Kvepiančio Kalėdų namelio receptas keliauja jau per tris kartas

Namelis šviečia iš tolo, o stogas pabalęs nuo glajaus. Tokį Kalėdinį stebuklą šiemet jau 9 kartą iškepė Vilniaus senamiestyje įsikūrusio viešbučio „Centro kubas Angel“ pusryčių šeimininkė  Svetlana Mickevičienė.

 Viešbučio „Centro kubas Angel“ pusryčių šeimininkė  S.Mickevičienė šiemet jau devintą kartą kepė svečiams meduolinės tešlos Kalėdų  namelį. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Viešbučio „Centro kubas Angel“ pusryčių šeimininkė  S.Mickevičienė šiemet jau devintą kartą kepė svečiams meduolinės tešlos Kalėdų  namelį. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Viešbučio „Centro kubas Angel“ pusryčių šeimininkė  S.Mickevičienė šiemet jau devintą kartą kepė svečiams meduolinės tešlos Kalėdų  namelį. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Viešbučio „Centro kubas Angel“ pusryčių šeimininkė  S.Mickevičienė šiemet jau devintą kartą kepė svečiams meduolinės tešlos Kalėdų  namelį. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kuo ilgiau stovi meduolinės tešlos namelis, tuo labiau minkštėja ir ima skleisti viliojantį aromatą. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kuo ilgiau stovi meduolinės tešlos namelis, tuo labiau minkštėja ir ima skleisti viliojantį aromatą. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kuo ilgiau stovi meduolinės tešlos namelis, tuo labiau minkštėja ir ima skleisti viliojantį aromatą. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kuo ilgiau stovi meduolinės tešlos namelis, tuo labiau minkštėja ir ima skleisti viliojantį aromatą. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Norėdama papuošti namo langelius mozaika, Svetlana naudoja karamelinius saldainius.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Norėdama papuošti namo langelius mozaika, Svetlana naudoja karamelinius saldainius.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Viešbučio „Centro kubas Angel“ pusryčių šeimininkė  S.Mickevičienė šiemet jau devintą kartą kepė svečiams meduolinės tešlos Kalėdų  namelį. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Viešbučio „Centro kubas Angel“ pusryčių šeimininkė  S.Mickevičienė šiemet jau devintą kartą kepė svečiams meduolinės tešlos Kalėdų  namelį. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 21, 2019, 6:33 PM

Juo Vilniaus svečiai galės pasidžiaugti  ne tik per šventes, bet dar iki kitų metų sausio pabaigos – pasirodo, kuo ilgiau kepinys stovi, tuo stipresnį aromatą skleidžia. 

Linksmiausia akimirka būna, kai susirinkę prie vieno stalo viešbučio darbuotojai ragauja šį saldumyną. Nors viliojantis kepinio aromatas vis labiau kutena nosį, šios dienos reikės laukti daugiau nei mėnesį.

Gardžios meduolinės tešlos receptas Svetlanos šeimoje yra saugomas jau trečios kartos. Prieškaryje meduoliais garsėjęs Vilnius Svetlanos senelei atrodė kaip pasakų miestas.

Vilnietės senelė šį receptą perdavė Svetlanos motinai, o ši – savo dukrai.  Mėgusi stebėti, kaip močiutė kepa meduolius, Svetlana sukiodavosi virtuvėje būdama vos trejų metų.  

Vėliau močiutė jai patikėdavo vis sudėtingesnę užduotį, o įdomiausia jai buvo kočioti tešlą, nes tada namai kvepėdavo prieskoniais. Kalėdinis namelis moteriai primena vaikystę ir nekantrų laukimą didžiausių švenčių metuose.

Moteris neįsivaizduoja, kad Kalėdos būtų švenčiamos jos namuose be meduolinės tešlos namelio. 

„Tai nuostabi tešla, jos kvapai gali išvesti iš proto, tačiau iškepus Kalėdinį namelį nereikia skubėti valgyti – geriausias skonis ir aromatas būna praėjus dviem ar trim savaitės nuo kepimo“, – aiškino Svetlana. 

Ruošiant Kalėdinį namelį negalima skubėti, moteris tai daro ne vieną, o tris dienas. 

