Druskininkų tortų turnyras: varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras! Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 30, 2019, 1:27 PM

Irina Ošovskaja jau daug metų dirba visuomeninio maitinimo srityje. Jai teko dirbti įvairiose pareigose – nuo padavėjos iki įmonės vadovės. 

Šiandien Irina dirba savo šeimos kavinukėje „Degustacija“ Klaipėdos centre. Ji mėgsta tobulėti, o  konditerijos žinias gilina įvairiuose vietiniuose bei tobulinasi tarptautiniuose mokymuose pas žinomus savo srities specialistus. 

Tortų turnyrui ji ruošia ypatingą varškės sūrio tortą, kurio gaivumas primena vasarą, bet jame puikiai atsikleidžia ir druskos tema. Kadangi Irina yra klaipėdietė, o Baltijos jūra – sūri, savo torto puošyboje ji nutarė pavaizduoti jūrą. 

Prie šio torto gamybos prisidėjo Irinos kolegė ir brolienė Ignė, kuri noriai kartu eksperimentuoja bei gamina įvairius saldumynus šeimos kavinės lankytojams.

Varškės sūrio tortas su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis

(Torto svoris – 3,5 kg, aukštis – 16 cm (be papuošimų)

Biskvitui su žalumynais: 

180 g alyvuogių aliejaus,

255 g cukraus,

255 g pieno,

18 g kepimo miltelių,

255 g miltų kepiniams,

128 g kiaušinių,

30 g šviežių bazilikų,

22 g mėtų.

Parmezano trupininei masei:

150 g šalto supjaustyto sviesto,

50 g tarkuoto parmezano,

2 g druskos,

50 g rudojo cukraus,

100 g cukraus,

120 g migdolų miltų,

130 g miltų,

40 g „Feulletine“.

Baltojo šokolado, sūrio ir bazilikų putėsiams:

165 g grietinėlės 35 proc. riebumo,

225 g kreminio sūrio „Philadelphia original“,

135 g bazilikų vandens,

445 g baltojo šokolado,

7,5 g želatinos, 

565 g iki nepilno standumo išplaktos grietinėlės.

Pomidorų, braškių ir bazilikų įdarui:

100 g braškių, supjaustytų ketvirčiais,

300 g vyšninių pomidorų (prieš pjaustant pomidorus, juos reikėtų apdeginti),

100 g braškių tyrės,

100 g kepintų pomidorų tyrės,

4 g kapotų bazilikų,

7 g NH pektino,

90 g cukraus,

20 g gliukozės,

6 g želatinos, 

12 g Modenos acto,

2 g citrinų rūgšties,

druskos, pipirų, Kajeno pipirų, maltų juodųjų pipirų ir „Tabasco“ padažo pagal skonį.

Kremui aptepti: 

255 g kreminio sūrio „Philadelphia original“,

60 g cukraus pudros,

87 g sviesto 82% riebumo.

Kaip gaminti

Iškepame biskvitą. Blanširuojame mėtas ir bazilikus verdančiu vandeniu. Juos staigiai atvėsiname ledukais ar šaltu vandeniu. Sutriname žoleles su trupučiu vandens iki košės konsistencijos.

Išplakame kiaušinius su cukrumi. Įmaišome miltus ir kepimo miltelius, tada supilame žolelių pastą ir galiausiai palaipsniui įmaišome pieną ir aliejų. 

Kepame 20-25 minučių iki 170°C karščio įkaitintoje orkaitėje.

Ruošiame trupininę parmezano masę (crumble). Sumaišome visus ingredientus iki smėlio konsistencijos. Palaikome šaldytuve 1 valandą. Sudedame ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir kepame iki 160°C įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių. Atvėsiname ir paliekame.

Paruošiame baltojo šokolado, sūrio ir bazilikų putėsius. Ištirpiname šokoladą. Pakaitiname grietinėlę iki 30 laipsnių ir sumaišome su kreminiu sūriu. Sumaišome su šokoladu ir suplakame emulsiją elektriniu trintuvu. Įmaišome ištirpintą želatiną ir bazilikų vandenį. Užbaigiame emulsiją ir įmaišome iki pusės standumo išplaktą grietinėlę.

Paruošiame pomidorų, braškių ir bazilikų įdarą. Iš 300 g vandens, 300 g cukraus ir 1 vanilės ankšties išverdame sirupą ir jame marinuojame 300 g vyšninių pomidorų. Sirupu užpiltus pomidoriukus šaldytuve reikėtų laikyti 24 valandas. Sumaišome tyres, braškes ir pomidorus bei pakaitiname iki 40 laipsnių temperatūros. Įmaišome pektiną, sumaišytą su cukrumi, gliukozę bei bazilikus, užverdame. Įmaišome želatiną, actą, padažą, citrinos rūgštį, druską ir prieskonius.

Paruošiame kremą aptepimui. Kambario temperatūros sviestą  išplakame su cukraus pudra iki baltumo. Įmaišome šaltą sūrį ir išmaišome iki vientisumo. Jei norime kremui suteikti atpalvį, galima įmaišyti riebaluose tirpių, pvz. gelinių dažų.

Torto biskvitai kepami 24 cm skermens formose. O tortas surenkamas 22 cm skersmens formoje. Dekoracijoms pagaminti buvo naudotas vaflinis popierius (didelės kriauklės gamybai), Articas (stiklinių papuošimų gamybai) ir cukraus masė (kriauklytės gamybai).

Irinos kepto torto kviečiame paragauti birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose vyksiančioje Tortų turnyro šventėje. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio varškės sūrio torto su parmezanu, braškėmis, pomidorais, bazilikais ir mėtomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.