Suktis virtuvėje mėgstantis apdailininkas sužavėjo ne tik žmoną – jo receptų laukia tūkstančiai

„Virtuvė yra mano zona, o žmona ten beveik neįžengia“, – tikino vilnietis Tomas Palevičius (32 m.). Jo patiekalus giria ir kulinarinių patarimų prašo ne tik artimieji, bet ir tūkstančiai gerbėjų socialiniame tinkle. Vyras gūžčioja pečiais, kad tai tik jo pomėgis.

Didžiausia T.Palevičiaus patiekalų ir rankdarbių gerbėja - žmona Milda.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Didžiausia T.Palevičiaus patiekalų ir rankdarbių gerbėja - žmona Milda.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Didžiausia T.Palevičiaus patiekalų ir rankdarbių gerbėja - žmona Milda.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Didžiausia T.Palevičiaus patiekalų ir rankdarbių gerbėja - žmona Milda.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Didžiausia T.Palevičiaus patiekalų ir rankdarbių gerbėja - žmona Milda.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Didžiausia T.Palevičiaus patiekalų ir rankdarbių gerbėja - žmona Milda.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš Utenos kilęs dabar jau vilnietis T.Palevičius virtuvėje sukinėjasi nuo ankstyvos paauglystės, 11–12 metų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš Utenos kilęs dabar jau vilnietis T.Palevičius virtuvėje sukinėjasi nuo ankstyvos paauglystės, 11–12 metų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš Utenos kilęs dabar jau vilnietis T.Palevičius virtuvėje sukinėjasi nuo ankstyvos paauglystės, 11–12 metų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš Utenos kilęs dabar jau vilnietis T.Palevičius virtuvėje sukinėjasi nuo ankstyvos paauglystės, 11–12 metų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Įdaryti baklažanai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Įdaryti baklažanai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Traškios aštrios bulvės, keptos orkaitėje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Traškios aštrios bulvės, keptos orkaitėje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
T.Palevičius su puodais moka elgtis nuo paauglystės.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
T.Palevičius su puodais moka elgtis nuo paauglystės.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2020-07-05 11:55

Maisto tinklaraštininkių moterų dabar tikrai netrūksta, o štai patiekalais besidalijančių kulinarų mėgėjų vyrų – reta. Pasirodo, iš Utenos kilęs dabar jau vilnietis T.Palevičius virtuvėje sukinėjasi nuo ankstyvos paauglystės, 11–12 metų.

Tada jo tėvai labai daug dirbdavo. Mama palikdavo maisto, kurį reikėdavo pasišildyti, bet Tomui šildytas maistas nepatikdavo. Vyras juokėsi, kad jau tada buvo išrankus, todėl savo mityba ėmė rūpintis pats.

„Ne viskas man patikdavo ir net mamos patiekalus dar pagal save pagardindavau. Pastebėjau, kad puikiai jaučiuosi virtuvėje, man sekasi, o svarbiausia – galiu valgyti tai, kas man labiausiai patinka. Tada kilo noras kurti ir eksperimentuoti“, – apie savo kulinarinio kelio pradžią pasakojo T.Palevičius.

Visada bulvinius patiekalus mėgęs Tomas jau paauglystėje pats mokėjo pagaminti bulvinius blynus, vėdarus.

Tai jam buvo įprasta, o kiti stebėdavosi, kaip vaikas tokius valgius gali ruošti.

Kai dabar draugai ir artimieji užsuka pas Tomą į svečius, žino, kad skaniai pavalgys, vaišinsis šeimininko ruoštu maistu. Atsinešti nieko nereikia!

Vyrui pačiam labai malonu žiūrėti, kaip iš pasitenkinimo valgytojai net čepsi, ir dar su šypsena. O kai pats lankosi svečiuose ir ragauja kitų ruoštą maistą, šie nerimauja, ar Tomas ko nors nesukritikuos.

Bet jis kratosi kritiko etiketės ir ramina šeimininkus, kad gali nesijaudinti, juk visi gamina taip, kaip moka.

Apdailininko darbu užsiimančio T.Palevičiaus artimieji ir bičiuliai jau seniai vis klausinėdavo, kaip pagaminti vieną ar kitą patiekalą. Todėl norėdamas visus savo išbandytus receptus sudėti į vieną vietą, kad būtų patogiau, Tomas socialiniame tinkle „Facebook“ sukūrė savo puslapį „Tomo virtuvėlė“.

Jo publikuojamos nuotraukos, receptai ir filmuoti vaizdai ėmė traukti nepažįstamus žmones – jie čia randa kulinarinių idėjų savo virtuvei.

Nejučiomis Tomo gerbėjų ratas išaugo vos ne iki 7 tūkstančių.

„Niekada nesiekiau surinkti tokio skaičiaus, tiesiog dariau tai, kas man patinka. O žmonės vieni su kitais dalijosi, ėmė rašyti klausimus, kaip ką gaminti“, – tikino T.Palevičius.

Viskas prasidėjo nuo klausimų, o dabar Tomas sulaukia vis daugiau pasiūlymų pagaminti vakarienę nedideliems renginiams, šventėms, gimtadieniams. Kol kas vyras to nesiima, nes kulinarija yra tik jo pomėgis.

