Tortų turnyrui konditerė ruošia skanėstą, kokio nekepa niekas

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

R.Krupovičienė labiausiai nori išgliaudyti sovietinių laikų konditerijos paslaptis.<br>V.Buivydės nuotr.
R.Krupovičienė labiausiai nori išgliaudyti sovietinių laikų konditerijos paslaptis.<br>V.Buivydės nuotr.
R.Krupovičienė labiausiai nori išgliaudyti sovietinių laikų konditerijos paslaptis.<br>V.Buivydės nuotr.
R.Krupovičienė labiausiai nori išgliaudyti sovietinių laikų konditerijos paslaptis.<br>V.Buivydės nuotr.
R.Krupovičienė labiausiai nori išgliaudyti sovietinių laikų konditerijos paslaptis.<br>V.Buivydės nuotr.
R.Krupovičienė labiausiai nori išgliaudyti sovietinių laikų konditerijos paslaptis.<br>V.Buivydės nuotr.
R.Krupovičienė labiausiai nori išgliaudyti sovietinių laikų konditerijos paslaptis.<br>V.Buivydės nuotr.
R.Krupovičienė labiausiai nori išgliaudyti sovietinių laikų konditerijos paslaptis.<br>V.Buivydės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 1, 2019, 11:55 AM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Apie šaukštais valgytą pirmąjį gyvenime iškeptą tortą, ilgą kelią iki konditerijos, susidomėjimą ja kurstančias sovietinių laikų paslaptis pasakoja konditerė Rita Krupovičienė (37 m.). 

Pirmasis mano iškeptas tortas... buvo suvalgytas šaukštais. Tai buvo vaisinis jogurtinis pusiau keptas tortas. Jį pagaminau prašoma draugų, su kuriais šventėme Naujuosius metus. Peilio po ranka nebuvo, tai smagiai suvalgėme šaukštais. Dar ilgai įvairioms progoms, gamindavau šį tortą – iš pradžių biskvitą pirkdavau, tik vėliau pati išmokau jį kepti.

Kelias nuo pirmojo torto iki to, kas esu dabar... buvo tolimas. Ko tik nedariau, kol tapau profesionale konditere. Esu baigusi viešąjį administravimą, socialinius mokslus. Gyvenimo aplinkybės susiklostė taip, jog teko ieškoti naujo pajamų šaltinio. Pasižiūrėjau į savo rankas ir uždaviau sau klausimą: ką moku geriausiai? Draugai taip pat paskatino, vis paprašydami iškepti tortą vestuvėms, gimtadieniui, kitoms progoms.

Dabar, kai prisimenu pirmuosius tuo metu iškeptus tortus, kuriuos nešėme į dukros darželį jos gimtadienio proga, suprantu, jog tada dar labai daug ko nemokėjau. Viskas ateina per patirtį. Nors neturėjau galimybės profesionaliai įamžinti savo kuriamų tortų ir archyvuose dominuoja buitinės nuotraukos, galiu suskaičiuoti, jog jų esu iškepusi apie 500. Konditerija mano pagrindiniu darbu tapo prieš ketverius, o prieš porą metų įgijau konditerės specializaciją Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre. 

Slapta vis dar svajoju iškepti... šimtalapį. Esu mačiusi visą jo gamybos procesą. Kai mokiausi, taip pat jį kepėme su bendramokslėmis, ir gavosi puikus, nes dėstytoja žinojo visą technologiją. Bandžiau ir viena kepti – nepavyko, nes tešlą tampyti reikia dviese. Tikiuosi susirasti bendramintę, kuri taip pat būtų susidomėjusi ir norėtų kepti šimtalapį. Tuo pačiu esu įsitikinusi, jog kaip ir autentiškų „macarons“ neįmanoma iškepti Lietuvoje, taip ir tikrąjį šimtalapį geriausiai iškepa tik totorių tautybės žmonės. 

Saldiems eksperimentams mane įkvepia... noras pamėginti gaminti tai, ko dar negaminau. Dukra man sako, jog galėčiau pailsėti, o man, kai susiduriu su kepiniais, kurių dar pati nebandžiau kepti, atsiranda antrasis kvėpavimas. 

Pavyzdžiui, kartą nusipirkome Vilniaus sausainių – sūnus, atsikandęs jų, išspjovė. Mano prisiminimuose jie tikrai labai skanūs, tad puoliau kepti, ir jie visiems labai patiko. Tokių nostalgiją keliančių receptų vis dar randu vartydama kulinarinę knygą, kurią susiradau mokydamasi ir kurioje išsaugoti sovietiniais laikais populiarių konditerijos gaminių receptai.

Jie mane ypač domina dėl to, jog vis dar yra paslaptis. Kaip žinia, tais laikais autentiškus receptus slėpė, niekas taip paprastai jais nesidalindavo. Net dabar, įvedus į „Google“ paiešką, daugelio sovietinių laikų konditerinių gaminių receptų nerastume. 

Pavyzdžiui, labai ilgai užtrukau, kol radau tuomet populiarių bulvyčių receptą, o jas prisimenu dar iš vaikystės, kai su klase jų skanaudavome Kaune, Laisvės alėjoje buvusiame bare. Taip pat labai gerai atsimenu mielines bandeles, kurias pardavinėdavo senamiestyje – jos buvo tokios skanios, tikros. 

Druska mano kepiniuose slepiasi... ir biskvituose, ir vafliuose – žiupsnelį druskos dedu visur. Pati daug kepdama įsitikinau, jog druska pagerina skonį. Ypač ji reikalinga mieliniams kepiniams – be jos visiškai negalėtume išsiversti: tešla tįstų, būtų neelastinga, iš jos formuoti kepinio būtų neįmanoma. 

Tortų turnyrui ruošiu... konditerinį gaminį, kurio receptūra atkeliavo iš sovietinių laikų, nes būtent tų laikų konditerija mane labiausiai žavi. Šiuo metu labai populiari prancūziška, itališka konditerija, internete gausu remiantis šiomis tradicijomis sukurtų tortų receptų. Tuo tarpu torto, kurį turnyrui pasirinkau gaminti, beveik esu tikra, nekepa niekas.“ 

Kuo nustebins Rita ir į kokius prisiminimus nukels jos turnyrui ruošiamas tortas, jo dalyviai, komisijos nariai ir žiūrovai pamatys birželio 22 dieną Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija sudaryta tarptautinė komisija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus aukojamos Maltos ordinui. 

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.