Druskininkų tortų turnyras: mėtinis tortas su sūdytos karamelės žele

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras! Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Mėtinis tortas su sūdytos karamelės žele.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Mėtinis tortas su sūdytos karamelės žele.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Mėtinis tortas su sūdytos karamelės žele.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Mėtinis tortas su sūdytos karamelės žele.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-06-08 13:53

Emilijos Kukanauzaitės gyvenime konditerija užima labai svarbią vietą. Skanėstų gaminimas, naujų skonių atradimas ir elektrinio plaktuvo garsas jai patinka labiau už bet kokią meditaciją po sunkios darbo dienos. Emilija kepa bent porą kartų per savaitę, jei ne sau, tai draugams ar šeimai. Mėgstamiausio kepinio ji neturi, nes nuolatos atranda kažką naujo. 

Emilija nusprendė Tortų turnyrui iškepti mėtinį tortą su sūdytos karamelės želė nes sūdyta karamelė atskleidžia druskos temą, o mėtinis kremas suteikia atgaivos pojūtį, kurio taip ieško poilsiautojai atvykę į Druskininkų kurortą.

Mėtinis tortas su sūdytos karamelės žele

Biskvitui:

610 g sviesto,

610 g cukraus,

9 kiaušinių,

600 g miltų,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

15 g kakavos,

3-4 šaukštų pieno, 

vanilės ir deginto sviesto pagal skonį.

Kremui:

4 kiaušinių baltymų,

300 g cukraus,

400 g sviesto,

konditerinio mėtų aliejaus pagal skonį.

Įdarui:

220 g cukraus,

120 ml vandens,

240 g grietinėlės,

15-20 g želatinos,

žiupsnelio druskos.

Kaip gaminti

Iškepame biskvitą. Minkštą sviestą išplakame su cukrumi, po vieną įmušame kiaušinius. Išplakus iki vientisos masės sudedame likusius ingredientus ir gerai išplakame. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. 

Paruošiame kremą. Baltymus su cukrumi kaitiname vandens vonelėje pastoviai maišant, kol cukrus ištirpsta. Nuėmus dubenį plakame masę tol, kol pasidaro morengas. Po to po gabaliuką įplakame minkštą sviestą.

Paruošiame įdarą. Cukrų su vandeniu verdame kol pasidaro karamelė, supilame grietinėlę, įdedame druską ir išbrinkusią želatiną, viską gerai išmaišome, supilame į formą ir paliekame sustingti.

Emilijos torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio mėtinio torto su sūdytos karamelės želė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.