Druskininkų tortų turnyras: tortas „Krištolo versmė“ su skaniausiais ingredientais

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras! Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Gelianos Sudrab Tortų turnyrui sukurtas tortas „Krištolo versmė“.
Gelianos Sudrab Tortų turnyrui sukurtas tortas „Krištolo versmė“.
Gelianos Sudrab Tortų turnyrui sukurtas tortas „Krištolo versmė“.
Gelianos Sudrab Tortų turnyrui sukurtas tortas „Krištolo versmė“.
Gelianos Sudrab Tortų turnyrui sukurtas tortas „Krištolo versmė“.
Gelianos Sudrab Tortų turnyrui sukurtas tortas „Krištolo versmė“.
Gelianos Sudrab Tortų turnyrui sukurtas tortas „Krištolo versmė“.
Gelianos Sudrab Tortų turnyrui sukurtas tortas „Krištolo versmė“.
Gelianos Subrab Tortų turnyrui sukurtas tortas „Krištolo versmė“.
Gelianos Subrab Tortų turnyrui sukurtas tortas „Krištolo versmė“.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 6, 2019, 6:36 PM, atnaujinta Jun 13, 2019, 8:31 AM

Gelianai Sudrab konditerija yra gyvenimo eksperimentas, atsiradęs iš noro kurti, atrasti, suderinti nesuderinamus dalykus, dalintis, stebinti ir džiuginti kitus. Ji teigia, jog geriausi desertai sukuriami eksperimentuojant. Tik tokiu atveju, labiausiai būna gaila, kai kitą kartą analogiško deserto nepavyksta atkartoti.

Tačiau Tortų turnyrui siūlomas skanus eksperimentas buvo dokumentuojamas, sveriamas ir užrašomas. Ruošdama šį tortą Geliana pasikliovė posakiu, jog „kiekviename torte visada yra truputis druskos dėl skonio“, tada jam parinko skaniausius ingredientus, be kurių neįsivaizduoja svajonių deserto bei papuošė tortą kristalu.

24 cm skersmens ir 2,5 kg svorio tortui reikalingi produktai:

Biskvitui:

2 kiaušinių;

2 kiaušinių baltymų;

85 g cukraus pudros;

85 g migdolų miltų ar maltų pistacijų;

20 g kvietinių miltų;

15 g sviesto;

žiupsnelio druskos.

Uogų sluoksniui:

400 g aviečių ar mėlynių tyrės;

20 g uogienės tirštiklio;

50 g cukraus;

8–10 g želatinos.

Citrinų kremui:

4 kiaušinių trynių;

100 g cukraus pudros;

1 citrinos žievelės;

65 g citrinos sulčių;

65 g sviesto;

3 g želatinos;

žiusnelio druskos.

Baltajam kremui:

250 g baltojo šokolado;

375 g pieno;

20 g želatinos;

750 g plakamosios grietinėlės.

Iškepame biskvitus

Kiaušinius, cukraus pudrą ir kvietinius miltus išplakame plaktuvu iki baltumo, apie 10 minučių. Įmaišome riešutų miltus ir lydytą atvėsusį sviestą. Atsargiai įmaišome iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus su druska. Kepame iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje kol viršus lengvai paruduos.

Paruošiame uogų sluoksnį

Uogų tyrę su cukrumi trumpai pakaitiname, sudedame uogienės tirštiklį ir paverdame 3–5 minutes. Sudedame išbrinkusios želatinos lapelius. Atvėsiname, supilame į apvalią 20 cm skersmens formą ir padedame į šaldymo kamerą stingti.

Paruošiame citrinų kremą

Kiaušinių trynius, cukrų, citrinos žieveles ir citrinos sultis sudedame į indą ir kaitiname virš garų puodo nuolat maišydami, kol sutirštės. Nukeliame, sudedame išbrinkusios želatinos lapelius. Gerai įmaišome. Sudedame sviesto gabalėlius, gerai išmaišome ir paliekame kiek atvėsti. Kremą išplakame plaktuvu ir sudedame į formą ant beveik sušalusio uogų sluoksnio. Abu sluoksniai turi tvirtai sušalti šaldymo kameroje.

Paruošiame baltąjį šokoladą

Pieną pašildome iki užvirimo ir juo užplikome baltąjį šokoladą. Gerai išmaišome, sudedame išbrinkusios želatinos lapelius ir išplakite trintuvu. Atvėsiname, sumaišome su plakta grietinėle ir nedelsdami pradedame formuoti tortą.

Surenkame tortą

24 cm skersmens žiedą aptraukiame plėvele. Įpilame šiek tiek baltojo kremo (3 – 5 cm) ir paliekame kelioms minutėms šaldytuve. Kremas turi pastingti tiek, kad ant jo uždėjus šaldytą uogų ir citrinų kremo sluoksnį šis šiek tiek nugrimztų į baltą kremą, tačiau nepasiektų formos dugno. Ant uogų ir citrinų kremo užpilame dar baltojo kremo. Dedame pusę biskvito ir vėl kremo. Pats paskutinis sluoksnis turi būti biskvito, t.y. torto apačia – dugnas. Paruoštą tortą dedame į šaldymo kamerą ne mažiau kaip 8 valandoms. Sušalusį tortą išimame iš formos. Puoškite pagal savo kūrybingumą – palikite baltą it sniego, ledo ar druskos luitą. Užpilkite spalvota veidrodine šokoladine glazūra ar padenkite šokoladinio aksomo sluoksniu.

Papuoštą tortą geriausia atšildyti šaldytuve – tokio dydžio tortą bus galima valgyti po maždaug 6 valandų. Jei valgysite anksčiau – mėgausitės ledais, kas irgi nuostabu karštą vasaros dieną.

Gelianos tortą kviečiame ragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui.

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City“ kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie torto „Krištolo versmė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.