Emigranto siekis – patekti tarp geriausių konditerių ne tik Airijoje, bet ir pasaulyje

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras!

A.Zubernis (dešinėje) ne kartą dalyvavo įvairiuose kulinariniuose konkursuose.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
A.Zubernis (dešinėje) ne kartą dalyvavo įvairiuose kulinariniuose konkursuose.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
A.Zubernis (dešinėje) ne kartą dalyvavo įvairiuose kulinariniuose konkursuose.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
A.Zubernis (dešinėje) ne kartą dalyvavo įvairiuose kulinariniuose konkursuose.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
A.Zubernis (dešinėje) šiuo metu ieško patalpų savo konditerijos verslui.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
A.Zubernis (dešinėje) šiuo metu ieško patalpų savo konditerijos verslui.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 A.Zubernio darbai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 A.Zubernio darbai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 A.Zubernio darbai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 A.Zubernio darbai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Apdovanojimai.
 Apdovanojimai.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 21, 2019, 7:37 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. 

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Kaip išdykęs vaikas tapo pirmuoju lietuviu, patekusiu į prestižinio „Valrhona“ šokolado konkurso Airijoje finalą ir laimėjusiu apdovanojimus kulinarinėse varžybose, pasakoja prieš 13 metų į Jungtinę Karalystę išvykęs, šiandien Šiaurės Airijoje, Danganono mieste gyvenantis Andrius Zubernis (34 m.). Specialiai dėl dalyvavimo Tortų turnyre jis grįžta į Lietuvą.   

Pirmasis mano iškeptas tortas... kai apie jį galvoju, pirmiausia grįžta prisiminimai apie tinginį, kuris ir buvo mano pirmasis pagamintas desertas. O pirmas bandymas savarankiškai pagaminti ką nors saldaus baigėsi penkiomis siūlėmis plaštakoje. Grįžęs iš mokyklos ir radęs ką tik pagamintos braškių uogienės bandžiau atidaryti dar karštą stiklainiuką. Jis skilo rankoje – medikams teko delną nuo nykščio iki pat riešo siūti 5 siūlėmis. 

Kelias nuo pirmojo torto iki to, kas esu dabar... prasidėjo dar prieš pirmuosius bandymus imtis konditerijos. Tėvai daug dirbo, todėl mama mokė pasigaminti valgyti – su seserimi buvome savarankiški vaikai. Tuo pačiu buvau gan išdykęs ir iki paskutinės minutės nežinojau, kur ir ką studijuosiu. 

Virėjo specialybė buvo paskutinis galimas pasirinkimas, tad paklausiau klasiokės raginimo ir įstojau. Jau po pirmojo kurso vasarą gavau darbą pagal specialybę ir supratau, kad jis man patinka. 

Mokykloje susipažinome su būsimąja žmona, susilaukėme sūnaus. Išlaikyti šeimą nebuvo lengva, tad atsiradus galimybei išvažiuoti į Airiją tuo pasinaudojau. 

Pirmuosius metus mokiausi kalbos – dirbau slaugos namuose. Po to perėjau dirbti į ką tik atidaryto viešbučio restoraną, kur teko pavargti, kol išmokau virtuvės terminologijos. Mane pastebėjo naujas restorano šefas, matė, jog man gerai pavyksta desertai ir pasiūlė dirbti konditerijos skyriuje. 

Vėliau perėjau dirbti į restoraną, kuriame šiuo metu užimu vyriausiojo konditerio vietą. Tai suteikė galimybių iš arti susipažinti su mano desertų užsakovais, sulaukdavau vis daugiau asmeninių užsakymų ir šiuo metu ieškau patalpų savo konditerijos verslui.

Galvodamas apie tai pastaruosius tris metus dalyvavau Belfaste ir Dubline rengiamų maisto pramonės parodų „Ifex“ ir „Catex“ metu vykstančiuose kulinarijos konkursuose ir šiemet laimėjau sidabro bei bronzos medalius, taip pat buvau apdovanotas kaip geriausias savo grupėje. 

Be to, 2017-aisiais dalyvavau vienos garsiausių šokolado gamintojos „Valrhona“ organizuojamose „Chocolate Chef Competition“ ir patekau į finalą. Kiek man žinoma, buvau pirmasis lietuvis, dalyvavęs šiose prestižinėse varžybose Airijoje. 

Slapta vis dar svajoju iškepti... tai, dėl ko mano vardas atsidurtų ne tik Airijos, bet tarptautiniame geriausių konditerių sąraše. O kol kas norėčiau išmokti geriau dirbti su šokoladu, nes su juo gali daryti labai daug – nuo paprasčiausių šokoladinių tortų iki įspūdingų skulptūrų. Dirbdamas su šokoladu suprantu, jog kuo daugiau giliniesi į šią sritį, tuo mažiau žinai. 

Saldiems eksperimentams mane įkvepia... šeima ir aplinka. Vyresnysis sūnus vis pateikia man įvairių užsakymų – kad juos įgyvendinčiau, tenka gerokai pasukti galvą. 

Kartais vaikštant po parką mažasis sūnus atneša nuskynęs kokią šakelę – pauostau, ir jau man kyla mintis, kaip galėčiau ją panaudoti, pavyzdžiui, pušies šakelę sandariai uždarius stiklainyje su lengvu, geriausiai – baltuoju šokoladu, jis ilgainiui įgaus miško kvapą. Be to, man smagu eksperimentuoti – jau geriau dešimt kartų suklysiu, padarysiu blogai, bet žinau, kad vienuoliktasis tikrai pavyks. 

Druska mano kepiniuose slepiasi... visur, daugiau ar mažiau jos naudoju kiekviename gaminyje. Druska atskleidžia, sustiprina skonį, subalansuoja saldumą. 

Tortų turnyrui ruošiu... kažką lengvo, šokoladinio. Grįžęs į Lietuvą ragausiu lietuviškas žemuoges, derinsiu miško, gamtos temas, stengsiuosi pateikti daugiau natūralumo, šviežumo, gaivumo.“ 

Ar emigracijoje įgyta konditerio patirtis pasiteisins ir atneš sėkmę Andriui Zuberniui, tortų turnyro komisijos nariai, taip pat – dalyviai bei žiūrovai sužinos jau šį šeštadienį, birželio 22 dieną, Druskininkuose. Profesionalų turnyro dalyvius vertins kartu su partneriais – Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija sudaryta tarptautinė komisija. Jos paskelbtiems nugalėtojams bus įteikti Druskininkų kurorto įsteigti piniginiai prizai. Po profesionalų turnyre pasirodys konditerijos entuziastai, kurių tortus ragaus ir vertins miesto gyventojai bei svečiai. Už jų įsigytus bilietus surinktos lėšos bus aukojamos Maltos ordinui. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.