Vieno geriausių restoranų šeimininkę įkvepia magiški močiutės ritualai ir prosenelio meistrystė

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

S.Žižienė Tortų turnyrui ruošia tortą, kuris nukels į vaikystės prisiminimus.<br>V.Buivydės nuotr.
S.Žižienė Tortų turnyrui ruošia tortą, kuris nukels į vaikystės prisiminimus.<br>V.Buivydės nuotr.
S.Žižienė Tortų turnyrui ruošia tortą, kuris nukels į vaikystės prisiminimus.<br>V.Buivydės nuotr.
S.Žižienė Tortų turnyrui ruošia tortą, kuris nukels į vaikystės prisiminimus.<br>V.Buivydės nuotr.
S.Žižienė Tortų turnyrui ruošia tortą, kuris nukels į vaikystės prisiminimus.<br>V.Buivydės nuotr.
S.Žižienė Tortų turnyrui ruošia tortą, kuris nukels į vaikystės prisiminimus.<br>V.Buivydės nuotr.
S.Žižienė Tortų turnyrui ruošia tortą, kuris nukels į vaikystės prisiminimus.<br>V.Buivydės nuotr.
S.Žižienė Tortų turnyrui ruošia tortą, kuris nukels į vaikystės prisiminimus.<br>V.Buivydės nuotr.
S.Žižienė Tortų turnyrui ruošia tortą, kuris nukels į vaikystės prisiminimus.<br>V.Buivydės nuotr.
S.Žižienė Tortų turnyrui ruošia tortą, kuris nukels į vaikystės prisiminimus.<br>V.Buivydės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 11, 2019, 2:40 PM, atnaujinta Jun 11, 2019, 2:52 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Apie kulinarinei kūrybai įkvepiančius vaikystės prisiminimus, pirminį sumanymą atidaryti vien klasikinius desertus ir kavą siūlančius namus pasakoja dvejus metus iš eilės į geriausių Lietuvoje restoranų 30-tuką patenkančio „Velvetti“ šeimininkė Snieguolė Žižienė.

Pirmasis mano iškeptas tortas... nukelia į vaikystės prisiminimus, kai bites auginęs senelis sukdavo medų per Onines. Žinoma, kaip vaikas, smalsaudama, dalyvavau visame tame procese. Medaus vis parsiveždavome namo. Buvau gal 12 metų, kai iškepiau pirmąjį savo medaus tortą. Iki šiol atmintyje giliai įsirėžęs tas klasikinis receptas, kai kiekvieną lakštą sušlakstai stipria arbata su citrina. Žinoma, yra ir lengvesnių šio torto recepto variacijų, bet šis, ragautas ir keptas vaikystėje, įsirašė į pasąmonę visam gyvenimui.

Kelias nuo pirmojo torto iki to, kas esu dabar... prasidėjo močiutės virtuvėje, kur minkymas, kildinimas ir kepimas buvo apgaubtas tam tikrais ritualais, kai iš lėto magiškai spragsint malkoms krosnyje iškepdavo mažytis stebuklas. 

Dar didesnis stebuklas būdavo kantrybės išbandymas – tas laikas, kai nuostabusis močiutės kūrinys turėdavo atvėsti, „subręsti“ ir atkeliauti ant stalo.

Kitas meistrystės įkvėpimo šaltinis yra mano prosenelis, kuris žiemą iš Seirijų ežero iškirsdavo ledus, o po to sugebėdavo vasarą gaminti ledus ir, keliaudamas po atlaidus, jais prekiauti. 

Konditerinės ir kulinarinės estetikos pajautimą paauglystėje man suformavo mama, kuri kepdavo gimtadienio ar kitų švenčių tortus ir, žinoma, garsųjį kalėdinį mielinį pyragą. Už tai jai esu labai dėkinga.

Nuo tada konditerija mane lydėjo per visą gyvenimą – nuolat ką nors kepdavau, kurdavau, o kai 2012 metais rengėmės atidaryti restoraną, pirmiausia tai buvo klasikinių desertų namai. Dar ilgai klientams siūlėme tik desertus – „Pavlovą“, „Napoleoną“, krembriulė – jų buvo pilna lentyna. Ir dabar, kai ateina metas atnaujinti meniu, visų pirma galvoju apie desertų asortimentą.  

Slapta vis dar svajoju iškepti... tai, kas kuria gerą nuotaiką, džiugina, dovanoja geras emocijas. Būtent tai man reiškia konditerija, kai gali dovanoti šventę be jokios ypatingos progos. Net mažas triufeliukas ar grakštus ekleras tuo momentu puikiai nuteikia, jautiesi pakylėtai.

Saldiems eksperimentams mane įkvepia... jau minėti močiutės, senelio, mamos pavyzdžiai ir skanūs vaikystės prisiminimai. 

Suaugus gausybę patirties ir įkvėpimo dovanoja kelionės, iš kurių, turbūt, labiausiai išskirčiau lankymąsi Vienoje su jos kavos kultūra – jaukiomis kavinėmis, pasitempusiomis ir pasipuošusiomis damomis ir džentelmenais, gurkšnojančiais kavą atskirose salytėse. 

Konditerijos madų diktatorė vienareikšmiškai yra Prancūzija, kur net, pavyzdžiui, kalnų kaimelyje, esančiame 1 km aukštyje, šeimos pietų metu tau pagamins restoraninio lygio desertą. Tai žavi ir veda į priekį. 

O kasdien kurti virtuvėje įkvepia ir motyvuoja pažinimas bei atradimas – visada džiugiai smalsu, kaip gausis. Kiek anksčiau dar susinervindavau, jei kas nepavykdavo, tačiau dabar nesėkmes vertinu ramiai – tvirtai žinau, jog po kelių bandymų tikrai pavyks. Mėgaujuosi kūrybiniu procesu, galimybe mėginti, klysti, kurti.

Druska mano kepiniuose slepiasi... kaip privalomas ingredientas skoniui paryškinti. Tai ypač svarbu desertuose, kuriuose paprastai gausu cukraus. Su juo visada reikia elgtis ypač atsargiai, kad jis nedominuotų – tokiu atveju cukrus „užmuša“ skonį, nelieka skoninės dermės. Taip pat svarbu naudoti smulkią druską, kad išsijojus ją per sietelį kartu su miltais ir kitais biriais ingredientais neliktų stambesnių kruopelyčių. 

Tortų Turnyrui ruošiu... tortą, kuris nukels į vaikystės prisiminimus. Jį kurdama, konsultuodamasi su kolege, noriu, kad jame atsiskleistų visa mano patirtis ir skoniai iš vaikystės. Kviečiu visus ateiti, paragauti ir palaikyti!“

Kokius vaikystės skonius dovanos Snieguolės tortas, Turnyro komisijos nariai, taip pat – dalyviai bei žiūrovai sužinos birželio 22 dieną Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija sudaryta tarptautinė komisija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus aukojamos Maltos ordinui. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.