Tilapijas auginantis ūkininkas siekia pakeisti požiūrį į šią žuvį

Daugelis esame girdėję, kad žuvis yra produktas, kurį valgydami stipriname širdį ir imunitetą, geriname nuotaiką ir savijautą, gauname energijos, o svarbiausia – mažiname diabeto riziką. Tačiau iki šių dienų lietuvių mitybos įpročiai gana archajiški, dauguma verčiau renkasi mėsą nei mūsų organizmui taip vertingą žuvį.

 Kepta šviežia tilapijos filė.<br>123rf nuotr.
 Kepta šviežia tilapijos filė.<br>123rf nuotr.
'Silver' rūšies tilapija.<br> Pranešimo autorių nuotr.
'Silver' rūšies tilapija.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 12, 2019, 2:40 PM

Reguliarus žuvies vartojimas naudingas ne tik dėl joje esančių omega-3 riebalų rūgščių. Daugiau žuvies reikėtų vartoti tiems, kuriuos kamuoja depresija, kraujotakos ar širdies sutrikimai, ypač moterims, kurios susiduria su plaukų slinkimo ar lūžinėjančių nagų problemomis. 

Lietuvos rinkoje geros ir kokybiškos žuvies itin sunku rasti, didžioji jos dalis prekybos tinkluose ar turguose yra atvežtinė, importinė arba atšildyta, o ne šviežia, o tai dažnai kelia nepasitikėjimą pačia žuvimi ar nežinomu gamintoju. 

Pastaruoju metu Lietuvoje atsiranda vis daugiau vietinių ūkininkų ir gamintojų, kurie ryžtasi žuvį auginti Lietuvoje, savo ūkiuose, taip pat daugėja vartotojų, kurie pirmenybę teikia lietuviškai produkcijai. 

Vienas tokių gamintojų, pirmasis Lietuvoje pradėjęs auginti ir perdirbti tilapijas, – Aurimas Aleksiejūnas. Šiemet sausį pradėjęs auginti 'Silver' rūšies tilapijas jis bando prie jų pripratinti lietuvius ir pakeisti kritišką nuomonę apie šią žuvį. 

Jo auginamos tilapijos smarkiai skiriasi nuo tilapijų, kurios pas mus atvežamos iš Azijos. Neretai kalbama, kad ten tilapijos auginamos labai nešvariai ir nepasižymi jokiomis naudingomis savybėmis. 

Verslininko Aurimo tilapijų mailius į Lietuvą atvežamas tiesiai iš Olandijos, žuvys auga naujai įrengtuose, specialiuose joms pastatytuose vandens rezervuaruose, kurie užtikrina švarų ir saugų augimo procesą.

Paklaustas, kas lėmė pasirinkimą auginti būtent tilapijas, verslininkas pabrėžia, kad šiandien rinkoje išties mažai šviežios ir kokybiškos žuvies. 

„Šalies rinkoje didžiąją dalį žuvies bei jos produktų sudaro importuota šaldyta bei po to atšildyta žuvis, tad norėjosi kažko kito, nei tai, ką standartiškai matome prekybos centrų vitrinose. Žmonės į savo racioną turi įsileisti daugiau žuvies, kuri nereikalauja sudėtingo paruošimo, kuri tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems ir neturi specifinio daugeliui nepriimtino kvapo. Šios priežastis ir nulėmė tai, kad pasirinkau auginti tilapijas.

Esu pirmasis, Lietuvoje pradėjęs auginti ir į tinklus ar mažesnius prekybos taškus tiekti Lietuvoje užaugintas tilapijas. Kol kas šią žuvį gauname tik iš Azijos šalių, kuriose nėra užtikrinamas saugus ir švarus jų auginimas. 

Noriu sulaužyti mitą, kad tilapijos – nenaudingos ir nevertingos žuvys. Iš tiesų tai yra tikra vitaminų ir naudingų savybių bomba tiek vaikams, tiek suaugusiems“, – pasakojo A.Aleksiejūnas.

Mineralų ir vitaminų šaltinis 

Tilapijos pasižymi įspūdingu vitaminų bei mineralų kiekiu, žuvies sudėtyje gausu B3, B12 vitaminų, taip pat niacino, seleno, kalio, fosforo bei magnio. Būtent dėl gausybės joje esančių vitaminų ir mineralų gausos žuvis puikiai tinka nėščiosioms ar kūdikius maitinančioms moterims, nes joje gausu DHA – dokozaheksaeno rūgšties, kuri reikalinga nėštumo metu ir padeda vystytis vaisiaus centrinei nervų sistemai, smegenims ir akims, skatinant vaiko pažintinį vystymąsi. 

Tilapijose gausu B grupės vitaminų. Jie būtini normaliai nervų sistemos veiklai todėl tilapijos turėtų būti įtrauktos į rudens ir žiemos valgiaraštį – tai padės  išvengti depresijos, galvos skausmo.

Vitaminas K, esantis tilapijose, būtinas kraujo formavimo procesui. Jis padeda gaminti raudonuosius kraujo kūnelius, todėl produktus, kuriuose yra šio vitamino, reikia valgyti esant mažam hemoglobino kiekiui arba jau išsivysčius anemijai.

Dėl tilapijose esančio fosforo ir geležies šios žuvys naudingos paaugliams, kurių kūnas sparčiai auga. Norint įsisavinti tilapijoje esančią geležį ją reikėtų valgyti  su vitaminu C, tad prie žuvies puikiai tiks citrinų sultys. 

Tilapijos pasižymi ir didelės biologinės vertės baltymais: 100 gramų tilapijos sudaro net 20 gramų baltymų. Todėl ne tik tilapijos, bet ir visos kitos žuvys turėtų būti vartojamos kuo dažniau.

Laužo nusistovėjusius stereotipus

Lietuviškų tilapijų augintojo Aurimo tilapijų ūkis įrengtas kaimo apsuptyje, toli nuo miesto ir pramonės. Ūkyje dirba atsakingai tilapijas prižiūrintys specialistai, kurie užtikrina, kad žuvys gautų tik joms visapusiškai subalansuotus pašarus ir įsisavintų visas naudingąsias medžiagas – kad augtų saugiai ir joms pritaikytomis sąlygomis. 

Aurimas pripažįsta: buvo nelengva pradėti auginti tilapijas – vyras patyrė įvairių iššūkių ir sunkumų. 

„Buvo sunku pradėti žinant, kad dauguma yra nusistatę prieš tilapijas, prisiskaitę negerų dalykų. Bet juk šiuo atveju kalbame apie iš Azijos šalių importuotą žuvį, kuri – ne paslaptis – auga tikrai keistokomis sąlygomis. Sunku buvo ir dėl to, kad viskas nauja ir nematyta, Lietuvoje nėra su kuo pasikonsultuoti, todėl teko remtis ir pasitikėti patyrusiais užsienio konsultantais. 

Norisi, kad lietuviai kuo dažniau į racioną įtrauktų žuvį, kad rinktųsi lietuvišką produktą, užaugintą švariai ir aukščiausios kokybės sąlygomis. Noriu suteikti visas galimybes valgyti saugų ir visapusiškai subalansuotą produktą“, – patikino A.Aleksiejūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.