Vilniaus restorano savininkai atskleidė, kas padėjo nesužlugti per karantiną

Dėl pasaulinės koronaviruso pandemijos Lietuvoje įvestų apribojimų ir suvaržymų daliai šalies maitinimo įstaigų šis pavasaris gali būti paskutinis. 

Siekdami išgelbėti savo jau penktus metus gyvuojantį verslą Lukas ir Emilis nutarė patys pasiraitoti rankoves ir kibti į darbus virtuvėje.<br> V.Skaraičio nuotr.
Siekdami išgelbėti savo jau penktus metus gyvuojantį verslą Lukas ir Emilis nutarė patys pasiraitoti rankoves ir kibti į darbus virtuvėje.<br> V.Skaraičio nuotr.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac &amp; cheese“ gimė prieš gerus metus. Karantinas tai paspartino.
Daugiau nuotraukų (8)

Gintaras Gimžauskas

May 19, 2020, 3:57 PM

Tačiau Vilniuje įsikūręs restoranas „No Forks“, panašu, niūraus likimo išvengs. Drąsūs jo vadovų sprendimai ir nesibodėjimas dirbti virtuvėje – pagrindinės išlikimo priežastys.

Iki atsėlinant COVID-19 restoranas lankytojus aptarnavo trijose sostinės vietose, tačiau, pasak restorano įkūrėjų Luko Tranavičiaus ir Emilio Kičiatovo, karantino laikotarpiu jie buvo priversti veiklą apriboti iki vienos. 

Verslininkų teigimu, ateinančio sunkmečio ženklus jie pastebėjo dar neprasidėjus karantinui.

„Pardavimų rezultatai pradėjo blogėti kovo pradžioje, ypač prekybos centruose veikusiuose mūsų restoranuose. Apskritai vertinant – pirmasis metų ketvirtis visuomet labai sunkus restoranų verslui.

O kai jau turėjo imti didėti pardavimai, prasidėjo karantinas ir optimistinės viltys žlugo. Teko viską vertinti ir skaičiuoti iš naujo“, – pasakoja restorano įkūrėjai.

Pasak jų, iškart buvo aišku, kad dėl neigiamų pokyčių kaltas virusas, todėl buvo pradėta analizuoti, kaip restoranai veikia kitose, tuo metu labiau COVID-19 paveiktose šalyse. 

Tai padėjo pasiruošti pirmajam sukrėtimui, kuris atėjo Lietuvoje įvedus karantiną ir griežtus apribojimus.

„Mūsų virtuvė nuolatos dirbo tik restorane Vokiečių gatvėje. Ten gaminome maistą išvežti ir išsinešti. Prekybos centruose esančius restoranus nusprendėme uždaryti, nes jie vienas šalia kito, be to, nebuvo prasmės įdarbinti tris virtuves, kai jos negalėjo praplėsti potencialių klientų rato“, – pasakojo restorano šeimininkai.

Nors krizei jie ir ruošėsi, karantino pradžioje restorano pajamos vis tiek krito net 50 proc. 

Siekdami išgelbėti savo jau penktus metus gyvuojantį verslą Lukas ir Emilis nutarė patys pasiraitoti rankoves ir kibti į darbus virtuvėje.

„Labai padėjo ir patikimiausios mūsų darbuotojos Justina ir Aurelija, kurios su mumis dirba nuo pat pradžios, vadovauja restoranams bei jų virtuvėms. 

Tai, kad visi keturi nebijome darbo virtuvėje ir už baro, išmanome jį – didžiulis privalumas. Jei ne tai, vargu, ar apskritai būtume išsilaikę“, – atviravo Lukas ir Emilis.

Padidinti pajamas restoranui padėjo ir pristatyti nauji patiekalai – Jungtinėse Amerikos Valstijose puikiai žinomi „mac & cheese“, makaronai su sūriu, kuriuos Lukas ir Emilis lietuviams pristatė „Mac & Forks“ vardu.

„Idėja Lietuvos rinkai pasiūlyti „mac & cheese“ gimė prieš gerus metus, lankantis Londone ir ten apžiūrėjus tokio tipo patiekalus pardavinėjantį kioskelį. Startuoti  su šiais patiekalais planavome ne vieną mėnesį. Karantinas tapo geru pretekstu viską paspartinti“, – pripažino restorano įkūrėjai.

Jau anksčiau pastebėję, kad restorano lankytojai itin mėgsta „mac & cheese“ buritus, Lukas ir Emilis tikėjosi, kad įvedus naujus patiekalus, bus pardavimo pagyvėjimas.  Tuo labiau, kad rinkoje šiame segmente kol kas nėra konkurencijos.

Ar „Mac & Forks“ išliks ir ateityje – dar nėra nuspręsta. Kol kas, pasak Luko ir Emilio, tai laikinas projektas, kuris padeda geriau išnaudoti turimus virtuvės pajėgumus ir pagyvina prekybą.

„Dabar sugeneruojame maždaug 80 proc. prieš karantiną buvusių pajamų, nors kainų nedidinome. Galėtų būtų geriau, tačiau pajamas gerokai sumažina maisto išvežiotojų taikomi mokesčiai. Tačiau ir juos suprantame – žmonės dirba sunkų ir rizikingą darbą, kuris padėjo daugybei restoranų. Taip pat ir mums“, – pabrėžė „No Forks“ šeimininkai.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.