Išbandykite dešrainius, kokių dar neragavote: S. Nainės ir O. Gasanovo receptai

Dešrainiai – nuo Amerikos kultūros neatsiejamas patiekalas, kuris pastaraisiais metais itin populiarėja ir Lietuvoje. Egzotiškų skonių išsiilgę lietuvaičiai vis dažniau vasaros grilio eksperimentams renkasi pasaulio virtuvių patiekalus: mėsainius, turkiškus ar meksikietiškus suktinukus, o pastartuoju metu – ypač populiarėjančius dešrainius.

S.Nainė ir O.Gasanovas siūlo savo dešrainių receptus.<br> Pranešimo autorių nuotr.
S.Nainė ir O.Gasanovas siūlo savo dešrainių receptus.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 S.Nainė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 S.Nainė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 O.Gasanovas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 O.Gasanovas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Dešrainis – populiarus patiekalas visame pasaulyje.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Dešrainis – populiarus patiekalas visame pasaulyje.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Dešrainis – populiarus patiekalas visame pasaulyje.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Dešrainis – populiarus patiekalas visame pasaulyje.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Šaltibarščių įkvėptas dešrainis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Šaltibarščių įkvėptas dešrainis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Šaltibarščių įkvėptas dešrainis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Šaltibarščių įkvėptas dešrainis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Azijietiškų skonių dešrainis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Azijietiškų skonių dešrainis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Azijietiškų skonių dešrainis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Azijietiškų skonių dešrainis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Aug 8, 2020, 7:00 PM

Tačiau kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas ir drabužių kūrėja Simona Nainė vieningai sutaria: dešrainiai – tai nebūtinai Amerika. Maisto entuziastai kviečia išbandyti egzotiškų Azijos skonių ar net lietuviškuosius šaltibarščius menančias dešrainių interpretacijas.

Šiemet dešrainiai išgyvena tikrą bumą – Amerikoje dėl karantino dešrainių bandelių ir dešrelių pardavimai šoktelėjo anksčiau, negu atėjo grilio sezonas. Štai Nacionalinė Amerikos dešrainių ir dešrelių taryba (NHDSC) tikina, kad dešrainiai – tai patiekalas, itin tinkantis virtualiems pietų susitikimams karantino sąlygomis. Ir nors dešrainiai siejami su beisbolu ir lauko renginiais, net ir šiuos apribojus, kai kurie Amerikos pardavėjai skaičiavo dvigubai išaugusią dešrainių paklausą.

Panašią tendenciją gamintojai įžvelgia ir Lietuvoje.

„Pastebėjome, kad šiandien vartotojai vis labiau vertina patogumą ir renkasi tokius gaminius, kaip mėsainių ar dešrainių bandelės, lavašai ir poliarinės duonelės – šios vasaros pradžioje jų pardavimai ūgtelėjo net trečdaliu.

Tačiau dešrainiai verti atskiro paminėjimo, nes būtent juos lietuviai atranda iš naujo: dešrainiams skirtų bandelių pardavimai rinkoje pirmąjį vasaros mėnesį augo net penkis kartus.

Tam yra kelios priežastys: pasiruošti gaminti dešrainius neatima daug laiko, o pagaminti juos galima bet kur – tiek grilyje, tiek orkaitėje. Vis daugiau dėmesio kreipiama ir į kokybę – minkšta, sviestinė ir brijošę primenanti dešrainių bandelė – tai populiariausias pasirinkimas“, – teigia „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.

Dešrainis – ne tik Amerika

Nors ruošti dešrainius amerikiečius išmokė vokiečių emigrantai, šiandien šis gatvės patiekalas populiarus ne tik už Atlanto. Kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas tikina, kad dešrainių kultūra ypač auga Azijoje.

„Azijos šalyse dešrainiai taip pat populiarūs, nes valgyti maistą, ruošiamą vagonėliuose, – visiškai normalu. Tame krašte mums įprastos dešrainių bandelės atitikmenį per Vietnamo karą atvežė prancūzai. Tuo metu ir gimė Vietname itin populiarus įdarytas batonas, dar žinomas „banh-mi“ sumuštinio pavadinimu, kuris labiausiai primena dešrainį. Šiandien didieji Azijos megapoliai, kaip Bankokas ar Saigonas tikrai gali pasigirti didžiule dešrainių įvairove, nenusileidžiančia net Niujorke ragautiems skoniams“, – teigia maisto entuziastas.

Panašu, kad kiekviena šalis turi nacionalinį dešrainį: štai Brazilijoje dešrainiai ruošiami su kukurūzais ar bulvių traškučiais, Čilėje jame rasime trintą avokadą, o Prancūzijoje – lydyto griujero sūrio. O kaip atrodytų lietuviškas dešrainis?

