Druskininkų tortų turnyras: trapus tortas „Vasaros pieva“ su plikytu kremu ir sūdytomis pistacijomis

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Trapus tortas „Vasaros pieva“ su plikytu kremu ir sūdytomis pistacijomis. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Trapus tortas „Vasaros pieva“ su plikytu kremu ir sūdytomis pistacijomis. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Trapus tortas „Vasaros pieva“ su plikytu kremu ir sūdytomis pistacijomis. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Trapus tortas „Vasaros pieva“ su plikytu kremu ir sūdytomis pistacijomis. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 4, 2019, 3:06 PM, atnaujinta Jun 4, 2019, 3:07 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Daivos Klikūnaitės gyvenime konditerija užima gana svarbią – antrąją vietą pomėgių sąraše po gintarėlių rinkimo Baltijos pajūryje. Jau dešim metų ji kepa tortus kolegoms, draugams, giminėms. 

Daiva lanko tortų puošybos kursus, o didžiausias jos iššūkis – iškepti tortą mažajam smaližiui visai be vaisių ir be cukraus! 

Tortų turnyrui Daiva ruošia tortą, kuriame druskos vaidmenį atlieka sūdytos pistacijos, jos atsveria kremo saldumą ir suteikia skoniui ryškumo.

Trapus tortas „Vasaros pieva“ su plikytu kremu ir sūdytomis pistacijomis

Reikalingi produktai

Tešlai:

20 g kiaušinių trynių (1 kiaušinio trynys),

450 g miltų (405 D),

220 g sviesto 82 proc. riebumo,

150 g grietinės 30 proc. riebumo,

2 g druskos.

Kremams:

100 g kiaušinių trynių (5 kiaušinių tryniai),

170 g sviesto 82 proc. riebumo,

220 g cukraus,

300 ml pieno 2,5 proc. riebumo,

10 ml brendžio,

pusė citrinos,

5 g vanilinio cukraus,

30 g kakavos miltelių,

40 g kepintų sūdytų pistacijų,

4 g druskos.

Kaip gaminti

Paruošiame tešlą. Ant didelės lentos išsijojame miltus, dedame kubeliais pjaustytą šaltą sviestą, beriame druską. Kapojame peiliu tol, kol nebeliks sausų miltų. Kiaušinio trynį sumaišome su grietine, masę supilame į gautus trupinius, užminkome tešlą. Ją padaliname į devynis vienodus rutuliukus ir dedame į šaldytuvą 2-3 valandom.

Paruošiame kremus. Kremui kiaušinių trynius išplakame su cukrumi iki baltos masės. Į ją plona srovele pilame verdantį pieną. Masę, nuolat maišant, kaitiname puode ant silpnos kaitros tol, kol sutirštės. Tuomet atvėsiname iki kambario temperatūros. Į būsimą kremą beriame prieskonius (tarkuotą citrinos žievelę, vanilinį cukrų), pilame brendį ir citrinos sultis. Gautą pusgaminį mikrosmulkintuvu įmaišome į kambario temperatūros sviestą. Kremą padaliname į tris lygias dalis. Į vieną nieko nededame, į antrą beriame kakavos miltelių, į trečią – gliaudytų ir smulkintų sūdytų pistacijų bei druskos. 

Iškepame torto lakštus. Kiekvieną tešlos gabalėlį plonai iškočiojame iki 1-2 mm storio ir perkeliame ant vandeniu apšlakstyto kepimo popieriaus lapo. Palaikome kambario temperatūroje 5-10 minučių. Tuomet subadome šakute ir kepame 22 cm skersmens torto formos dugne 185-190 °C temperatūroje 4-5 minutes, kol iškeps ir truputį apskrus.  Iškeptus lakštus atvėsiname, geriausiai per naktį.

Surenkame tortą. Lakštus sutepame 22 cm skersmens torto formoje pildami paeiliui skirtingų skonių kremus. Viršų aptepame likusiu kakaviniu kremu. Tortą laikome šaldytuve bent parą, po to puošiame.

Daivos torto kviečiame paragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio, trapaus torto su plikytu kremu ir sūdytomis pistacijomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo