Kai atsibosta įprasti šaltibarščiai – trys šaltsriubės, kurios nustebins net išrankiausius

Vasara diktuoja kitokį valgiaraštį, todėl neretai jį sudaro šaltos sriubos. Tai – ne tik įprasti lietuviški šaltibarščiai. Sriubų įvairovė gali būti nemaža ir kasdien galima paragauti vis kitokių.

 Vasara diktuoja kitokį valgiaraštį, todėl neretai jį sudaro šaltos sriubos. Tai – ne tik įprasti lietuviški šaltibarščiai. Sriubų įvairovė gali būti nemaža ir kasdien galima paragauti vis kitokių.<br> Nuotr. iš N.Kurganovės archyvo.
 Vasara diktuoja kitokį valgiaraštį, todėl neretai jį sudaro šaltos sriubos. Tai – ne tik įprasti lietuviški šaltibarščiai. Sriubų įvairovė gali būti nemaža ir kasdien galima paragauti vis kitokių.<br> Nuotr. iš N.Kurganovės archyvo.
 Veganiški šaltibarščiai.<br> Nuotr. iš N.Kurganovės archyvo.
 Veganiški šaltibarščiai.<br> Nuotr. iš N.Kurganovės archyvo.
Tailandietiška žirnelių šaltsriubė.<br> Nuotr. iš N.Kurganovės archyvo.
Tailandietiška žirnelių šaltsriubė.<br> Nuotr. iš N.Kurganovės archyvo.
 Pusketvirtų metų dukterį Niką su vyru Andriumi auginanti Natalija pasiguodė, kad mažylę nelengva pripratinti prie šaltų sriubų, nes iš jų renkasi tik šaltibarščius.<br> Nuotr. iš N.Kurganovės archyvo.
 Pusketvirtų metų dukterį Niką su vyru Andriumi auginanti Natalija pasiguodė, kad mažylę nelengva pripratinti prie šaltų sriubų, nes iš jų renkasi tik šaltibarščius.<br> Nuotr. iš N.Kurganovės archyvo.
Mėlynių šaltsriubė.<br> Nuotr. iš N.Kurganovės archyvo.
Mėlynių šaltsriubė.<br> Nuotr. iš N.Kurganovės archyvo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 19, 2019, 11:26 AM, atnaujinta Jul 19, 2019, 11:31 AM

„Vengiu būti prie viryklės, nes nuo jos irgi karšta. Organizmui nėra naudinga per karščius valgyti kaloringą šiltą maistą, geriau rinktis gaivius patiekalus.

Šaltos sriubos skysčiais papildo organizmą, o to labiausiai reikia karštą dieną“, – patikino tinklaraščio „Magic Mint“ autorė Natalija Kurganovė (30 m.).

Pusketvirtų metų dukterį Niką su vyru Andriumi auginanti Natalija pasiguodė, kad mažylę nelengva pripratinti prie šaltų sriubų, nes iš jų renkasi tik šaltibarščius.

Bet Nika mėgsta atsigaivinti mamos ruošiamais gėrimais – vandeniu su šaldytomis uogomis, šalta arbata.

Jei nuo praėjusio sezono užsiliko šaldytų uogų, vaisių, juos pats metas suvartoti per karščius. Vandenį Natalija skanina ir prieskoninėmis žolelėmis: čiobreliais, petražolėmis.

Atsigaivinti galima ir atvėsinta arbata – puikaus skonio yra šalavijai, levandos.

„Stengiamės vengti gazuotų gėrimų, sulčių. Vaiką pripratinome gerti vandenį, kurį nuspalvina uogos“, – apie sveikos gyvensenos įgūdžių formavimą šeimoje užsiminė vilnietė.

Iš vaikystės dažniausiai gardžiausi valgiai būna miltiniai blynai ir saldi sriuba. Natalija ir jos duktė – ne išimtis.

Iš mokyklos laikų daugelis prisimename saldžią sriubą su virtais ryžiais ir džiovintais vaisiais. Anksčiau tokia sriuba buvo kone vienintelis šaltos sriubos pasirinkimas, bet dabar beveik neberuošiama.

Juk ieškoma naujų skonių, o jų paletę praplėtė domėjimasis kitų šalių virtuvėmis ir ragavimas keliaujant po karštuosius kraštus.

Natalijai iš vaikystės prisiminimuose išliko mėlynių šaltsriubė, todėl jai norėjosi, kad tokią sriubą pamėgtų dukra. „Jai patiko“, – pasidžiaugė mama.

Natalija patikino, kad šios sriubos receptas kilęs iš Suomijos, kurioje vasaros gaivesnės nei Lietuvoje. Bet rinkodaros specialistė N.Kurganovė nemėgsta vienodumo virtuvėje – tas pats skonis greitai pabosta.

Įprasti šaltibarščiai šeimai irgi pabodo, todėl Natalija pamėgino ruošti ir veganišką sriubos variantą.

Nors šeima visavalgė, paįvairinti valgiaraštį veganiškais patiekalais visai naudinga.

Kuo pakeisti kefyrą? Natalijai tai nebėra mįslė. Maisto tinklaraštininkė veganiškus šaltibarščius gamina iš sojų pieno, kurį sutraukia, t.y. tarsi suraugina, citrinų sultimis. O virtą kiaušinį keičia avokadu. Nors receptų apstu internete, dažna šeimininkė juos truputį keičia ir pritaiko savo skoniui.

Ruošiant veganiškus šaltibarščius Natalijai tai buvo labiau bandymas apgauti visavalgius. Kai ji į svečius pasikvietė mamą, brolį ir pavaišino šia šalta sriuba, jie valgė neįtardami, kad ji – veganiška, nes skonis buvo įprastas.

„Iš tiesų aš juos apgavau. Jie gardžiai valgė, ir tada pasakiau, kuo šie šaltibarščiai kitokie“, – šypsodamasi kulinarinę apgaulę prisiminė N.Kurganovė.

Tinklaraštininkė pamėgino gaminti ir saulėgrąžų kefyrą, dėl kurio veganiškų šaltibarščių klampumas ir skonis skirsis nuo įprastų.

Kaip ruošti šį kefyrą? Saulėgrąžas gerai nuplaukite, mirkykite per naktį, trinkite iki tirštumo. Pastarasis etapas pareikalaus kantrybės, nes saulėgrąžas teks ilgokai trinti. Tokiais šaltibarščiais bus sunku ką nors apgauti, nes saulėgrąžų kefyro struktūra kitokia nei tradicinio.

„Dėl savitos struktūros man labiau patinka su saulėgrąžų kefyru ruošti šaltibarščiai, o į tradicinę sriubą panašesni tie, kurie buvo gaminti su sojų pienu“, – apie skirtumus užsiminė pašnekovė.

Skonių paieškų lauke galėtų atsidurti ir šalta pikantiška žirnelių sriuba. Ji pagardinta aštriais prieskoniais.

„Ši sriuba – maloniai gaivi, truputį salstelėjusi“, – azijietiško skonio žirnelių sriubą, kuri galėtų atgaivinti karštą dieną, apibūdino N.Kurganovė.

Ji patarė per karščius geriau suvalgyti du dubenėlius šaltos sriubos ir atsisakyti kepsnio.

Tailandietiška žirnelių šaltsriubė

Reikės (2–3 porcijoms):

350 g žirnelių (žalių arba atitirpintų šaldytų),

300 ml sultinio (pasigaminkite iš daržovių ar vištienos sultinio kubelio ir atvėsinkite),

skardinės kokosų pieno,

arbatinio šaukštelio žuvų padažo,

žaliosios citrinos sulčių,

maltos aitriosios paprikos pagal skonį,

1–2 centimetrų šviežio imbiero.

Patiekti naudokite šviežią aitriąją papriką, mėtas, kalendras, marinuotą imbierą.

Kol vėsta sultinys, atitirpinkite arba išlukštenkite iš ankščių žirnelius, o imbierą apipjaustykite, susmulkinkite. Viską supilkite į plaktuvą ir plakite iki vientisos masės.

Sultiniu ir kokosų pienu reguliuokite tirštumą. Sriubą patiekite apibarstę ją žalumynais, aitriąja paprika, o šalia padėkite marinuoto imbiero – norintys įsidės jo į sriubą.

Šalta mėlynių sriuba

Reikės:

300 gramų (apie 1,5 puodelio) šviežių arba šaldytų mėlynių,

žiupsnio cinamono, muskato ir kardamono,

300 ml vandens,

2 šaukštų medaus,

1 šaukšto krakmolo.

Mėlynes su prieskoniais užvirkite vandenyje ir apie 5 minutes kaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies. Nuimkite puodą, įmaišykite krakmolą, ištirpintą truputyje šalto vandens. Užvirkite ir kaitinkite kelias minutes maišydami. Jeigu sriuba pasirodys per tiršta, įpilkite dar vandens. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros, tada įmaišykite medų, gerai išmaišykite ir skanaukite, kai visiškai atšals. Patiekite su jogurtu, grietine, dribsniais, virtais makaronais ar ryžiais.

Veganiški šaltibarščiai

Paruošti litrui veganiško kefyro reikės:

litro nesaldinto sojų pieno,

1–2 citrinų sulčių.

Šaltibarščiams reikės:

konservuotų burokėlių,

smulkintų agurkų,

riekelėmis pjaustyto avokado,

smulkintų krapų ir svogūnų laiškų.

Išspauskite citrinų sultis į pieną, išmaišykite ir laukite apie 5 minutes, kol sutrauks. Jeigu norisi tirščiau, įmaišykite natūralaus sojų jogurto. Įpilkite šiek tiek gazuoto mineralinio vandens, tuomet nebereikės berti druskos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.