Ant švenčių stalo – ne tik tradicinės vaišės, namuose įkalinti lietuviai dairosi ir naujovių

Nors šalyje įvestas griežtesnis karantinas sujaukė daugelio lietuvių šventinius planus, šeimininkių, norinčių pradžiuginti namiškius nekasdienėmis vaišėmis, planų ir fantazijos jis niekaip nepaveiks. 

„Norfos“ kulinarai pasirūpino, kad šventiniam vaišių stalui pirkėjai galėtų įsigyti ne tik tradicinių žuvies bei mėsos patiekalų, bet ir naujų, specialiai švenčių laikotarpiui pagamintų gardumynų.<br>„Norfa“ nuotr.
„Norfos“ kulinarai pasirūpino, kad šventiniam vaišių stalui pirkėjai galėtų įsigyti ne tik tradicinių žuvies bei mėsos patiekalų, bet ir naujų, specialiai švenčių laikotarpiui pagamintų gardumynų.<br>„Norfa“ nuotr.
„Norfos“ kulinarai pasirūpino, kad šventiniam vaišių stalui pirkėjai galėtų įsigyti ne tik tradicinių žuvies bei mėsos patiekalų, bet ir naujų, specialiai švenčių laikotarpiui pagamintų gardumynų.<br>„Norfa“ nuotr.
„Norfos“ kulinarai pasirūpino, kad šventiniam vaišių stalui pirkėjai galėtų įsigyti ne tik tradicinių žuvies bei mėsos patiekalų, bet ir naujų, specialiai švenčių laikotarpiui pagamintų gardumynų.<br>„Norfa“ nuotr.
„Norfos“ kulinarai pasirūpino, kad šventiniam vaišių stalui pirkėjai galėtų įsigyti ne tik tradicinių žuvies bei mėsos patiekalų, bet ir naujų, specialiai švenčių laikotarpiui pagamintų gardumynų.<br>„Norfa“ nuotr.
„Norfos“ kulinarai pasirūpino, kad šventiniam vaišių stalui pirkėjai galėtų įsigyti ne tik tradicinių žuvies bei mėsos patiekalų, bet ir naujų, specialiai švenčių laikotarpiui pagamintų gardumynų.<br>„Norfa“ nuotr.
Šviežių daržovių salotos ne tik sveika, bet ir puošia vaišių stalą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šviežių daržovių salotos ne tik sveika, bet ir puošia vaišių stalą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šviežių daržovių salotos ne tik sveika, bet ir puošia vaišių stalą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šviežių daržovių salotos ne tik sveika, bet ir puošia vaišių stalą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse pirkėjų laukia ir kalėdinis tortų asortimentas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse pirkėjų laukia ir kalėdinis tortų asortimentas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse pirkėjų laukia ir kalėdinis tortų asortimentas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse pirkėjų laukia ir kalėdinis tortų asortimentas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Norfa,konditrija,kulinarija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Norfa,konditrija,kulinarija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 21, 2020, 10:18 AM

Juo labiau kad tik artimiausių žmonių rate pasitinkamos šventės suteikia progą palepinti skaniais patiekalais pačius mylimiausius.

Šluoja mėsos vyniotinius

Prekybos tinklo „Norfa“ Kulinarijos prekių grupės vadybininkė Julija Tutkienė pasakojo, kad kasmet artėjant šventėms kulinarijos skyrių asortimentas papildomas naujais gaminiais, bet dairydamiesi naujovių pirkėjai kartu lieka ištikimi ir tradicijoms, tad noriai šventiniam stalui įsigyja ir pamėgtų patiekalų.

Akivaizdu, kad Kalėdų vaišių stalo lietuviai neįsivaizduoja be mėsos vyniotinio. „Prieš šventes pirkėjai noriai į krepšelius deda įvairius mėsos vyniotinius. Jų asortimentas labai gausus, prekiaujame tradiciniais keptos kulninės, įdarytos karkos ir vištienos vyniotiniais su abrikosais ar slyvomis. Savo pirkėją randa kepenų ir šoninės vyniotiniai, o kai kurie kulinarijos cechai gamina ir žuvies vyniotinį“, – apie itin platų mėsos vyniotinių pasirinkimą kalbėjo pašnekovė.

Artėjant šventėms itin paklausios tampa salotos ir mišrainės, kurias namuose paruošti kiek sudėtingiau ar šiam darbui reikia daugiau laiko.

Pasak J.Tutkienės, lyderių pozicijos jau ilgą laiką niekam neužleidžia „Lietuviška“ mišrainė. Daržoves atskirai išsivirti ir supjaustyti užima nemažai laiko, tad nemažai žmonių, matyt, nenori gaišti laiko gamindami šį patiekalą namuose ir noriai jį įsigyja prekybos centruose.

„Šventiniu laikotarpiu populiarios ir mišrainės su žuvimi – mišrainė su tunu ar šprotais. Tiek šventėms, tiek kasdieniam staliui gausiai perkama pupelių ir skrudintos duonos mišrainė“, – pirkėjų pamėgtus gaminius vardijo pašnekovė ir pridūrė, kad naujiena salotų skyriuje – šviežių daržovių salotos su alyvuogėmis.

Ant stalo – žuvis

Šiemet „Norfos“ kulinarai pasistengė, kad ant lietuvių švenčių stalo netrūktų žuvies patiekalų. „Viena priežasčių, kodėl siūlome daugiau žuvies patiekalų, yra ta, kad nemažai lietuvių laikosi pasninko, kai atsisakoma mėsos ir valgoma daugiau žuvies. Būtent žuvies patiekalai dominuoja ir ant šventinio stalo, o ir pats gruodis yra žuvies mėnuo, kai jos paprastai parduodama daugiau. Šiemet siūlome didesnę žuvies patiekalų įvairovę, eksperimentuojame, ieškome naujų skonių, matysime, kaip seksis“, – kalbėjo Kulinarijos prekių grupės vadybininkė ir pridūrė, kad ypatingą vietą ant šventinio stalo kasmet užima silkė.