Tačiau vis dažniau pasvajoja apie savo restoranėlį, kurį įkurtų su draugu. Jame gamintų lietuvišką, kaip pats sako, „mamų maistą“, patiekalus pagardindamas europietiškos virtuvės akcentais.

Yra posakis, kad vyro meilę moterys gali pelnyti per skrandį, o Tomas su žmona Milda Karklyte-Palevičiene (35 m.) kartais pajuokauja, jog jų šeimoje yra priešingai.

Milda ir iki pažinties su Tomu retai gamino, o dabar Palevičių virtuvėje karaliauja Tomas. Milda ruošia nebent skanius desertus. Tokiu veiklos pasiskirstymu šeimoje vyras tik džiaugiasi.

Tomas mėgsta Mildą nustebinti ir naujais patiekalais, ir mielai paruošia jos mėgstamų.

„Būna, kad ji pasako, ko norėtų vakarienei. Pavyzdžiui, krevečių, o kitą dieną – kokios nors sriubos. Aš jau įsidėmėjęs jos mėgstamus patiekalus. Vienas tokių – įdaryti baklažanai“, – žmonos skonį išdavė T.Palevičius.

Kai jis ruošia vadinamuosius lietuviškus patiekalus, pavyzdžiui, cepelinus, vėdarus, Panevėžio krašto virtuvei būdingą Čičinsko kepsnį, laikosi tradicinių skonių. Užtat nuolat eksperimentuoja ruošdamas europietišką maistą.

„Kartais pamatęs patiekalo nuotrauką net nežinodamas jo sudėties atspėju, iš ko jis pagamintas. Tuomet bandau atkurti. Man visi rimto maisto patiekalai atrodo lengvi. Kitaip yra dėl konditerijos. Ji – visai ne mano sritis“, – paaiškino T.Palevičius.

Vasarą Tomas su žmona mėgsta valgyti gamtoje ar pavėsinėje prie namų.

Tada kepa įvairių skonių vištienos bei daržovių patiekalus. Vis išbando naujus marinatus iš prieskoninių žolelių. Palevičiai savo balkone augina ciberžoles, krapus, bazilikus.

Per karantiną Tomas atrado dar vieną pomėgį – pradėjo iš medžio gaminti žvakides, naudodamas natūralias medžiagas. Kiek pats domėjosi, tokių turbūt niekas kitas Lietuvoje nedaro.

„Neinu ir nepjaunu miško – naudoju po audrų nulūžusius medžius. Netgi gražiau išeina iš tokio medžio, kuris kelis mėnesius miške pagulėjęs. Geriausiai iš pušies ir iš ąžuolo, tačiau jų sunku rasti“, – paaiškino T.Palevičius, įkūręs dar vieną puslapį „Medžio delne“.

Pirmąją žvakidę Tomas padarė žmonai, o ji visiems pasidžiaugė. Žinia ir vėl pasklido per feisbuką.

Įdaryti baklažanai

Reikės:

  • 2 baklažanų
  • 3 česnako skiltelių
  • 450 g kiaulienos faršo
  • 1 pomidoro
  • 150 g fermentinio sūrio
  • druskos, pipirų

Baklažanus perpjaukite per pusę ir visą jų turinį išskaptuokite, padarydami laivelius. Juos pabarstykite druska ir palikite apie 10 minučių pastovėti.

Į keptuvę dėkite faršą, smulkintą česnaką, viską lengvai apkepkite apie 5 minutes. Imkite iš baklažanų išskaptuotą masę ir susmulkinkite nedideliais kubeliais. Visa tai dėkite į keptuvę kartu su faršu, įberkite druskos, pipirų ir dar apie 5 minutes patroškinkite.

Kol įdaras troškinasi, pasūdytus laivelius pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15–20 minučių.

Išimkite laivelius iš orkaitės, į juos dėkite faršą, ant viršaus – griežinėliais supjaustytą pomidorą ir pabarstykite tarkuotu sūriu. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę dar 20 minučių.

Traškios aštrios bulvės, keptos orkaitėje

Reikės:

  • 1 kg bulvių
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • aitriųjų paprikų
  • kelių skiltelių česnako

Bulves nuplaukite ir padalinkite į 2 dalis (jei didesnės – į 3). Jas dėkite į puodą su šaltu vandeniu, statykite ant viryklės, o užvirus dar 5 minutes virkite. Nupilkite vandenį, užpilkite alyvuogių aliejaus, užberkite druskos, aitriųjų paprikų, įdėkite kelias skilteles traiškytų česnakų. Uždėję dangtį gerai viską papurtykite ir palikite apie 10 minučių pastovėti.

Skardą ištieskite kepimo popieriumi, suberkite į ją bulves ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite 40 minučių. Likus 5 minutėms įjunkite grilio režimą.

Šios bulvės puikiai tinka kaip garnyras ir kaip pagrindinis patiekalas su stikline kefyro. Bulvės išorėje bus gražiai apskrudusios, o viduje – minkštos ir labai gardžios.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.