Po savaitgalio pietų Kaune – į ligoninę: sukirtusi picą vegetarė apalpo

Po sekmadienio pietų picerijoje kaunietė apalpo ir atsidūrė ligoninėje. Ji mano, kad apsinuodijo vegetariška pica, nors dėl maisto kokybės tą dieną daugiau niekas nesiskundė.

Pavalgiusi picerijoje A.Adlienė netrukus pasijuto blogai. Moteris įsitikinusi, kad apsinuodijo ten pagamintu maistu, po to kelias dienas gėrė tik vandenį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pavalgiusi picerijoje A.Adlienė netrukus pasijuto blogai. Moteris įsitikinusi, kad apsinuodijo ten pagamintu maistu, po to kelias dienas gėrė tik vandenį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pavalgiusi picerijoje A.Adlienė netrukus pasijuto blogai. Moteris įsitikinusi, kad apsinuodijo ten pagamintu maistu, po to kelias dienas gėrė tik vandenį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pavalgiusi picerijoje A.Adlienė netrukus pasijuto blogai. Moteris įsitikinusi, kad apsinuodijo ten pagamintu maistu, po to kelias dienas gėrė tik vandenį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vegetariška pica tądien buvo iškepta tik vienam klientui, kiti valgė su mėsa.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vegetariška pica tądien buvo iškepta tik vienam klientui, kiti valgė su mėsa.<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitoji pagalba kaunietę nuvežė į ligoninę.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Greitoji pagalba kaunietę nuvežė į ligoninę.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 20, 2020, 1:52 PM, atnaujinta Jun 20, 2020, 1:59 PM

Ar išties kalta pica, kurią moteris suvalgė, ir kaip tokiu atveju rasti tiesą?

Kaunietis Arūnas Matulis patyrė nemažą šoką, kai papietavusi vienoje Kauno picerijoje jo artima moteris Aušra Adlienė pasijuto taip blogai, kad net kuriam laikui buvo praradusi sąmonę ir pateko į ligoninę. Pora įtarė, kad apsinuodyta užeigos maistu.

Kol laukė medikų pagalbos, A.Matulis bandė pasirūpinti, kad nenukentėtų kiti picerijos lankytojai. Tačiau įvairių tarnybų reakcija, pasak jo, buvusi vangi.

Vėliau maitinimo įstaigą patikrinę specialistai tvirtino pažeidimų neradę.

Pora yra vegetarai. Ši aplinkybė kai kam sukėlė abejonių, kad gal dėl apsinuodijimo kalti patys kauniečiai.

Medikai sakė, jog gali būti, kad tai ne apsinuodijimas, bet infekcija, kuri gali pakirsti bet kurį iš mūsų.

Atkūrė visą dienotvarkę

A.Adlienė pasakojo, kad jau 19 metų yra vegetarė – nevalgo mėsos, žuvies, kiaušinių, bet nėra atsisakiusi pieno produktų. Taip pat moteris nevartoja alkoholio, geria įvairias žolių arbatas.

„Nesu iš tų žmonių, kurie ieško ligų. Dažniausiai valgau savo pačios pagamintą maistą, bet kartais aplinkybės susiklosto taip, kad tenka užsukti į restoraną, kavinę ar piceriją. Jei retkarčiais valgau picą, stengiuosi atsigerti ir gazuoto gėrimo, kad geriau virškintų“, – pasakojo A.Adlienė.

Birželio 14 dieną kaunietė apie 9 valandą suvalgė įprastus pusryčius – varškės ir persiką.

Apie vidurdienį atsigėrė žolelių arbatos. Pavakarę planavo vykti į svečius už Kauno, todėl užsuko į piceriją.

Apie 16 valandą moteris užsisakė obuolių pyrago. Paskui suvalgė picą su sūriu ir daržovėmis.

„Prie picos vietoje padažo paprastai renkuosi aliejų, bet šį kartą užsisakiau švelnų majonezo ir pomidorų padažo mišinio užpilą. Jis iš karto buvo įtartino skonio, bet nemaniau, kad gali būti sugedęs“, – pasakojo A.Adlienė.

A.Matulis valgė kitokią picą ir padažą, pyrago neragavo.

Staiga neteko sąmonės

Papietavę kauniečiai pasuko link Vilniaus. Greitkelyje praėjus maždaug 20 minučių moteriai pasidarė bloga.

