I. Burlinskaitės ruošiamus desertus gali valgyti ir tie, kurie laikosi dietos

Kūno rengybos trenerė Indrė Burlinskaitė (33 m.) anksčiau nė neįsivaizdavo savęs gaminančios. Tuo labiau kad ruoštų maistą kasdien!

I.Burlinskaitei patinka mylimąjį L.Vaisietą lepinti skaniais patiekalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
I.Burlinskaitei patinka mylimąjį L.Vaisietą lepinti skaniais patiekalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Varškės namelis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Varškės namelis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
I.Burlinskaitei patinka mylimąjį L.Vaisietą lepinti skaniais patiekalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
I.Burlinskaitei patinka mylimąjį L.Vaisietą lepinti skaniais patiekalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
I.Burlinskaitei patinka mylimąjį L.Vaisietą lepinti skaniais patiekalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
I.Burlinskaitei patinka mylimąjį L.Vaisietą lepinti skaniais patiekalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
I.Burlinskaitei patinka mylimąjį L.Vaisietą lepinti skaniais patiekalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
I.Burlinskaitei patinka mylimąjį L.Vaisietą lepinti skaniais patiekalais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Naminiai „Bounty“ batonėliai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Naminiai „Bounty“ batonėliai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 12, 2020, 4:46 PM

Dabar aistra kulinarijai kibirkščiuojanti moteris prisipažino – į virtuvę ją pastūmėjo sužadėtinis kultūristas Liudas Vaisieta (30 m.), su kuriuo kartu pagamintais skanumynais nudžiugino savo mamas.

Neseniai I.Burlinskaitei atmintyje ir gomuryje iškilo saldus prisiminimas iš vaikystės. Kai svečiuodavosi pas krikšto mamą, savo mamos seserį, ji Indrę lepindavo ir saldumynais.

Vieną desertą iki šiol ji mena kaip vieną skaniausių patiekalų, ragautų nuo mažų dienų. Tai – varškės namelis.

Aišku, jis buvo labai saldus ir kaloringas. Norėdama atgaivinti atsiminimą sporto trenerė nusprendė pagaminti lengvesnį deserto variantą.

„Dažniausiai būna taip – pamatau ar prisimenu kokį nors man patinkantį gaminį ir paverčiu jį sveikuolišku. Arba eksperimentuodama sugalvoju ką nors naujo pati! Gaminiais, kuriuos gaminame ir dalijamės, gali mėgautis net ir tie, kurie laikosi dietos.

Tai ne šiaip sau desertai, o puikūs baltymų šaltiniai, papildyti vitaminais ir vertingomis medžiagomis“, – paaiškino I.Burlinskaitė, kartu su sužadėtiniu tinkle „Instagram“ sukūrusi bendrą mitybos ir sporto puslapį.

Pati beveik 52 tūkstančius sekėjų turinti trenerė labai mėgsta saldumynus.

Tačiau nuolat sportuojanti moteris tikino, kad įmanoma padaryti taip, kad desertai negadintų nei sveikatos, nei kūno formų.

„Visada ir visur reikėtų jausti saiką. Nuo sveikų maisto produktų irgi galima priaugti svorio, jeigu laiku nepasakysime sau „stop“. Kaip aš sakau, vienas gabalėlis, ir viskas, jokių „pakartoti“.

Svarbu nusistatyti tam tikras ribas ir susitarti su savimi, kiek ir ko gali sau leisti.

O to susitarimo laikytis taip, lyg būtum susitarus su svarbiausiu tau žmogumi“, – patarimus dalijo buvusi grupės „Kitokios“ narė I.Burlinskaitė.

Beje, yra ir gudrybių, kuriomis pasinaudojus galima apsisaugoti nuo sveikatai žalingų mitybos įpročių – blogą įprotį pakeičiant geresniu. Pavyzdžiui, užsimanius ko nors saldaus kartais tą norą geriau numalšinti gurkšnojant arbatą.

Kad sportuojantys ir ne itin sveikatai palankų maistą vartojantys žmonės patenkintų savo poreikį, dalis trenerių siūlo reguliariai turėti vadinamąsias įkrovos, arba apgaulės, dienas (angliškai – „cheat day“).

Tačiau I.Burlinskaitė tokias dienas leidžia tik toms klientėms, kurios jau moka save prižiūrėti, turi jas tenkinančią figūrą ir nesistengia atsikratyti svorio.

„Kad galėtum „apsigaudinėti“, turi mokėti save suvaldyti ir vėl greitai grįžti į normalų režimą. Be to, aš griežtai esu prieš visus persivalgymus. Tad net ir įkrova turi būti saikinga.

Sportas visada yra gerai – net jei žmogus vėliau sočiai pavalgo. Tačiau tie, kurie sportuoja vien dėl to, kad galėtų sočiai valgyti, ką nori ir kiek nori, tegul rezultatų tokiu atveju nesitiki.

