Meilės tremtiniu save vadinantis italas draugę lepina neįprastomis dovanomis

Lietuvoje įsikūręs kokteilių meistras iš Sicilijos Mario Termine (40 m.) vadina save meilės tremtiniu. Tačiau vietoj gėlių puokštės savo draugei jis dažnai ruošia kokteilius. Juose nėra nė lašo alkoholio, todėl jie puikiai tinka įvairiomis progomis.

Alytuje gyvenantis ir puikiai lietuviškai kalbantis italas M.Termine apgailestavo, kad vasario mėnuo Lietuvoje – dar skurdus metas, o jo gimtinėje Sicilijoje jau skanaujama sunokusių braškių, netrūksta šviežių vaisių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alytuje gyvenantis ir puikiai lietuviškai kalbantis italas M.Termine apgailestavo, kad vasario mėnuo Lietuvoje – dar skurdus metas, o jo gimtinėje Sicilijoje jau skanaujama sunokusių braškių, netrūksta šviežių vaisių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Kokteilis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Kokteilis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daug pilkos spalvos interjere ir pritemdytos šviesos kavinėje Paluknyje sukuria romantišką atmosferą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daug pilkos spalvos interjere ir pritemdytos šviesos kavinėje Paluknyje sukuria romantišką atmosferą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Krembriulė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Krembriulė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dumplainis puošia kokteilį iš kivių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dumplainis puošia kokteilį iš kivių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Drakono vaisiumi vadinamas kertuotis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drakono vaisiumi vadinamas kertuotis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Slaptu meilės ženklu gali būti ir iš šokolado drožlių išbarstyta širdelė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Slaptu meilės ženklu gali būti ir iš šokolado drožlių išbarstyta širdelė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 13, 2020, 7:04 PM

Alytuje įsikūręs M.Termine stengiasi laikytis itališkų tradicijų.

Vasario 14-oji jam yra svarbi, nes šv.Valentinas buvo italas. Italijoje iki šiol išlikęs įprotis meilės dieną sutikti su dovanomis.

Mario mėgsta ruošti valgomas dovanas, kurios gali reikšti meilės prisipažinimą, o maži skanėstai gali būti ir bučiniais.

Ruošia skanias staigmenas

Trakų rajone, Paluknio kavinėje „Green Street“, dirbantis vyras kalbėjo, kad italai yra jausmingi, mėgstantys įvairias dovanas, o jomis gali tapti ir karštas šokoladas, riešutai, saldumynai ar pyragai.

Užuomina, kad vyras tikisi iš moters daugiau dėmesio, nei būdamas draugu, gali būti net ant lėkštutės iš šokoladinių drožlių pabarstyta širdelė.

Mario rankose net vaisių ar uogų kokteilis tampa staigmena, gardinama ne tik kiviais, pasifloromis, kaktusinėmis figomis (tai į kriaušę panašios opuncijos), drakono vaisiais vadinamais kertuočiais, bet ir Lietuvoje augančiais šaltalankiais, spanguolėmis, avietėmis, mėlynėmis ar šilauogėmis.

Puikiai lietuviškai kalbantis italas apgailestavo, kad vasaris Lietuvoje – dar skurdus mėnuo, o jo gimtinėje Sicilijoje šiuo metu skanaujama sunokusių braškių, netrūksta šviežių vaisių.

Į Lietuvą atvedė meilė

Prieš 11 metų įsikūręs Lietuvoje barmenas prisipažino, kad jaučiasi kaip lietuvis. Jo pirmoji žmona buvo druskininkietė Laura, su kuria susipažino dirbdamas itališkoje kavinėje Bonoje, Vokietijoje. Sukūręs šeimą italas persikėlė į Druskininkus, bet po septynerių metų santuoka iširo.

Mario nutarė toliau savo likimą sieti su Lietuva. Būtent Lietuvoje jis pasijuto tuo, apie ką svajojo nuo mažens.

Virėjo talentą paveldėjo iš motinos

Mario Sicilijoje niekada netraukė įprastas ūkininkavimas. Tėvai tikėjosi, kad jis su dar dviem savo broliais tęs šeimos tradicijas – užsiims vynininkyste ir alyvuogių aliejaus spaudimu, todėl nenoriai leido sūnų į Vokietiją.

Tačiau Mario iš motinos paveldėjo virėjo talentą. Vaikystėje mėgęs žiūrėti užsienio televizijos serialus, užaugęs jis norėjo būti ekonomu ar liokajumi kokiame nors dideliame dvare, tarnauti aristokratams.

Baigęs barmeno ir virėjo mokslus italas patraukė į platųjį pasaulį ir to nė kiek nesigaili. Kai Mario pasiilgsta kaitrios Sicilijos saulės ir šilto klimato, užsidaro virtuvėje.

Vyras mėgsta gaminti spagečius, lazaniją, daržovių salotas, pagardintas alyvuogių aliejumi. Mario pripažino, kad lietuviška grietinė, kefyras ir cepelinai taip pat verti susižavėjimo.

Domėdamasis virtuvės paslaptimis, stalo serviravimo menu ir gėrimų receptais Mario moko ir kitus – įvairiuose kursuose dalijasi savo profesijos žiniomis.

Mario atmintyje – beveik 400 receptų, kaip paruošti kokteilį.

Tačiau visus, kurie nori eiti šiuo keliu, italas įspėja – reikės dirbti kaip arkliui, nežvilgčioti į laikrodį, atidėti pasimatymus, o kaip meilės ženklą įteikti savo mylimajai paruoštą saldumyną ar pakviesti paragauti kokteilio.

Ananasų kokteilis

Reikės (dviem porcijoms):

  • mažo ananaso
  • 200 ml ananasų sulčių
  • 160 ml pasiflorų tyrės arba šviežiai trintų pasiflorų
  • 30–40 ml 35 proc. riebumo grietinėlės

Kaip gaminti

  1. Perpjaukite ananasą į keturias dalis, sutrinkite šviežias pasifloras, supilkite į trintuvą ar kokteilių plakiklį gautą tyrę, taip pat ananasų sultis, grietinėlę.
  2. Jei norite, kad kokteilis būtų skystesnis, galite įpilti šiek tiek vandens.
  3. Papuoškite gėrimą ananaso gabalėliu.

Krembriulė (plikyto kremo desertas su deginto cukraus plutele)

Reikės:

  • 5 kiaušinių
  • arbatinio šaukštelio cukraus
  • pusės arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
  • 80 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
  • plutelei – šiek tiek rudojo cukraus

Kaip gaminti 

  1. Išplakite kiaušinius su cukrumi ir grietinėle, supilkite į mažus indelius, sudėkite į gilią skardą, į kurią reikia įpilti vandens – jis turi apsemti indelius.
  2. Kepkite orkaitėje, kol desertas sutirštės.
  3. Tada išimkite iš orkaitės, pabarstykite juoduoju cukrumi ir uždekite. 

Sūrio pyragas

Reikės:

  • 1,2 kg maskarponės (du indeliai po 600 g)
  • 120 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
  • 3 kiaušinių
  • 300 g sviesto
  • 120 g cukraus
  • biskvito trupinių – pyrago padui
  • šviežių pasiflorų ar aviečių – padažui

Kaip gaminti 

  1. Iš biskvito trupinių ir sviesto paruoškite pyrago padą, gautą masę sudėkite į kepimo formą, išplakite kiaušinius, sumaišykite juos su maskarpone ir grietinėle. Kepkite 25 minutes iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  2. Iškeptą pyragą pabarstykite pudra, pjaustykite, kai jis atvės. Pagardinkite pasiflorų arba aviečių padažu.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.