„Pradėjo pykinti, paprašiau sustabdyti automobilį. Pakelėje vėmiau, bet darėsi vis blogiau, kūnas tirtėjo. Paskui, matyt, netekau sąmonės, nes atsitokėjau gulinti ant žolės. Arūnas mane bandė gaivinti“, – nemalonius pojūčius prisiminė moteris.

Po kiek laiko atvyko greitosios medicinos pagalbos automobilis. Kaunietė buvo nuvežta į Kaišiadorių ligoninę.

A.Adlienė pasakojo, kad ten jai buvo atliktas kraujo tyrimas, pastatytos kelios lašelinės, ji gavo vaistų. Atvyko ir policijos pareigūnai, apklausė, kas nutiko, kodėl ji pateko į ligoninę.

Vakare pora buvo išleista į namus. Medikai išdavė pažymą, kad moteris buvo ūmiai apsinuodijusi.

Kaunietė dar kelias dienas jautė silpnumą, negalėjo valgyti.

Kur kreiptis, nepatarė

A.Matulis pasakojo, kad kai artimai bičiulei pasidarė bloga, išlipusi iš automobilio ji netrukus apalpo. Jis pasirūpino iškviesti medikus.

Taip pat vyras puolė skambinti ir bendruoju pagalbos telefonu 112.

„Buvome ir esame įsitikinę, kad Aušra apsinuodijo picerijos maistu. Norėjau, kad kiti lankytojai nepatirtų to paties. Bendrojo pagalbos telefono operatorės prašiau, kad nedelsiant imtųsi veiksmų. Man pasakė, kad tuo turbūt turi užsiimti policija. Paskambinęs policijai išgirdau, kad į tokius iškvietimus pareigūnai nevažiuoja, bet patarti, kur kreiptis, kalbėjęs pareigūnų atstovas negalėjo“, – piktinosi vyras.

A.Matulis skambino ir į piceriją, bet ten išgirdo, kad su juo vadybininkė susisieks pirmadienį.

Jokios operatyvios reakcijos iš visų tarnybų kaunietis nesulaukė. Tiesa, policijos atstovai ligoninėje po kelių valandų apsilankė.

Bijojo dėl kitų sveikatos

Pirmadienį A.Matulis kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT). Iš jos atstovų išgirdo, kad piceriją patikrins rytoj ar poryt.

Dėl įvairių institucijų abejingumo kauniečiai liko priblokšti.

„Niekas ne tik nepatarė, kur kreiptis tokiu atveju, ką daryti, niekas nesistengė užbėgti kitoms galimoms nelaimėms už akių, kad picerija kuo skubiau būtų uždaryta. Patikėkite, situacija buvo grėsminga. Manau, niekas nenorėtų pavalgęs užeigoje netrukus pasijusti taip blogai, kad net netektų sąmonės“, – piktinosi A.Matulis.

Nemano, kad kalta pati

A.Adlienė praėjus kelioms dienoms po patirtos itin nemalonios ir sveikatai grėsmingos situacijos vis svarstė, kodėl taip nutiko.

Moteris sakė, kad jei būtų apsinuodijusi savo maistu ar gėrimu, blogumą būtų pajutusi anksčiau, bet po pusryčių ir arbatos gėrimo buvo praėję nemažai laiko.

„Todėl vis dėlto manau, kad dėl apsinuodijimo kalta picerija“, – sakė kaunietė.

A.Adlienė minėtoje picerijoje lankėsi pirmą kartą.

„Jei jau valgau ne savo gamintus patiekalus, dažniausiai užsuku į specialias užeigas, kuriose laukiami vegetarai. Jų Kaune nėra daug, bet maistas kokybiškas. Gaila, kad tokios kavinės dažnai neišsilaiko, nes paklausa, matyt, vis dėlto per maža“, – apgailestavo moteris.

Praktikuoja jau 19 metų

Tačiau kaunietė pastebėjo, kad kitose kavinėse ar restoranuose pamažu daugėja patiekalų, kurie tinka vegetarams, – tik supratimo, kaip gardžiai pagaminti tokį maistą, vis dar per maža.

„Pati praktikuoti jogą ir valgyti vegetarišką maistą pradėjau prieš 19 metų. Tada bendraminčių buvo mažiau. Dabar norinčių gyventi sveikiau yra kur kas daugiau, bet maitinimo įstaigos dar kartą nuvylė“, – sakė kaunietė.