Nes gali būti net ir taip, kad žmogus vėliau ims skųstis padidėjusiu kūno svoriu“, – savo darbo principais dalijosi I.Burlinskaitė.

Karantino metu Indrei atsirado daugiau laiko ne tik sporto treniruotėms namų sąlygomis, kuriomis dalijasi su kitais, bet ir daugiau laiko naujoms sveikuoliškų patiekalų idėjoms. Ir vis negali atsidžiaugti savo aistra kulinarijai, kuri įsiplieskė tik prieš penkerius metus. Tuomet, kai susipažino su sužadėtiniu.

„Tada Liudas buvo namų virtuvės vadovas, dabar estafetę perėmiau aš.

Netrukus, kai pradėjau gaminti, tai tapo mano pomėgiu. Kol neturėjau antrosios pusės, savęs tikrai taip nelepindavau. Būtent Liudas mane paskatino tai daryti, o aš nė nebūčiau pamaniusi, kad man taip patiks“, – nusišypsojo I.Burlinskaitė.

Indrė yra kilusi iš Alytaus, ilgai gyveno Vilniuje, šiuo metu – Druskininkuose, gimtajame mylimojo mieste.

Čia įsikūrusios poros šaldytuve visuomet yra kiaušinių, vištienos, daržovių, o spintelėje – grikių ir avižų. Tai produktai, kurie jų valgiaraštyje svarbiausi.

Poros pusryčiai visuomet būna labai panašūs.

Dažniausiai – kruopos ir kiaušiniai. Liudas mėgsta grikius, o Indrė – avižas.

„Varškės namelis“

Reikės:

  • 500 g 9 proc. varškės
  • dviejų pakelių becukrių sausainių
  • 100 g agavų sirupo arba medaus
  • 100 g natūralaus jogurto
  • 60 g minkšto kambario temperatūros sviesto

Glaistui reikės:

  • 200 ml kokosų pieno
  • 2 valgomųjų šaukštų kokosų aliejaus
  • medaus arba agavų sirupo pagal skonį
  • 2 valgomųjų šaukštų 99 proc. kakavos (galite ir vos vos mažiau dėti, kad nebūtų kartu, ragaukite)

Paprastesniam glaisto variantui reikės:

  • plytelės juodojo (ne mažiau nei 70 proc.) šokolado
  • agavų sirupo arba medaus
  • kokosų pieno tiek, kad masė nebūtų per skysta

Į dubenį sudėkite varškę, agavų sirupą arba medų, natūralų jogurtą ir kambario temperatūros sviestą. Viską išplakite elektriniu plaktuvu, kol susidarys vienalytė masė. Tuomet ant stačiakampio formos folijos lakšto išdėliokite eilėmis (penkios eilės po tris) sausainius. Turi susidarysi stačiakampis.

Tada ant sausainių tepkite sluoksnį varškės masės, ant jo išdėliokite dar vieną sluoksnį sausainių. Ant jų tepkite dar vieną sluoksnį varškės masės. Dabar sausainių ir varškės stačiakampį su folija sulenkite tarsi formuotumėte trikampį ilgo namo stogą, sujungdami folijos kraštus.

Pasigaminkite glaistą. Jam skirtus produktus ant silpnos ugnies pašildykite puode. Išvyniokite namelį iki pamatų, padarykite šonuose iš folijos griovelius ir ant namelio pilkite šokoladinį glaistą. Tada įdėkite namelį į šaldiklį ir palaikykite, kol glaistas gerai sustings. Po to perdėkite į šaldytuvą ir po paros valgykite!

Naminiai „Bounty“ batonėliai

Reikės:

  • 150 g kokosų drožlių
  • 4 šaukštų agavų sirupo arba medaus
  • 3–4 šaukštų kokosų aliejaus
  • 200 ml riebaus tikro kokosų pieno

Glaistui:

  • 100 g juodojo šokolado
  • kelių šaukštelių kokosų aliejaus

Kokosų drožles, sirupą, pieną, aliejų išmaišykite, galite pertrinti elektriniu trintuvu, bet nebūtina. Skardą išklokite kepimo popieriumi, pilkite masę, rankomis suspauskite ir dėkite į šaldiklį sustingti.

Pasiruoškite glaistą. Ant silpnos ugnies ištirpinkite juodąjį šokoladą ir kokosų aliejų. Sušalusią kokosų masę supjaustykite kubeliais ir po vieną meskite į šokolado glaistą taip, kad visas batonėlis gražiai pasidengtų šokoladu.

Šaukštu išimkite, dėkite ant kepimo popieriumi iškloto padėklo. Ir taip visus po vieną išdėliokite. Tuomet vėl pašaldykite ir skanaukite.

Tiesa, kepimo popierius reikalingas tam, kad batonėliai nepriliptų. Indrė su Liudu batonėlius visada laiko šaldiklyje ir valgo juos kaip ledus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.