Amerikietiška smaližių svajonė: nuo kronutų iki karių išpopuliarintų sausainių

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) gurmanus priblokšti gali viskas: ir skonių įvairovė, ir niekur kitur neregėti skanumynai, ir porcijų dydžiai.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-11-06 10:00

Smaližiai čia tikrai rastų, kuo save nudžiuginti ir nustebinti: nuo purių amerikietiškų spurgų, iki ledų, kurie čia gardinami viskuo: net bulvių traškučiais, keptu kumpiu ar krekeriais.

Ne vienerius metus Niujorke, JAV, gyvenanti fotomenininkė Aurelija Čepulinskaitė, teigia, kad tradiciniai JAV desertai yra citrininiai sūrio, morkų, obuolių pyragai, taip pat pyragai su karijų riešutais, spurgos ir šokoladainiai (angl. „brownie“).

JAV galima rasti ir saldumynų, būdingų tik šiai šaliai. Pavyzdžiui, saldymedžio saldainiai „Red Vines“, kurių daugelis mėgsta nusipirkti, eidami į kino teatrą, ar išskirtinai rūgštūs saldainiai „Warheads“ („YouTube“ platformoje galima rasti aibę vaizdelių, kai žmonės meta sau iššūkį iškart suvalgyti po kelis tokius liežuvį sutraukiančius saldainius).

Daugeliui Amerika neatsiejama ir nuo gardžiųjų sausainių su šokolado drožlėmis (angl. „Chocoloate chip cookie“), kurių receptą dar 1938 metais sukūrė dvi JAV gyvenančios konditerės.

Tradiciškai šie sausainiai gaminami iš sviestinės tešlos, į kurią dedama baltojo ir rudojo cukraus, pusiau saldžių šokolado drožlių ir vanilės. Tačiau yra ir kitų šių sausainių variantų: į juos kartais dedami riešutai ar avižos, o tešla gaminama ir iš vien tik veganiškų produktų.

Tačiau vos viena iš šio saldumyno kūrėjų Ruth Graves Wakefield įtraukė jų receptą į savo kulinarinę knygą „Toll House Chocolate Crunch Cookie“, nuo kurios išleidimo, sausainiai žaibiškai išpopuliarėjo visoje Amerikoje.

Prie sausainių populiarumo prisidėjo ir tai, kad Antrojo pasaulinio karo metu, kariai iš Masačusetso, pradėjo jais vaišinti karius iš kitų valstijų.

Šie sausainiai, kurių yra visose JAV kavinukėse, labai patinka ir A.Čepulinskaitei.

Beje, atrasti legendinių amerikietiškųjų sausainių skonį galima ir Lietuvoje. Mūsų šalies parduotuvėse taip pat galima rasti ir gardžiųjų lietuviško nenugriebto pieno ledų, pagardintų tikrais amerikietiškais sausainiais ir karamele!

Žinoma, Amerika – didžiulė šalis ir kiekvienoje valstijoje ar net mieste galima atrasti tik šiai JAV daliai būdingų skonių.

Pavyzdžiui, Niujorke, anot A.Čepulinskaitės, yra labai populiarūs pyragėliai kronutai (angl. „cronut“).

„Tai tarpinis variantas tarp spurgų ir kruasanų su įvairiais įdarais. Kronutai yra labai skanūs ir populiarūs. Kai tik jie atsirado, eilės prie kepyklėlės, kuri pradėjo juos kepti, nutįsdavo per kelis kvartalus“, – prisiminė pašnekovė.

Žaibiškai išpopuliarėjusius kronutus 2013 metais sukūrė Prancūzijoje gimęs Niujorko konditeris Dominique'as Anselis. Šie aliejuje virti pyragėliai išvaizda primena spurgas, bet yra pagaminti iš kruasanų tešlos ir užpildyti įvairaus skonio kreminiais įdarais.

Pašnekovė taip pat labai mėgsta ir ypatinga sodria žalia spalva išsiskiriantį žaliosios arbatos lietinių pyragą, kurį per klaidą 1895 metais sukūrė prancūzų šefo Henri Carpentierio keturiolikmetis padėjėjas.

Taip pat A. Čepulinskaitė pajuokavo ir apie amerikietiškas porcijas: „Jos tikrai didelės. Bet visada dalį porcijos pasiimu išsinešti. O po to valgau visą savaitę, kol neprireikia išmesti. Žinoma, aukšto lygio restoranuose porcijos dažnai būna mažos, bet „dinneriuose“ (užkandinėse, – G.B.) tikrai didelės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.