Druskininkų tortų turnyras: tortas „Jūros koralas“

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Tortas „Jūros koralas“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Jūros koralas“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Jūros koralas“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Jūros koralas“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Jūros koralas“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Jūros koralas“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Jūros koralas“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Jūros koralas“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 7, 2019, 4:03 PM, atnaujinta Jun 7, 2019, 4:19 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Tai tortas, kuris tikrai papuoš šventinį stalą! Iš pirmo žvilgsnio nesuderinami skoniai puikiai dera ragaujant, o sūrūs riešutai nepalieka abejingo nei vieno. 

Šio skanėsto autorė Iryna Vozniuk – Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro mokinė. Ji konditerija domisi jau seniai, o jos pagamintais desertais mėgaujasi ne tik šeimos nariai, bet ir draugai. Gilindamasi į saldumynų technologiją Iryna suprato, kad trūksta bazinių žinių, todėl nusprendė įgyti konditerės profesiją Žirmūnų darbo rinkos mokymo centre.

Tortas „Jūros koralas“

Torto svoris - 3700 kg, skersmuo - 30 cm, aukštis - 17 cm

Reikalingi produktai

Baltyminei riešutinei tešlai:

8 kiaušinių baltymai,

170 g cukraus,

170 g miltelinio cukraus,

135 g miltų, 

270 g riešutų.

Šokoladiniam biskvitui:

4 kiaušiniai,

120 g cukraus,

55 g miltų,

55 g kakavos,

7 g kepimo miltelių.

Kremui: 

700 ml grietinėlės,

800 ml jogurto,

150 g cukraus,

50 g želatinos,

100 ml vandens,

500 g juodųjų serbentų uogienės be kauliukų.

Papildomi ingredientai:

200 g kepintų žemės riešutų,

50 g pistacijų,

200 g riešutų pastos,

1,5 šaukštelio smulkintų riešutų, sumaišytų su druska.

Kaip gaminti

Gaminame riešutinius biskvitus. Baltymus plakame, kol padidėja septynis kartus, po to dalimis pilame cukrų ir plakame iki vientisos masės kol ištirps cukraus kristalai. Tada supilame susmulkintus riešutus jau sumaišytus su miltais ir cukraus pudra. Trumpai permaišome. Prieš kepimą  formuojame pusgaminius ant kepimo popieriaus. Kepame iš karto 160-180° laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gaminys išdžiūsta.

Gaminame šokoladinį biskvitą. Kiaušinius plakame su cukrumi, kol masė padidėja penkis kartus. Po to pilame miltus, kakavos ir kepimo miltelius, lengvai permaišome. Biskvitą formuojame ant kepimo popieriaus, kepame 180° laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. 

Paruošiame kremą. Želatiną išmaišome vandenyje ir paliekame, kad išbrinktų. Grietinėlę išplakame su cukrumi iki tirštų putų, įmaišome jogurtą, toliau plakame, kol susimaišys, tačiau neperplakame, nes tada grietinėlė gali sukristi. Išbrinkusią želatiną ištirpiname, perkošiame, ataušiname iki kambario temperatūros. Toliau įmaišome jogurto ir grietinėlės masę, supilame želatiną ir uogienę.

Surenkame tortą. Pradedantį stingti kremą dar kartą permaišome ir pertepame juo paruoštus pusgaminius. Ant vieno baltyminio riešutinio pusgaminio beriame smulkintus riešutus, ant kito - riešutų pastą. Dedame į šaldytuvą 3–4 valandoms. 

Irynos torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio torto „Jūros koralas“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.