Druskininkų tortų turnyras: tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-06-03 14:30, atnaujinta 2019-06-03 14:52

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Dovilė Jegerskaitė-Kinaitienė kepimu susidomėjo tapusi mama, kai norėjosi nustebinti savo vaikus gimtadienių ar kitų švenčių proga. Kepinių gaminimas bei dekoravimas jai yra tam tikra kūrybos ir saviraiškos forma, susijusi su noru pradžiuginti artimuosius. Informacijos apie tortų gamybą ji dažniausiai ieško internete, tačiau apsilankymas konditerijos mokymuose paskatino giliau pažinti šios srities paslaptis ir išbandyti naujus receptus. 

Tortų turnyrui Dovilė pristatys vieną iš savo naujų tortų. Kadangi šventė vyks vasarą, tortas bus vasariškos uogų gaivos ir saldumo, tačiau druska jame taip pat puikiai atsiskleis. Sūrumas bus jaučiamas torto biskvituose su sūdytomis maltomis pistacijomis ir pistacijų panakotos sluoksnyje. Šis tortas turėtų patikti ne per saldžių tortų mėgėjams!

Tortas su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu

20 cm skersmens tortas, svoris apie 2,7 kg

Biskvitams reikės:

306 g miltų, 

270 g cukraus,

15 g kepimo miltelių,

1 g druskos,

6 g sodos,

3 kiaušinių,

68 g pieno,

68 g grietinėlės, 35 proc. riebumo,

120 g grietinės, 15 proc. riebumo,

270 g aliejaus,

50 g maltų pistacijų.

Sūrio kremui: 

700 g kreminio sūrio,

240 g sviesto,

170 g cukraus pudros.

Aviečių sluoksniams (confit):

224 g aviečių tyrės (be kauliukų),

15 g cukraus,

50 g invertinio cukraus,

4 g pektino,

3 g želatinos,

3 g citrinų sulčių.

Pistacijų panakotos sluoksniui:

150 g grietinėlės 35 proc.,

150 g pieno,

15 g cukraus,

6 g želatinos,

25 g baltojo šokolado,

25 g pistacijų pastos.

Kaip gaminti

Paruošiame aviečių sluoksnį (confit). Želatiną užmerkiame šaltame vandenyje. Aviečių tyrę pakaitiname su invertiniu cukrumi, vėliau suberiame cukrų bei pektiną ir nuolat maišydami užverdame. Į šiltą masę sudedame išbrinkusią želatiną, citrinos sultis ir gerai išmaišome. Masę paskirstome į 2 dalis, supilame į 16 cm skersmens žiedus, išklotus maistine plėvele, ir iki torto surinkimo laikome šaldiklyje.

Paruošiame pistacijų panakotos sluoksnį. Želatiną užmerkiame šaltame vandenyje. Grietinėlę, pieną ir cukrų pakaitiname, bet neužverdame. Į šiltą pieną ir grietinėlę sudedame išbrinkusią želatiną bei išmaišome. Į šią masę sudedame baltąjį šokoladą ir pistacijų pastą, viską gerai išmaišome. Masę supilame į 16 cm skersmens žiedą, išklotą maistine plėvele, ir iki torto surinkimo laikome šaldiklyje.

Pagaminame biskvitus. Visus sausus ingredientus gerai išmaišome. Kitame inde plakame kiaušinius, pieną, grietinėlę, grietinę ir aliejų, kol aliejus susijungs su kitais ingredientais. Suberiame sausus ingredientus ir gerai išmaišome. Masę paskirstome į 4 dalis. Į 2 dalis įmaišome maltas pistacijas. Išsikepame 4 atskirus biskvitus 20 cm skersmens žieduose. Kiekvieną biskvitą kepame apie 20-25 minutes iki 160-170 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje. 

Pagaminame sūrio kremą. Kambario temperatūros sviestą plakame su cukraus pudra, kol sviestas pabals. Įmaišome kreminį sūrį, kad masė taptų vientisa, be gumulėlių.

Surenkame tortą. Surenkant tortą biskvitai turi būti visiškai atvėsę. Pirmiausiai imame biskvitą su maltomis pistacijomis, ant jo tepame ploną sūrio kremo sluoksnį, dedame sušaldytą aviečių confit sluoksnį, dedame kitą biskvitą (be pistacijų), tepame ploną sūrio kremo sluoksnį, dedame sušaldytą pistacijų panakotos sluoksnį, ant jo dedame biskvitą su maltomis pistacijomis, tepame sūrio kremo sluoksnį, dedame sušaldytą aviečių sluoksnį ir galiausiai - likusį biskvitą (be pistacijų). Tortą aptepame likusiu sūrio kremu, atvėsiname šaldytuve, papuošiame avietėmis ir gliaudytomis pistacijomis.

Dovilės torto kviečiame paragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio, torto su avietėmis, sūdytomis pistacijomis ir sūrio kremu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.