A.Adlienė pasakojo, kad pati niekada aršiai neagituoja kitų nevalgyti mėsos ar žuvies.

„Jei kas paklausia, kaip maitinasi vegetarai, paaiškinu, bet įtikinti rinktis tokį gyvenimo būdą nesiekiu. Kartais pajuntu, kad tie, kurie valgo mėsą, nesupranta, kaip galima be jos gyventi, mano, kad mums stinga vitaminų, kitų medžiagų. Taip tikrai nėra, dabar yra tokia produktų įvairovė, kad mityba yra visavertė. Tai juntu įsiklausydama į savo organizmą, jaučiuosi gerai, todėl apmaudu, kad apsilankymas picerijoje baigėsi prastai“, – sakė A.Adlienė.

Pyragus valgė ir kiti klientai

VMVT direktoriaus patarėjas Petras Tarvydas sakė, kad šios tarnybos specialistės birželio 16 dieną patikrino minėtą piceriją.

Pasak jo, kokių nors pažeidimų nebuvo nustatyta. Virtuvėje skirtingų grupių maisto produktai laikomi atskirai, temperatūra tinkama, higienos normos nepažeistos.

„Sekmadienį, kai picerijoje lankėsi kauniečių pora, ten buvo parduotos 9 porcijos obuolių pyrago. Jis kepamas iš miltų, obuolių, kiaušinių, datulių. Nė vienas kitas klientas pyragu nesiskundė“, – sakė P.Tarvydas.

Specialisto nuomone, vienintelis pavojų kelti galintis produktas žmogui pyrage gali būti kiaušiniai, nes yra grėsmė, kad jie gali būti apkrėsti salmonelėmis.

„Tačiau kai salmonelės patenka į organizmą, salmoneliozės simptomai pasireiškia praėjus pusantros–dviem paroms“, – paaiškino P.Tarvydas.

Priežastys – visai kitos?

Taip pat tą dieną picerijoje parduota 230 pakuočių švelnaus picų padažo. Dėl jo kiti lankytojai, pasak tarnybos atstovo, taip pat nesiskundė.

„Vegetariška pica su mocarelos sūriu, traškiais svogūnais, pomidorais, pievagrybiais ir pomidorų padažu buvo iškepta vienam klientui. Visi šie produktai patikrinimo metu buvo geros kokybės“, – sakė P.Tarvydas.

Picerijoje užregistruota, kad A.Matulis turėjo pretenzijų.

„Ši įmonė niekada nėra bausta už kokius nors pažeidimus. Šiuo atveju sunku pasakyti, kas moteriai galėjo sukelti negalavimus. Galbūt priežasčių reikėtų ieškoti kitur. Girdėjau, kad šie žmonės yra vegetarai, gal moteris pati ko nors anksčiau atsigėrė“, – sakė P.Tarvydas.

Pasak jo, per metus tikrinant gautus skundus dėl maitinimo įstaigų jų pasitvirtina apie 35 procentus.

Paaiškino, kaip pranešti

VMVT Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Jurgita Savickaitė sakė, kad jei maitinimo įstaigos klientas užsisakęs maisto ar asmuo, parduotuvėje nusipirkęs maisto produktą, įtaria, jog jis nekokybiškas, gali būti pasenęs, pirmiausia turėtų bandyti geranoriškai apie tai pasikalbėti su įstaigos atstovu ar pardavėju.

„Neretai būna, kad nekokybiška prekė parduodama nepiktybiškai ir pirkėjas gauna kompensaciją pinigais ar kitų produktų“, – aiškino J.Savickaitė.

Jei susitarti nepavyksta arba asmuo vėliau pasijuto blogai, taip pat jei maitinimo įstaigoje ar parduotuvėje pastebima netvarka, higienos normų pažeidimų, galima kreiptis į VMVT.

„Mūsų interneto svetainėje pateiktas telefono numeris, kuriuo paskambinti galima nemokamai. Taip pat galima atsidaryti langelį „Pranešk mums“ ir parašyti savo nusiskundimus. Rašant pretenziją pravartu pateikti kuo daugiau faktų“, – sakė tarnybos atstovė.

Skundai, jei pateikti po darbo valandų, pradedami nagrinėti kitą darbo dieną.

