Kaunas rinks patiekalą, kuris taps miesto vizitine kortele

Paskelbtos Kauno patiekalo paieškos kviečia suklusti virtuvės šefus.

Konkurso dalyviams teks pasistengti ne vien prie virtuvės stalo, bet ir naršant po istorinius šaltinius.<br> 123rf nuotr.
Konkurso dalyviams teks pasistengti ne vien prie virtuvės stalo, bet ir naršant po istorinius šaltinius.<br> 123rf nuotr.
Pirmenybė bus skiriama receptams su istorija.<br> 123rf nuotr.
Pirmenybė bus skiriama receptams su istorija.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Birutė Mačienė, ELTA

2020-02-03 19:21, atnaujinta 2020-02-03 19:33

Anot miesto savivaldybės administracijos atstovės Aušrinės Vaščėgaitės, Kauno, galinčio pasigirti įspūdinga tarpukario architektūra, unikalia istorija ir tiesiog kaunietiška miesto dvasia, kulinarinis identitetas kol kas menkai pažįstamas ne tik svečiams, bet ir patiems kauniečiams. Iki šiol vaišėse jie negali pasiūlyti kažko išskirtinai būdingo Kaunui. 

Kad būtų kitaip, skelbiamos Kauno patiekalo paieškos, ir virtuvės šefai raginami atversti savo slapčiausius receptų užrašus.

„Laikas Kaunui turėti savo autentišką patiekalą, kad priimdami svečius iš kitų miestų ar šalių visuomet žinotume, kaip juos nustebinti prie stalo. Norisi, kad virtuvės meistrų kūrinys taptų miesto vizitine kortele ir būtų randamas visų vietos restoranų meniu.

Todėl skelbiame konkursą tokiam patiekalui išrinkti. Koks jis bus ir kaip vadinsis, drauge su kompetentinga komisija spręs kauniečiai. Kviečiame restoranų šefus atsiversti savo slaptų receptų užrašus ir pasidalinti jais bei visiems laikams įsirašyti miesto gastronomijos istorijoje“, – sakė Kauno vicemeras Andrius Palionis.

Pirmadienio rytą Laisvės alėjoje greta M.Žilinsko dailės galerijos stovinti vienu Kauno simbolių tapusi skulptūra „Žmogus“ trumpam pridengė vyriškas nuogybes didžiule prijuoste su užrašu „Kaunas gamina“.

Ši improvizacija tapo pradžia to paties pavadinimo projekto – konkurso „Kaunas gamina“, kurio tikslas – sukurti bei išrinkti unikalų Kauno patiekalą, kad kauniečiai juo galėtų kaskart nudžiuginti atvykusius svečius ir noriai mėgautųsi patys.

Savivaldybės pranešime pabrėžiama, kad pirmenybė bus skiriama receptams su istorija. Tad konkurso dalyviams teks pasistengti ne vien prie virtuvės stalo, bet ir naršant po istorinius šaltinius arba pasitelkiant fantaziją. Itin svarbu, kad pats patiekalas turėtų savo legendą arba sietųsi su Kauno miesto istorija.

Kauno patiekalo rinkimai vyks trimis etapais. Pirmiausia iki vasario pabaigos virtuvės šefai turėtų kurti Kauno patiekalo receptūras ir jas pateikti specialioje platformoje gamina.kaunas.lt Profesionalams paliekama kūrybinė laisvė.

Konkurso organizatoriai numatę skirti papildomus balus paprastai pagaminamiems patiekalams, susidedantiems iš tradicinių ingredientų. Autoriai taip pat gali tikėtis palankesnių komisijos vertinimų, jeigu jų sukurtos receptūros galės būti nesunkiai pritaikomos vegetarams bei veganams.

Nuo kovo 2-osios šefų pateiktas patiekalų receptūras vertins kauniečiai.

Prieš balsuodami už savo favoritus, internete jie galės susipažinti su konkursui pateiktais receptais, jų nuotraukomis bei istorijomis. Žinoma, prieš tai smalsiausieji galės išbandyti receptus pasigamindami patiekalus patys.

Trijų geriausiai kauniečių įvertintų patiekalų autoriai kovo 30 dieną susitiks superfinale. Čia jų pagamintus patiekalus ragaus, atsiradimo istorijų klausysis ir vertins kompetentinga komisija. Tarp jos narių yra kulinarinių knygų autorius Alfas Ivanauskas, kaunietis žurnalistas, laidų vedėjas, prodiuseris bei rašytojas Rytis Zemkauskas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas, Lietuvos kulinarijos istorijos ekspertas prof. Rimvydas Laužikas.

Ši komisija iš 3 finalininkų receptų išrinks Kauno patiekalą, kurio autorius bus ne tik aukso raidėmis įrašytas į miesto gastronomijos metraščius, bet ir apdovanotas profesionaliu Damasko plieno peilių rinkiniu. Kauno patiekalo vardą iškovojusi receptūra bus detaliai viešai skelbiama ir prieinama visoms miesto maitinimo įmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.