„Nors sukiotis virtuvėje man patinka, dažniausiai tam pritrūksta laiko, todėl dešrainiai – tikras išsigelbėjimas. Ypač dažnai juos ruošiame vasarą, nes dešrainis man visų pirma asocijuojasi su daug svogūnų laiškų, namine ar parūkyta dešrele ir majonezo padažu.

Tai populiarūs lietuviški ingredientai, kuriuos randame daugelyje mūsų patiekalų, tačiau man jie – patys geriausi. Todėl nemanau, kad dešrainis – tai būtinai amerikietiškas patiekalas. Jį galime ruošti net ir iš tokių vietinių ingredientų, kaip marinuoti burokėliai, agurkėliai, rauginti kopūstai ar rūkyta šoninė“, – teigia rūbų kūrėja Simona Nainė.

Netikėti receptai dešrainių dienos proga

O.Gasanovas ir S.Nainė siūlo išbandyti skirtingus receptus – iš Azijos gatvių atkeliavusį dešrainį su riešutų sviesto padažu ir lietuviškuosius šaltibarščius primenantį dešrainį su burokėliais ir svogūnų laiškais.

Šaltibarščių įkvėptas lietuviškas dešrainis pagal S.Nainę

4 porcijoms reikės:

  • 4 kiaulienos klasikinių dešrelių,
  • 4 dešrainių bandelių,
  • kelių marinuotų agurkėlių,
  • kelių marinuotų burokėlių,
  • didelės saujos svogūnų laiškų ir krapų,
  • 4 kietai virtų kiaušinių,
  • nedidelio baltojo svogūno,
  • 4 v. š. majonezo,
  • 2 a. š. garstyčių,
  • 2 a. š. citrinos sulčių,
  • druskos ir pipirų

Kaip gaminti

  1. Pasiruoškite kiaušinių mišrainę. Virtus kiaušinius, svogūną, marinuotus agurkėlius supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į vieną dubenį. Taip pat sudėkite majonezą, garstyčias, pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių.
  2. Supjaustykite arba sutarkuokite marinuotus burokėlius. Susmulkinkite svogūnų laiškus ir krapus.
  3. Grilyje arba keptuvėje paskrudinkite bandeles ir dešreles.
  4. Į bandelę dėkite dešrelę bei pjaustytus marinuotus burokėlius. Ant viršaus dosniai paskirstykite kiaušinių mišrainę, viską pagardinkite smulkintais krapais ir svogūnų laiškais.

Azijos skonių įkvėptas dešrainis pagal O.Gasanovą

4 porcijoms reikės:

  • 4 dešrelių,
  • 4 dešrainių bandelių,
  • 1 v. š. ryžių acto,
  • 1 v. š. sezamų aliejaus,
  • 1 v. š. klevų sirupo,
  • ½ puodelio smulkintų raudonųjų kopūstų,
  • ½ puodelio tarkuotų morkų,
  • ½ puodelio kubeliais pjaustytos raudonosios paprikos,
  • ½ puodelio smulkintų šviežių kalendrų,
  • 1-2 v. š. smulkintų Chalapos paprikų,
  • druskos ir pipirų.

Padažui:

  • 2 v. š. riešutų sviesto,
  • 1 v. š. sojų padažo,
  • pusės v. š. ryžių acto,
  • pusės v. š. kečupo ,
  • pusės v. š. garstyčių,
  • pusės v. š. sezamų aliejaus,
  • pusės v. š. raudonųjų pipirų dribsnių,
  • 2 v. š. skrudintų ir sūdytų žemės riešutų dešrainiams papuošti.

Kaip gaminti

  1. Į vieną dubenį sudėkite ½ puodelio smulkintų raudonųjų kopūstų, ½ puodelio tarkuotų morkų, ½ puodelio kubeliais pjaustytos raudonosios paprikos, ½ puodelio smulkintos šviežios kalendros, 1-2 v. š. smulkintų Chalapos paprikų. Viską apšlakstykite ryžių actu, sezamų aliejumi ir klevų sirupu. Gerai sumaišykite ir pagardinkite druska bei pipirais.
  2. Paruoškite padažą sumaišę riešutų sviestą, sojų padažą, ryžių actą, kečupą ir garstyčias bei sezamų aliejų. Gerai išmaišę viską pagardinkite raudonųjų aitriųjų paprikų dribsniais.
  3. Grilyje arba keptuvėje paskrudinkite dešreles ir dešrainių bandeles. Bandelę ištepkite padažu, dėkite apskrudusią dešrelę, kopūstų salotas. Viską dar kartelį pagardinkite riešutų sviesto padažu, šviežiomis kalendromis. Serviruojant galite pabarstyti smulkintų sūdytų žemės riešutų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.