Druskininkų tortų turnyras: šokoladainis su sūria karamele ir maskarpone

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Druskininkų tortų turnyrui E.Bieliauskienė ruoš šokoladainį su sūria karamele ir maskarpone.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Druskininkų tortų turnyrui E.Bieliauskienė ruoš šokoladainį su sūria karamele ir maskarpone.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Druskininkų tortų turnyrui E.Bieliauskienė ruoš šokoladainį su sūria karamele ir maskarpone.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Druskininkų tortų turnyrui E.Bieliauskienė ruoš šokoladainį su sūria karamele ir maskarpone.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Druskininkų tortų turnyrui E.Bieliauskienė ruoš šokoladainį su sūria karamele ir maskarpone.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Druskininkų tortų turnyrui E.Bieliauskienė ruoš šokoladainį su sūria karamele ir maskarpone.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Druskininkų tortų turnyrui E.Bieliauskienė ruoš šokoladainį su sūria karamele ir maskarpone.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Druskininkų tortų turnyrui E.Bieliauskienė ruoš šokoladainį su sūria karamele ir maskarpone.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Druskininkų tortų turnyrui E.Bieliauskienė ruoš šokoladainį su sūria karamele ir maskarpone.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Druskininkų tortų turnyrui E.Bieliauskienė ruoš šokoladainį su sūria karamele ir maskarpone.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 5, 2019, 3:54 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Ernesta Bieliauskienė iš Jonavos jau nuo mažens mėgo kepti tortus, bet vis apsiribodavo pirktiniais lakštais, grietinėlės pertepimu, vaisiais ir riešutais. Susilaukusi dukters ir atsiradus daugiau laisvo laiko Ernesta pradėjo labiau gilintis į konditeriją. Dabar jau apie ketverius metus ji – aktyvi saldumynų gamintoja. 

Tortų gaminimas – Ernestos menininkė išraiška. Kiekvienas tortas turi savo istoriją. Į kiekvieną gaminamą tortą ji įdeda dalelę savo širdies, minčių ir energijos bei labai džiaugiasi, kad savo saldumynais gali džiuginti ir kitus žmones. 

Tortų turnyrui Ernesta ruošia šį skanėstą.

Šokoladainis su sūria karamele ir maskarpone 

Reikalingi produktai

Pagrindui:

225 g miltų,

50 g kakavos,

100 g rudojo cukraus,

250 ml verdančio vandens,

125 g minkšto sviesto,

150 g baltojo cukraus,

2 kiaušiniai,

1 šaukštas tirpios kavos,

1/2 šaukštelio kepimo miltelių,

1/2 šaukštelio sodos,

2 šaukšteliai vanilės ekstrakto.

Šokoladiniam kremui:

400 g juodojo ar pieniško šokolado,

300 ml riebios grietinėlės. 

Maskarponės kremui:

750 g maskarponės,

400 ml grietinėlės,

šviežių braškių, kuo daugiau – tuo skaniau,

200 g miltelinio cukraus,

šiek tiek citrinų sulčių.

Sūriai karamelei:

300 g cukraus,

115 g sviesto,

190 ml grietinėlės 36 proc. riebumo,

vanilės esencija, 

dosnus žiupsnelis druskos.

Kaip gaminti

Iškepame biskvitą. Biskvitui rudąjį cukrų, kakavą, tirpią kavą užpilame verdančiu vandeniu, išmaišome ir padedame į šalį. Plakikliu iki purumo išplakame baltą cukrų su sviestu. Miltus, kepimo miltelius, sodą sumaišome atskirame dubenyje. Nuolat maišydami į sviestą supilame vanilę, įmušame vieną kiaušinį, suberiame šaukštą miltų. Tuomet įmušame antrąjį kiaušinį. 
Plakant po truputį beriame miltus, kol visus įmaišome. Galiausiai supilame kakavos mišinį ir išmaišome. 

Kepame iki 180ºC karščio įkaitintoje orkaitėje 30 minučių arba kol įsmeigus medinį pagaliuką į pyrago centrą jis liks sausas ir švarus. Iškeptus biskvitus išimame iš orkaitės, paliekame 5-10 minučių kepimo formose – tik tuomet išimame, nuplėšiame kepimo popierių ir visiškai atvėsiname ant grotelių. 

Paruošiame maskarponės kremą. Grietinėlę su cukraus pudra išplakame iki standumo. Į grietinėlę su šaukštu įmaišome maskarponės kremą ir citrinų sultis.

Paruošiame sūrią karamelę. Cukrų tolygiu sluoksniu suberiame į didelį storadugnį prikaistuvį. Kaitiname ant vidutinio stiprumo ugnies, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Pradėkite lėtai maišyti silikonine mentele ar mediniu šaukštu – maišykite nuo kraštų link prikaistuvio centro lengvais judesiais, lėtai. Kai cukrus ištirps, kaitinkite toliau, vis lengvai pamaišydami, kol karamelės spalva stipriai patamsės iki tamsiai gintarinės ir pradės jaustis dūmų kvapas. Vos pajutę šį kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir nedelsiant nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Suberkite kubeliais pjaustytą sviestą ir išmaišykite, kol sviestas visiškai ištirps. Maišykite atsargiai, nes, kai sudėsite sviestą, karamelė ims stipriai burbuliuoti. Kai sviestas ištirps, lėtai, plona srovele ir nuolat maišant supilkite grietinėlę. Būkite itin atsargūs – karamelė vėl pradės putoti ir burbuliuoti. Jei supylus grietinėlę karamelė ėmė stingti, dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydami, pakaitinkite, kol gausite vientisą masę. Įmaišykite vanilę ir dosnų žiupsnį druskos. Leiskite karamelei atvėsti prikaistuvyje apie 10-15 minučių. Tuomet supilstykite į stiklainėlius. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, stiklainėlius sandariai uždarykite ir dėkite į šaldytuvą. Šaldytuve karamelę laikyti galite 2-3 savaites. Šaldytuve karamelė sutirštės, todėl, prieš patiekdami, išimkite ją ir palaikykite valandėlę kambario temperatūroje.

Surenkame tortą. Tortą surenkame formoje. Pjauname biskvitus į 4 dalis. Pirmąjį aptepame šokoladiniu sluoksniu. Antrąjį sluoksnį tepame maskarponės kremu, į jį dedame braškes. Kitas sluoksnis vėl bus šokoladinis, o viršutinis sluoksnis – maskarponės. Tortą palaikome šaldytuve bent 30 minučių, bet rekomenduojama apie 1 valandą. Tuomet išimame iš formos ir pilame ant viršaus karamelę, viršų galima puošti įvairiomis uogomis.

Ernestos torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio šokoladainio su sūria karamele ir maskarpone. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.