Druskininkų tortų turnyras: „Kijevo“ tortas

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras! Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

„Kijevo“ tortas.
„Kijevo“ tortas.
Tortas ir kava.
Tortas ir kava.
„Kijevo“ tortas.
„Kijevo“ tortas.
„Kijevo“ tortas.
„Kijevo“ tortas.
„Kijevo“ tortas.
„Kijevo“ tortas.
„Kijevo“ tortas.
„Kijevo“ tortas.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-06-15 15:34, atnaujinta 2019-06-15 15:35

Modesta Jucytė iš Skuodo, studijuoja konditeriją Klaipėdos turizmo mokykloje. Ji viena iš tų, kurie savo gyvenimą su konditerija sieja nuo pat vaikystės. Būdama vos septynerių metų kočiodavo sausainių tešlą ir mamai pasakė, jog užaugusi bus konditerė, tik mama tada nepatikėjo.

Modestos nuomone, konditerija – mokslas per kurį galima atskleisti save, o tortas – priemonė atskleisti savo kūrybinius sugebėjimus.

Modestos mėgstamiausias – „Kijevo“ tortas, tad turnyrui specialiai panaudojo jo receptą ir patobulino pagal sūrią temą. Šiame torte sūrumas jaučiamas viename kremo sluoksnyje, biskvituose, sūdytoje karamelėje bei matomas papuošime.

Reikės:

Biskvitui:

400 g kiaušinių baltymų;

100 g cukraus;

90 g miltų;

300 g lazdynų riešutų;

370 g cukraus;

8 g druskos.

Ganašui:

300 g grietinėlės;

30 g invertinio cukraus;

550 g džiandujos;

100 g lazdynų riešutų pastos;

10 g druskos.

Plaktam pieniškam lazdynų riešutų kremui:

750 g grietinėlės;

150 g pieniško šokolado;

90 g ganašo;

110 g gliukozės;

8 g želatinos.

Sūdytai karamelei:

300 g cukraus;

120 g sviesto;

190 ml 35 proc. riebumo grietinėlės;

1 a.š. vanilės ekstrakto;

1 a.š. druskos.

Papuošimui:

norimos spalvos velveto.

Iškepame biskvitus

Viską kartu sumaišome: miltus, pakepintus susmulkintus riešutus, druską ir 370 gramų cukraus. Vidutiniu grei

iu išplakame baltymus su 100 gramų cukraus iki standžių putų. Mentele į baltymus atsargiai įmaišome riešutų, miltų, cukraus mišinį. Orkaitę įkaitiname iki 150 laipsnių karščio. Masę paskirstome į šešis 20 cm konditerinius žiedus. Kepame 1 valandą ir 40 minu

ių, paliekame orkaitėje per naktį, kad lėtai pravėstų.

Paruošiame ganašą

Grietinėlę pakaitiname iki virimo kartu su invertiniu cukrumi ir druska. Supilame ant susmulkintos džiandujos ir riešutų pastos. Gerai išmaišome. Atidedame 90 gramų plakto kremo gaminimui ir jį atšaldome.

Paruošiame pienišką lazdynų riešutų kremą

Želatiną užpilame dideliu kiekiu šalto vandens. Pusę grietinėlės pakaitiname iki virimo su gliukoze. Sudedame želatiną. Supilame ant pieniško šokolado ir ganašo, gerai išmaišome. Uždengiame plėvele ir paliekame sustingti. Sustingusią masę išplakame su likusia grietinėle.

Gaminame karamelę

Storadugniame puode išlydome cukrų iki šviesaus gintaro spalvos. Sudedame sviestą ir gerai išmaišome. Supilame grietinėlę, išmaišome, supilame vanilės ekstraktą ir suberiame druską. Dar kartą viską gerai išmaišome ir verdame iki vientisos masės. Paliekame visiškai atvėsti.

Surenkame tortą:

Tris biskvitų sluoksnius pertepame ganašu, o du – sūdyta karamele. Paliekame sušalti. Aptepame plaktu pieniško šokolado kremu, konditeriniu antgaliu padengiame torto paviršių kremu ir užšaldome. Tortui visiškai sušalus, apipurškiame veliūru.

Modestos tortą kviečiame ragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui.

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City“ kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio „Kijevo“ torto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.