Suminkytą tešlą reikia saugoti per naktį šaldytuve, kad ji subręstų. Svetlana patikino, kad nieko tokio, jei tešla lieka gulėti šaldytuve keletą dienų ar savaičių. Yra pasitaikę ir tokių atvejų, kai moteris pralaikė šaldytuve paruoštą meduolių tešla beveik pusantro mėnesio.

Svetlana turi ne vieną praktinį patarimą, ką daryti, jei tešla sausėja, pradeda lūžinėti kočiojant. Jei taip atsitinka, galima kelias sekundes pašildyti tešlą mikrobangų krosnelėje. Nuo šilumos tešla atsileis ir nebus sunku iš jos daryti namelio formas. Iškočiota tešla turi būti ne storesnė kaip 5 milimetrai.

Norėdama nustebinti savo draugus, Svetlana kartais kepa iš tos pačios tešlos ne vieną didelį, o keturis mažesnius namelius.

Iš sviestinio popieriaus moteris jau seniai yra pasidariusi namelio dalių iškarpas.  Kalėdiniam gardumynui reikės keturių sienų, dviejų detalių stogui, reikia neužmiršti išpjauti langus.

Neretai moteris palieka namelį tuščiavidurį, o jo viduje uždega žvakių. Jei žvakės yra vaškinės, nuo jų kaista visas namelis, todėl nereikia naudoti jokių namų kvapų.

Tačiau galima įjungti ir elektrines žvakutes, tada Kalėdinio namelio langai švies dieną naktį.

Svetlana pasakojo, kad klijuojant iškeptas ir atvėsintas namelio sienas geriausia naudoti karamelę, kuri gali būti stipri kaip statybinė medžiaga cementas.

Kartais norėdama papuošti namo langelius mozaika, Svetlana naudoja karamelinius saldainius. Vienam langui ji paima pusę ledinuko, jį susmulkina, tokių karamelės drožlių moteris įberia į iškepto namelio angas. 

Kad karamelė atrodytų kaip stiklas, moteris kaitina orkaitėje namelio formą, kol išsilydo karamelė.

Svetlana nesigaili sugaišto laiko, nes kepdama Kalėdoms saldumyną ji dėkoja mintyse savo artimiesiems ir draugams už tai, kad visus metus jie buvo kartu su ja. 

Kalėdinis namelis iš meduolinės tešlos

Reikės: 

• 500 g medaus;

• 2 kiaušinių;

• 500 g cukraus;

• 300 g sviesto;

• 30 g kakavos miltelių;

• vieno arbatinio šaukštelio sodos arba 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių;

• 3 valgomųjų šaukštų romo ar konjako;

• po arbatinį šaukštelį malto cinamono, imbiero, anyžių sėklų;

• vieno apelsino ir vienos citrinos tarkuotų žievelių;

• miltų – apie 1,25 kg.

 Karamelei reikės:

• 250 g cukraus;

• 100 ml vandens;

• 10 ml šviežiai spaustų sulčių.

Glajui reikės:

• vieno kiaušinio baltymo;

• 200-250 g cukraus pudros;

• kelių šaukštelių citrinų sulčių.

Kaip gaminti

Ant mažos ugnies uždėkite dubenį, jame išmaišykite medų, cukrų, bet masės neužvirinkite. Tada į dubenį pilkite pusę miltų, sumaišytų su prieskoniais, soda ir kakavos milteliais. Nepadauginkite miltų, kad tešla nebūtų labai kieta.

Tešlą brandinkite bent vieną naktį šaldytuve. 

Kitą rytą iškočiokite, pjaustykite pagal pasidarytas formas namelio dalis ir  įkaitinę orkaitę iki 180 laipsnių, kepkite jas 8-10 minučių.

Kai jos atauš, suklijuokite karamele. Jei karamelė sukietėja, galima ją šiek tiek pašildyti.

Išplakite baltymų ir cukraus glajų ir puoškite namelio stogą, sienas.

Jei meduolių tešlos dar šiek tiek liks, naudokite sausainių formą ir iškepkite eglučių, kurios gražiai atrodys prie Kalėdinio namelio. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.