Nusiskundimų iš kitų lankytojų nebuvo

Picerijos direktorė Ligita Riaukienė neslėpė: tokį stiprų nepasitenkinimą, su kokiu susidūrė praėjusį sekmadienį, tenka patirti retai.

„A.Matulis, pranešęs, kad jo draugė apsinuodijo ir net nualpo, reikalavo, kad picerija nedelsiant būtų uždaryta, nes kitaip kvies policijos pareigūnus.

Apie tai darbuotojos man pranešė tą pačią dieną. Tačiau uždaryti maitinimo įstaigos neskubėjome, nes buvome įsitikinę, kad visi mūsų produktai saugūs ir švieži. Mes dirbome viso karantino metu, maistas buvo vežamas užsakovams, todėl visi produktai buvo perkami nuolat, užsilikusių senų tiesiog nebuvo. Daugiau pretenzijų iš kitų lankytojų taip pat nebuvo.

Patikrinimo metu specialistai nustatė tą patį.

Sunku pasakyti, kodėl susidarė tokia situacija. Gal klientė sunegalavo dėl kitų priežasčių“, – svarstė L.Riaukienė.

Medikė: gali būti kalta ir infekcija

Šeimos gydytoja Vaida Žvirblytė teigė, kad jai sunku kalbėti apie konkretų atvejį – reikia žinoti daug konkrečių aplinkybių ir turėti duomenų apie asmens sveikatos būklę.

Vis dėlto jei apsinuodijama maitinimo įstaigoje, pasak jos, simptomus paprastai pajunta ne vienas žmogus.

„Jei sunegaluoja vienas asmuo, jis vemia, viduriuoja, karščiuoja, jam darosi silpna, tai gali būti ne apsinuodijimas, bet infekcija.

Gali būti, kad toks žmogus namuose nenuplovė maisto produktų ar įrankių arba tai padarė šulinio vandeniu.

Lankydamasis viešuosiuose objektuose žmogus galėjo liesti, pavyzdžiui, durų rankenas, bet po to nenusiplovė rankų ir infekcija pateko į organizmą.

Priklausomai nuo infekcijos, simptomus žmogus gali pajusti tik po kelių dienų, kartais – po kelių valandų.

Taip pat panašūs simptomai gali kilti, kai žmogui trūksta tam tikrų medžiagų – magnio, įvairių vitaminų. Tada į organizmą patenka mažiau deguonies ir galima nualpti. Taip gali nutikti net tada, kai asmuo ilgai nevalgė, o paskui stipriai persivalgė.

Visai nesvarbu, ar žmogus yra vegetaras, ar visavalgis, apsinuodyti ar užsikrėsti infekcija gali bet kuris iš mūsų. Vasarą asmens higienos normų reikėtų ypač paisyti. Taip pat nepalikti šilumoje jau pagaminto maisto“, – patarė gydytoja.

Vegetarus daugelis linkę smerkti

Sigita Kriaučiūnienė, Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė, jau daug metų yra atsisakiusi mėsos, nevartoja ir alkoholio. 

„Jei reikia pavalgyti maitinimo įstaigose, renkuosi specializuotas kavines, kuriose gaminamas vegetariškas maistas. Deja, kitose kavinėse ar restoranuose vegetarams siūlomas tik koks nors bulvinis patiekalas ir „Cezario“ salotos. Kultūros, kad galima gardžiai ir visavertiškai pavalgyti bet kurioje kavinėje nevartojant mėsos ar žuvies, pas mus vis dar nėra.

Tai, jog aplinkiniai į vegetarų skundus reagavo skeptiškai, buvo linkę kaltinti juos, kad patys, matyt, kažko užvalgė ar atsigėrė ir dėl to sunegalavo, nenustebino.

Žinau daugybę pavyzdžių, kai žmonės, ėmę gyventi sveiką gyvenimo būdą, atsisakę mėsos, alkoholio ir dėl to net atsikratę įvairių negalavimų, aplinkinių yra smerkiami.

Kaip ir prieš gerą dešimtmetį, tik apie 15 procentų lietuvių palankiai vertina vegetarizmą, sveikesnį gyvenimą, kiti 85 procentai į tai žvelgia skeptiškai ir net linkę tokius žmones pasmerkti“, – sakė S.Kriaučiūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.