Druskininkų tortų turnyras: „Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras!

„Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo. 
„Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo. 
„Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo. 
„Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo. 
„Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo. 
„Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo. 
„Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo. 
„Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo. 
„Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo. 
„Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 18, 2019, 5:20 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Kepti saldumynus Ritai Ramanauskaitei patiko nuo vaikystės. Po pamokų ji eidavau pas draugę ir ten kartu eksperimentuodavo virtuvėje, o vėliau vaišindavo namiškius ne visada pavykusiais kepiniais. 

Patį pirmąjį tortą ji iškepė dar pradinėse klasėse iš forminių sausainių, perteptą varškės ir sviesto kremu bei aplietą šokoladu. Tik daug vėliau iškepė tikrą tortą - tai buvo Medaus tortas

Kuo toliau, tuo labiau Ritą traukia konditerija ir didėja noras išbandyti įvairias kepinių technikas bei skonius. Jai patinka džiuginti draugus savo saldėsiais ir tuo pačiu išbandyti naujus receptus, o smagiausia kepti ir dekoruoti tortus vaikams, nes jie patys geriausi kritikai. 

Tortų turnyrui Rita parinko tortą, kuriame puikiai dera saldi karamėlė su sūriais žemės riešutais ir druskos kristalų dribsniais, užbertais ant juodojo šokolado. 

„Snickers“ tortas su baltojo šokolado putėsiais ir druskos kristalais

Reikės (24 cm skersmens tortui)

Karameliniam biskvitui:

1 didelio kambario temperatūros kiaušinio,

75 g cukraus,

1/2 šaukštelio vanilinio cukraus,

100 g kambario temperatūros karamelizuoto sutirštinto pieno,

100 g grietinės,

100 g miltų,

žiupsnelio druskos,

2/3 šaukštelio kepimo miltelių,

1/3 šaukštelio sodos.

Šokoladiniam biskvitui:

1 kambario temperatūros kiaušinio,

200 g cukraus,

140 g miltų,

žiupsnelio druskos,

60 g tamsių kakavos miltelių,

60 ml bekvapio aliejaus,

125 ml pieno,

125 ml verdančio vandens,

1/2 šaukštelio kepimo miltelių,

1/2 šaukštelio sodos.

Riešutų sviesto ir pieniško šokolado traškučiui:

75 g žemės riešutų sviesto su smulkintais riešutais,

20 g sviesto,

100 g pieniško šokolado,

75 g kukurūzų dribsnių.

Karameliniam kremui su riešutais:

200 g kambario temperatūros karamelizuoto sutirštinto pieno,

100 g kambario temperatūros sviesto,

150 g kepintų sūdytų žemės riešutų.

Baltojo šokolado putėsiams:

8 g želatinos,

200 g baltojo šokolado,

50 g sviesto,

60 g vandens,

400 g šaltos riebios grietinėlės.

Biskvitams sulaistyti:

stiprios juodos kavos su cukrumi,

šokoladinio glajaus,

130 g juodojo šokolado,

70 g sviesto,

2 šaukštų bekvapio aliejaus.

Kaip gaminti 

Iškepame biskvitus. Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių karščio.  Kepimo formos (25 cm skersmens) dugną išklojame kepimo popieriumi. 

Karameliniam biskvitui kiaušinį išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumu. Įplakame grietinę ir karamelizuotą sutirštintą pieną. Suberiame persijotus miltus, kepimo miltelius, sodą bei druską ir gerai išmaišome. Tešlą supilame į kepimo formą, išlyginame paviršių ir kepame 10-15 minučių, kol medinis pagaliukas įkištas ir ištrauktas išliks sausas. 

Šokoladiniam biskvitui kiaušinį išplakame su cukrumu. Supilame aliejų, pieną ir gerai viską išplakame.  Kitame inde sumaišome miltus su druska, kepimo milteliais, soda ir kakavos milteliais. Į kiaušinio plakinį supilame miltų mišinį ir viską gerai išmaišome. Tuomet lėtai plakant supilame karštą vandenį. Išplakame iki vientisos masės. Supilame į kepimo formą ir dedame kepti apie 20-30 minučių. Atvėsusį biskvitą perpjauname pusiau. 

Paruošiame riešutų sviesto ir pieniško šokolado traškutį. Riešutų sviestą, sviestą, pienišką šokoladą sudedame į dubenėlį ir tirpiname virš garų vonelės, vis pamaišydami. Kai masė tampa vientisa, suberiame dirbsnius, išmaišome ir iš karto naudojame.  

Paruošiame karamelinį kremą su riešutais. Sviestą išplakame su karamelizuotu sutirštintu pienu iki purios ir vientisos masės. Pusę riešutų sukapojame. Kapotus ir nekapotus riešutus įmaišome į kremą.

Pagaminame baltojo šokolado putėsius. Želatiną sumaišome su šaltu vandeniu ir paliekame išbrinkti. Į vidutinio dydžio dubenį sudedame laužytą šokoladą, gabalėliais pjaustytą sviestą ir garų vonelėje viską ištirpiname. Į ištirpusią masę supilame išbrinkusią želatiną. Grietinėlę išplakame iki minkštų putų, kai nebelieka skystos grietinėlės, bet putos dar nebūna standžios ir tvirtos. 1/3 grietinėlės įmaišome į šokolado masę - nuo grietinėlės šalčio ji atvėsta ir sutirštėja. Sudedame likusią grietinėlę ir sukamaisiais judesiais šaukštu maišome iki vienalytės masės. 

Paruošiame šokoladinį glajų. Sviestą ir šokoladą ištirpiname garų vonelėje, kai ištirpsta, įmaišome aliejų. Kai glajus pravėsta, naudojame tortui papuošti.

Surenkame tortą. Karamelinį biskvitą sulaistome kava, ir paskleidžiame traškučio sluoksnį. Ant jo tepame karamelinį riešutų kremą, ant jo dedame vieną šokoladinį biskvitą, sulaistome kava ir tepame pusę baltojo šokolado muso, tuomet dedame dar vieną šokoladinį biskvitą, taip pat sulaistome kava ir vėl tepame šokolado muso kremą bei dedame nakčiai stingti į šaldytuvą. Sustingusį tortą apliejame šokoladiniu glajumi ir puošiame uogomis bei druskos kristalais.

Ritos torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio „Snickers” torto su baltojo šokolado musu ir druskos kristalais. 


 

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.