Keturi kėdainietės Gitanos desertų receptai: rezultatas pranoks lūkesčius

Be viso gėrio, kurį mums dovanoja ruduo – gražiausiomis spalvomis pasipuošusią gamtą, saulėtas Bobų vasaros dienas, gaivališko džiaugsmo pliūpsnius – dar vis anksčiau temstančiais vakarais galime pasimėgauti gardžiausiais konditeriniais gaminiais. 

Gitana Mikalauskaitė kviečia išbandyti naujus bei dar neatrastus skonius.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Gitana Mikalauskaitė kviečia išbandyti naujus bei dar neatrastus skonius.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Gitana Mikalauskaitė kviečia išbandyti naujus bei dar neatrastus skonius.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Gitana Mikalauskaitė kviečia išbandyti naujus bei dar neatrastus skonius.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Pachlava.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Pachlava.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Keksiukai.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Keksiukai.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 „Magdės“ pyragas. <br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 „Magdės“ pyragas. <br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Eklerai.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Eklerai.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Daugiau nuotraukų (6)

Judita Gaižiuvienė, „Rinkos aikštė“

Nov 1, 2019, 4:49 PM, atnaujinta Nov 1, 2019, 4:59 PM

Jei pavasaris ir vasara yra skirtas mėgautis spalvingomis salotomis, tai ruduo – pats tinkamiausias metas eksperimentuoti virtuvėje gaminant pyragus, sausainius, keksiukus ir kitokį saldų gėrį, nes laikas, praleistas virtuvėje, nepatikėsite, taip pat gali būti lengvas ir spalvingas, kaip šis ruduo. Tuo įsitikinusi ir Kėdainiuose gyvenanti Gitana Mikalauskaitė, kuri kviečia išbandyti naujus bei dar neatrastus skonius.

Taigi, Bon Appetit!

„Labai mėgstu gaminti. Net šešerius gyvenimo metus praleidau besisukdama kavinės virtuvėje, kurioje dirbau virėja. Anuomet gavau pasiūlymą tik trumpam padėti, tačiau likau net šešeriems metams. Atvažiavusi gyventi į Kėdainius taip pat įsidarbinau prie maisto produktų. Taigi vienaip ar kitaip kulinarija iš mano gyvenimo nei trumpam nedingsta“, – pokalbį pradeda Gitana.

Žinias perėmė iš mamos

Rubrikos „Gaminame su“ pašnekovė Gitana atvirauja, jog potraukį gaminti ji jaučia jau nuo septynerių, ir tai – mamos dėka.

„Mano mamos darbo stažas – net 47 metai, praleisti ne kur kitur, o virtuvėje. Tad viskas, ko išmokau, yra perimta iš mamos ir jos kolegių, o vėliau, žinoma, knygų bei interneto. Nuo pat vaikystės sukdavausi pas mamą darbo vietoje, todėl visai suprantama, iš kur tas didelis noras darbuotis virtuvėje, kurti, eksperimentuoti, vaišinti, dalintis receptais bei semtis žinių iš kitų“, – šypsosi Gitana.

Konditerija – vis kažkas naujo

Moteris tikina, jog per šešerius metus, praleistus virtuvėje, dažniausiai tekdavo gaminti patiekalus iš mėsos, todėl ir namuose mėsiški patiekalai, sriubos ar salotos – įprastas dalykas, o štai konditerija – kita kalba. Kodėl?

„Nes čia vis kažkas naujo, vis kažkas dar neatrasto, dar neišbandyto. Man labai įdomu pagaminti kažką naujo ir duoti paragauti kitiems, kad šie įvertintų ir... gerą žodį, žinoma, pasakytų“, – juokiasi Gitana.

Virtuvėje – savos taisyklės

Gitana jokių mokslų, susijusių su maisto technologijomis, nekrimto, tačiau tai jai nesutrukdė nei puikia šeimininke tapti, nei sėkmingai kavinės virtuvėje darbuotis.

„Kulinarijai visada jaučiau potraukį ir, matyt, to užteko“, – įsitikinusi pašnekovė.

Tiesa, Gitana, kaip ir daugelis šeimininkių, kad kulinarinis procesas eitųsi sėkmingai, virtuvėje vadovaujasi tam tikromis taisyklėmis.

„Gamindama konditerinius gaminius visuomet viską sveriu labai tiksliai, o štai gamindama patiekalus iš mėsos ar žuvies visada visko dedu iš akies“, – šypsosi pašnekovė.

