Močiutės spurgų receptą išsaugojusi profesorė jų kepimu užkrėtė ir anūkus

Kai Vilniaus universiteto profesorė Alina Pūrienė verda spurgas, namai pakvimpa vanile. Nepelnytai užmirštą skanėstą itin mėgsta anūkai, kurie yra didžiausi močiutės pagalbininkai jas paruošiant: Kornelija (9 m.) maišo tešlą, o Kristijonas (5 m.) apibarsto spurgas milteliniu cukrumi su cinamonu.

Anūkus kviečianti įsitraukti į spurgų ruošimą profesorė A.Pūrienė įsitikinusi, kad geriausias jaunos kartos auklėjimo būdas – žaidimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anūkus kviečianti įsitraukti į spurgų ruošimą profesorė A.Pūrienė įsitikinusi, kad geriausias jaunos kartos auklėjimo būdas – žaidimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anūkus kviečianti įsitraukti į spurgų ruošimą profesorė A.Pūrienė įsitikinusi, kad geriausias jaunos kartos auklėjimo būdas – žaidimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anūkus kviečianti įsitraukti į spurgų ruošimą profesorė A.Pūrienė įsitikinusi, kad geriausias jaunos kartos auklėjimo būdas – žaidimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kornelija su broliu Kristijonu virtuvėje taip pat gauna svarbių užduočių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kornelija su broliu Kristijonu virtuvėje taip pat gauna svarbių užduočių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kornelija su broliu Kristijonu virtuvėje taip pat gauna svarbių užduočių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kornelija su broliu Kristijonu virtuvėje taip pat gauna svarbių užduočių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kornelija su broliu Kristijonu virtuvėje taip pat gauna svarbių užduočių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kornelija su broliu Kristijonu virtuvėje taip pat gauna svarbių užduočių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kornelija su broliu Kristijonu virtuvėje taip pat gauna svarbių užduočių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kornelija su broliu Kristijonu virtuvėje taip pat gauna svarbių užduočių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Spurgos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Spurgos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 14, 2019, 10:11 AM

Spurgų skonį Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos vadovė A.Pūrienė prisimena iš vaikystės. Iš Paberžės kilusi jos senelė Juzefa, visų vadinta babyte, bent kartą per metus išvirdavo spurgų taukuose.

Krekenavos apylinkėse gyvenusi senolė, sulaukusi net 92 metų, ir anūkus užkrėtė aistra ruošti valgius.

Riebaus ir sotaus deserto receptas tada atrodė brangus, nes reikėjo ne tik šviežios varškės, bet ir malto cinamono, kuris Lietuvoje buvo tikras deficitas.

Kvietiniai miltai taip pat būdavo naudojami tik šventiniams pyragams, o kasdienę duoną šeimininkės užraugdavo iš ruginių miltų.

Babytės Juzefos receptą Kėdainiuose gimusiai ir augusiai A.Pūrienei pavyko išsaugoti iki šių dienų, o spurgų virimas jos namuose tapo vienu maloniausių darbų, į kurį įsitraukia profesorės artimieji.

Netgi kalaitė Mira laukia, kad jai kas nors pasiūlytų ataušusios spurgos.

Kol anūkė Kornelija skaičiuoja, ko reikia dviem porcijoms spurgų, jos brolis Kristijonas gauna užduotį persijoti miltelinį cukrų, kad būtų kuo smulkesnis.

Minkštos ir purios spurgos neįsivaizduojamos be cukraus – šis saldumynas odontologės V.Pūrienės namuose yra ribojamas, tačiau ruošiantis Kalėdoms tenka daryti išimčių.

Nors yra daug spurgų receptų, kuriuose patariama ištrinti varškę iki vientisos masės, vilnietė niekada to nedaro. Ji mėgsta, kad varškė būtų kuo natūralesnė – su nedideliais gumuliukais, dėl jų spurgų paviršius būna grublėtas.

„Šiuo metu visko galima nusipirkti prekybos centre, bet senieji receptai yra unikalūs, išbandyti ne vienos kartos. Jie yra tarsi genetiškai mums pritaikyti, tik svarbu nepersivalgyti“, – įspėjo A.Pūrienė.

Verdant spurgas saulėgrąžų aliejuje reikia neužmiršti dažnai žvilgčioti į laikrodį. Gražiausios spurgos būna, jei kaitinamos aliejuje ne ilgiau kaip 5 minutes.

Anūkus kviečianti įsitraukti į spurgų virimą profesorė įsitikinusi, kad geriausias jaunos kartos auklėjimo būdas – žaidimas, o virtuvė – puikiausia vieta, kur galima ragauti ir eksperimentuoti.

Svarbu ne tik tai, kas sudėta lėkštėse, bet ir stalas turi būti puošnus, nes tai – atgaiva akims. Valgydamas žmogus remiasi ne vienu pojūčiu, o malonumo pojūtis atsiranda pirmiausia smegenyse.

Nuo seno lietuviai žinojo, kad artimiausias kelias į žmogaus širdį yra per skrandį, todėl vaišindavo artimuosius, kaimynus, atklydusius pavargėlius ir nelaiminguosius.

Spurgos tokiam tikslui puikiausiai pritiko, nes tai – kaloringas maistas.

„Nėra nesveikų maisto produktų, tik klausimas – kiek ir ko galime valgyti. Spurgų receptas atsirado tada, kai žmonės gyveno nuo derliaus iki derliaus ir turėdavo apskaičiuoti maisto atsargas, kad jų nepritrūktų, kad nekankintų alkis“, – pasakojo A.Pūrienė.

Šiuolaikinės maisto gaminimo technologijos leido išplėsti maisto pasiūlą. Būtent maisto gausa ir nemokėjimas išsirinkti, ko labiausiai reikia, dažnai kerta per sveikatą. Miltai, cukrus, riebalai nekalti, kad žmonės serga įvairiomis ligomis.

„Sveikatą lemia daug veiksnių. Jei vartojame natūralius maisto produktus, jei miltus malame ne iš cheminiu būdu subrandintų grūdų, viskas gerai“, – pasakojo A.Pūrienė.

Daugelio ligų priežastis – stresas ir neracionali mityba.

Kadaise taukai, kurių prisiruošdavo kiekviena šeimininkė, būdavo labai vertinami.

Dabar taukai, kaip ir lašiniai, dingo iš Lietuvos gyventojų valgiaraščio, tačiau norėdami kontroliuoti cholesterolį žmonės jau nesugeba susidoroti su medžiagų apykaitos sutrikimais.

Ne tik mitybos įpročiai, bet ir negalėjimas įveikti streso, nemokėjimas atsipalaiduoti, lėtinis nuovargis, nenormalus darbo ir poilsio režimas alina imuninę sistemą, todėl žmonės ir neišvengia ligų.

Bet skanios spurgos, gydytojos teigimu, dėl to nekaltos.

Spurgos

Reikės:

  • 600 g neriebios varškės;
  • 10 valgomųjų šaukštų miltų;
  • 4 kiaušinių;
  • arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
  • 2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus;
  • 4 valgomųjų šaukštų cukraus;
  • miltelinio cukraus, cinamono miltelių – pagal skonį;
  • 0,5 l saulėgrąžų aliejaus.

Išplakite kiaušinius su cukrumi, sudėkite varškę, įberkite kepimo miltelių, vanilinio cukraus, suberkite miltus.

Užmaišykite tešlą. Padarykite nedideles spurgas ir virkite jas aliejuje.

Išėmę spurgas iš puodo nusausinkite. Kad gražiau atrodytų, pabarstykite jas milteliniu cukrumi, taip pat cinamono milteliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.