daugiau nei iki 82 laipsnių) nuolat maišant, kol masė pradės tirštėti. Tada į masę sudedame smulkintą šokoladą ir brinkintą želatiną. Grietinėlę išplakame iki pusiau standžių putų ir įmaišome jau atvėsusią kiaušinių, pieno, šokolado masę. 

Paruošiame želę. Į braškių sultis arba kompotą supilame želatiną ir paliekame apie 20 minučių, kad išbrinktų. Tada suberiame cukrų ir citrinos rūgštelę bei pakaitiname ant silpnos ugnies, kol želatina ištirps, atvėsiname. 

Paruošiame maskarponės kremą. Maskarponės kremui grietinėlę išplakame su cukrumi iki pusiau standžių putų. Tada įdedame maskarponę ir citrinos rūgštelę ar sultis bei dar šiek tiek paplakame.

Surenkame tortą. Pirmiausia dedame vieną biskvito sluoksnį ir ant jo užtepame pusę braškinio maskarponės kremo. Tada užberiame kubeliais pjaustytų braškių bei užbarstome druskos, kad jų skonis būtų dar intensyvesnis ir saldesnis. Dedame antrą biskvitą ir ant jo užtepame antrąją pusę karamelizuotų rabarbarų bei užpilame baltojo šokolado musą. Įdedame į šaldytuvą, kad pradėtų stingti. Tada uždedame trapų sluoksnį su rabarbarais. Užpilame pradėjusią stingti braškių žėlė ir padedame į šaldytuvą galutinai sustingti. Tuomet dedame likusį braškinį maskarponės kremą ir uždedame paskutinį biskvitą.

Tortą aptepame baltu maskarponės kremu ir papuošiame cukruotais rabarbarais, braškėmis bei kitomis uogomis ir gėlių žiedais.

Silvijos kepto torto galėsite paragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio braškių bei rabarbarų torto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.