Anot jos, pirkėjai net ir ne švenčių metu itin noriai ragauja paprastą silkę su raudonaisiais svogūnais ir aliejumi, o išskirtinai šių švenčių stalui „Norfoje“ galima įsigyti sluoksniuotos silkių ir burokėlių mišrainės, kuri populiariai vadinama „silke pataluose“.

Pasiilgusiems įmantresnių žuvies patiekalų prieššventiniu laikotarpiu ir per šventes „Norfa“ siūlo paskanauti įdaryto karpio. Tiesa, šį patiekalą reikėtų parduotuvėje užsisakyti iš anksto.

„Šioms šventėms pradėjome kepti jūrų lydekas su daržovėmis ir skumbrių puseles su prieskoniais. Taip pat atnaujinome itin spalvingų ir estetiškai atrodančių ant iešmelio suvertų vištienos vėrinukų su daržovėmis gamybą. Ankstesniais metais pirkėjams siūlėme kalakutienos vyniotinį su spanguolėmis, o šių metų naujovė – kalakutienos vyniotinis su baravykais. Taip pat šventiniam stalui siūlome keptą kiaulienos mentę“, – gardėsius, papuošiančius šventinį stalą, vardijo J.Tutkienė.

Pirkėjai ieško kokybės

Atslenkanti žiema apie save praneša ne tik sniegu, ir konditerijos skyrių vitrinose šaltuoju metų laiku matyti akivaizdžių pokyčių: pirkėjams siūloma daugiau maistingesnių sviestinių pyragų ir keksų, kurie primena čia pat iš orkaitės ištrauktus naminius kepinius.

Jų skonių pasiūla taip pat žiemiška – su aguonomis ir karamele, su aguonomis ir riešutais.

Tiesa, laikui bėgant keičiasi ir „Norfos“ parduotuvių konditerijos skyriuose besilankančių pirkėjų įpročiai – dažnas skiria laiko ne tik labiausiai jo skonį atitinkančio gardėsio pasirinkimui, bet ir atidžiai studijuoja gaminių sudėtį.

Dažnas klientas laikosi taisyklės, kad geriau pirkti brangesnį, bet kokybišką gaminį ir suvalgyti jo mažiau.

O kokios šventės be saldėsių? „Norfos“ konditerijos produktų grupės vadybininkė Nadežda Perminienė žino, kad būtent jų šiemet ant lietuvių vaišių stalo tikrai netrūks.

„Švenčių laikotarpiu pasirūpinome, kad pirkėjai mūsų parduotuvėse atrastų prabangesnių, geresnės sudėties, šventiškai įpakuotų produktų. Daug metų bendradarbiaujame su „Lambertz“ gamykla Vokietijoje, kuri gamina išskirtinio skonio sausainius su tikru belgišku šokoladu ir itin daug dėmesio skiria savo produkcijos sudėties kokybei užtikrinti“, – pasakojo pašnekovė ir pridūrė, kad šventiniu laikotarpiu ypač daug nuperkama skardinėse dėžutėse fasuotų sviestinių sausainių. Matyt, pirkėjai randa būdų, kaip šias dėžutes panaudoti buityje.

Naujienos – iš užsienio virtuvių

N.Perminienė pasakojo, kad šventėms smaližiams siūloma įvairių tradicinių saldėsių: „Stengiamės, kad siūlomi gaminiai būtų kuo kokybiškesnės sudėties ir kartu atitiktų pirkėjo lūkesčius, tad itin populiarūs žiemą šimtalapiai, rankų darbo grybukai ar riešutėliai, kurių nebereikia gaminti namuose, o galima pasimėgauti pirktiniais. Natūralesnės sudėties produktai turi kiek trumpesnį galiojimo laiką, bet šventiniu laikotarpiu pirkėjai jų įsigyja būtent šventiniam stalui.“

Anot pašnekovės, šventiniu laikotarpiu populiarūs ir įvairių tortų padai, įvairi tešla, iš kurios namuose paprasta ką nors išsikepti.

„Norfos“ parduotuvėse pirkėjų laukia ir kalėdinis tortų asortimentas. „Šventėms skirti tortai išsiskiria papuošimu ir skoniais. Dominuoja aguonos, cinamonas, riešutai, imbieras. Kepiniai labai primena tuos, kuriuos savo virtuvėse kepa mamos ir močiutės. Būtent tokie ir yra serijos „Žiemos pasaka“ keksai“, – kalbėjo pašnekovė ir patikslino, kad pirkėjai noriai ragauja ir vokišką štoleną bei itališką pyragą – panetonę.

„Pirkėjai šventėms nori tokių saldėsių, kuriais paprastai kasdien nesimėgauja, jiems svarbu, kad stalas būtų papuoštas kokybiškais ir skaniais kepiniais, ir, matyt, tam skiria ir daugiau pinigų“, – apie tautiečių pasirengimą didžiausioms metų šventėms kalbėjo pašnekovė ir patikino, kad yra ir tokių pirkėjų, kurie lieka ištikimi savo pamėgtiems gardėsiams ir į jokias parduotuvių lentynų naujienas net nesižvalgo, o šventiniam staliui įsigyja pamėgtus ir laiko patikrintus gaminius.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Oponentai: trys karo mėnesiai – kada ir kaip tai pasibaigs?