Geriausiuose šalies restoranuose dirbusios Gintarės gyvenimą pakeitė serialas

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras! Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Druskininkų Tortų turnyre dalyvaus geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė.<br>V.Buivydės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 6, 2019, 7:23 PM

Apie tai, kaip profesijos pasirinkimą nulėmė pamatyta televizijos laida bei kam įkvepia surūgęs pienas, pasakoja geriausiuose sostinės restoranuose dirbusi ir į Kauną grįžusi konditerė Gintarė Kundrotaitė (25).

Pirmasis mano iškeptas tortas… neįsiminė, bet labai gerai prisimenu, kai pirmą kartą dekoravau – aptepinėjau tortą. Tai truko labai ilgai – gal kokią valandą, nes vis man netiko, kaip atrodė, truko preciziškumo. Tuo metu buvau gal 10-ies metų ir greičiausiai tortą ruošėme didžiosioms metų šventėms – jau tuomet šiek tiek domėjausi konditerija.

Kelias nuo pirmojo torto iki to, kas esu dabar… prasidėjo, kai buvau 11-oje klasėje. Tuomet peržiūrėjau ne vieną televizijos laidos seriją apie Hestoną Bliumentalį – pasaulinio garso molekulinės virtuvės šefą. Tuo metu Lietuvoje nelabai kas žinojo, kaip virtuvėje gali būti naudojamas azotas, kas yra sausas ledas, net sifonų neturėjo. Tada ir įvyko didysis lūžis, kai ypatingai ėmiau domėtis kulinarija. Įstojau mokytis į Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centrą, bet didžiausia mokykla buvo ir yra darbas. Jį pradėjau viešbutyje „Monte Pacis“ – čia dirbu ir dabar. Keliems metams buvau išvykusi semtis darbo patirties į sostinę – dirbau vienuose geriausių Lietuvos restoranų „Stebuklai“, „Džiaugsmas“, „Dine“, o vėliau grįžau į Kauną. Tiesa, pradžioje dirbau ne konditere. Virtuvėje vis trūko žmonių, kas galėtų pagaminti desertų, prašydavo manęs. Šis darbas pamažu įtraukė ir jau keturi metai, kai dirbu konditere.

Slapta vis dar svajoju iškepti… kelių metrų aukščio Krokenbušą. Tiesa, jį jau esu dariusi, bet ne tokį aukštą. O iššūkių virtuvėje yra visada, pavyzdžiui, yra daugybė duonų, kurių gamybos dar neįvaldžiau. Viena jų – ispaniška duona, kuri neįtikėtinai korėta – joje tik apie 15 proc. miltų, visa kita – vanduo.

Saldiems eksperimentams mane įkvepia… viskas: žmonės, gamta, menas. Pavyzdžiui, prieš mėnesį ūkininkas mums atvežė pieno, kurio nesunaudojome ir jis tiesiog sugižo. Pasidarė rūgpienis, o naminis rūgpienis – labai specifinio skonio produktas. Pagalvojau, kodėl nepadarius iš jo šerbeto – desertą su juo pavadinome „Rūgpienis ir bulvės“ ir įtraukėme į restorano vasaros meniu.

Druska mano kepiniuose slepiasi… visur, nes ji reikalinga skoniui. Be to, be druskos kai kurių patiekalų ar gaminių iš viso nepavyks padaryti, pavyzdžiui, iškepti duonos ar kruasanų – druska neleidžia mielėms kepinio iškelti itin aukštai, ji viską normalizuoja.

Tortų Turnyrui ruošiu… tortą, kurio receptūroje greičiausiai naudosiu degintą sviestą, taip pat – lietuviškus produktus ir šiek tiek įdomesnių ingredientų. Dar turiu šiek tiek laiko pagalvoti.

Ką sugalvos Gintarė, visi Tortų turnyro dalyviai, komisijos nariai ir žiūrovai sužinos birželio 22 dieną Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija sudaryta tarptautinė komisija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus aukojamos Maltos ordinui.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.