Sėkmingi bandymai suteikia daugiausia džiaugsmo

Gitana sako, jog jos meilė kulinarijai yra tokia didelė, kad net ir sugrįžusi po darbų ji visuomet atranda jėgų ne tik paruošti skanią vakarienę, bet net ir desertą kokį iškepti, o ypač tuomet, jei desertas jos rankomis dar nė karto nebuvo išbandytas.

„Yra dar labai daug saldžių ir nesaldžių patiekalų, kurių nesu išbandžiusi, tačiau kol kas didžiausias mano noras – ne kažką naujo išbandyti, o išmokti gražiai tortus puošti. Tiesa, kažkada buvau konditerinių gaminių puošybos kursuose, kurie vyko Kėdainiuose. Labai patiko, nemažai žinių pasisėmiau, tačiau jų dar trūksta“, – neslepia Gitana ir priduria, jog  daugiausiai džiaugsmo jai suteikia sėkmingi pirmieji bandymai. 

Jei rezultatas pranoksta jos ir ragautojų lūkesčius – receptas tuoj pat atsiduria užrašuose, kad vėliau juo galėtų ir su kitais smaližiais pasidalyti.

Skaniam pasisveikinimui su „Rinkos aikštės“ skaitytojais Gitana pasirinko burnoje tirpstančių eklerų, gardžiojo Magdės pyrago, pirštus apsilaižyti priversiančios pachlavos ir keksiukų receptus.

Pachlava

Reikės:

  • 3 pakuočių „Mantinga“ bemielės tešlos;
  • 300 g graikinių riešutų;
  • 300 g cukraus;
  • 10 vnt. kiaušinių;
  • apie 250 ml medaus;
  • miltų skardai apibarstyti.

Į skardą dėti vieną sluoksnį tešlos, dalį smulkintų graikinių riešutų, berti dalį sukraus. Suplakti 10 kiaušinių baltymų iki standžių putų. Pusę baltymų dėti ant riešutų ir cukraus. Tuomet dedame antrą sluoksnį tešlos, sudedame likusius riešutus, pabarstome cukrumi, užpilame likusius baltymus ir uždedame trečią tešlos sluoksnį.

Peilį įkišame į miltus ir supjaustome pyragą. Aptepame jį plaktais kiaušinių tryniais ir kepame 1 valandą 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį pyragą užpilti medumi, dar palaikyti orkaitėje apie 10 min. ir... skanauti.

„Magdės“ pyragas

Pagrindui reikės:

  • 100 g sviesto;
  • 1 kiaušinio;
  • 90 gramų cukraus;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 1-1.5 stiklinės miltų.

Kremui reikės:

  • 15 g želatinos;
  • 180 g cukraus;
  • 100 g vandens;
  • 140 g (3-4 kiaušinių) baltymų;
  • 5 g citrinos rūgšties;
  • 100 g sviesto;
  • 190 g kondensuoto pieno;
  • 20 g kakavos.

Pagrindui ištrinti sviestą su cukrumi ir kiaušiniu, supilti miltus, kepimo miltelius ir užminkyti tešlą, kad ji neliptų prie rankų. Iškloti tešlą į formą ir kepti 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 min.

Tuo tarpu, kol pagrindas kepa, užmerkti želatiną ir ją ištirpinti. Cukrų ir vandenį kaitinti, kol ims kilti burbuliukai. Tuo pačiu metu išplakti baltymus. Verdantį sirupą srovele supilti į baltymus ir plakti toliau, vėliau įpilti citrinos rūgšties.

Atskirame inde išmaišyti sviestą, kondensuotą pieną ir kakavą. Į pravėsusią baltymų masę supilti sviesto ir kondensuoto pieno mišinį, o pabaigoje supilti želatiną.

Iškeptą pagrindą atvėsinti, ant jo supilti paruoštą kremą ir palaikyti šaldytuve kelias valandas.

Eklerai

Reikės:

  • 70 g sviesto;
  • 200 ml vandens;
  • 1 v. š. cukraus;
  • žiupsnelio druskos;
  • 140 g miltų;
  • 4 kiaušinių.

Iš sviesto, vandens, druskos ir miltų išvirti tešlą. Šiek tiek atvėsinti, tuomet po vieną įmušti kiaušinius, gerai išmaišyti. Konditeriniu maišeliu suformuokite eklerus ir kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Skanaus.

Keksiukai

Reikės:

  • 2 stiklinių miltų;
  • 1 stiklinės cukraus;
  • 1 stiklinės kefyro;
  • 2 kiaušinių;
  • 100 ml aliejaus;
  • vanilinio cukraus;
  • 1 saujos razinų;
  • žiupsnelio druskos.

Visus ingredientus sumaišyti, masę išdalinti į keksiukų formeles ir 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.