Burokėlių pyragas su medumi: skanėstas, kuriuo galima mėgautis kone kasdien

Pyrago revoliucija. Tiktai taip galiu pavadinti reiškinį, kuris šaltuoju metu apėmė mano virtuvę. Cukinijos, moliūgai, morkos, burokėliai – viskas tinka pyragams. Tad ne gėda prisipažinti, kad pyragus valgome beveik kasdien. O ypač artėjant šventėms!

Daržovėmis gyvas nebūsi, tad kodėl jų neįkepus į pyragą su viso grūdo miltais, džiovintais vaisiais ir juoduoju šokoladu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daržovėmis gyvas nebūsi, tad kodėl jų neįkepus į pyragą su viso grūdo miltais, džiovintais vaisiais ir juoduoju šokoladu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daržovėmis gyvas nebūsi, tad kodėl jų neįkepus į pyragą su viso grūdo miltais, džiovintais vaisiais ir juoduoju šokoladu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daržovėmis gyvas nebūsi, tad kodėl jų neįkepus į pyragą su viso grūdo miltais, džiovintais vaisiais ir juoduoju šokoladu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-12-22 15:19

Pagaliau reikia nustoti pyragą laikyti vien proginiu skanėstu, esą jis nepalankus sveikatai, nes įsivaizduojamas kaip kaloringas, moterų figūrą gadinantis patiekalas, kurio paragavus pasakymai „sąžinės graužimas“ arba „šiandien jau nieko negalėsiu valgyti“ jau buvo tapę kaip keiksmažodžiai.

Laimė, jau kurį laiką saldieji patiekalai išgyvena perversmą.

Tortai, sausainiai, pyragai be riebalų, be pridėtinio cukraus, be miltų – na, be nieko. Juokas juokais, bet kai vėl iškepu ką nors sveikuoliško, tik jau esą skanesnio, būtent taip kartais manęs klausia aplinkiniai: „Tai čia tavo tas, kur be nieko?“

Šypsausi ir aš, draugiškai pašiepta dėl pernelyg sveikuoliško požiūrio į kasdienę mitybą.

Čia mane jau senokai pastūmėjo sūnaus alergija bei vertingos mitybos poreikis dėl mūsų abiejų aktyvaus, sportiško gyvenimo būdo.

Medikai, mitybos specialistai pabrėžia, kad žieminėmis daržovėmis vadinami burokėliai, cukinijos, moliūgai yra labai naudingi organizmui. Kone aukso vertės!

Pavyzdžiui, burokėliuose gausu vitaminų ir mineralų – magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo bei geležies.

Bet tie patys specialistai priduria, kad vis dėlto šios daržovės yra naudingesnės, kai mažiau termiškai apdorotos.

Žinoma, vien daržovėmis gyvas nebūsi, o paaugliui taip lengvai jų pomėgio neįskiepysi, tad kodėl neįkepus į pyragą su viso grūdo miltais, džiovintais vaisiais ir juoduoju šokoladu.

Įvairiuose maisto tinklaraščiuose galima rasti daugybę saldžių patiekalų receptų, kuriuose užslėptos šios naudingos daržovės. Tokias ir vaikams mamos be sąžinės graužaties esą galinčios siūlyti.

Tačiau panagrinėjus dalį receptų nuodugniau galima aptikti ir pridėtinio cukraus.

Kai kur jis pakeistas medumi ar klevų sirupu, tačiau neatsisakyta kiaušinių, o tada jau netinka alergiškiems žmonėms ir augalinės mitybos šalininkams.

Labiausiai atkreipiau dėmesį į tai, kad daugumoje pyragų ir sausainių receptų daržovės naudojamos jau apdorotos. Pavyzdžiui, receptas prasideda taip: „Pirmiausia valandą burokėlius kepkite orkaitėje.“

Arba: „Išvirkite burokėlius, įmaišykite likusius produktus ir pašaukite pusvalandžiui į orkaitę.“ Taigi burokėlis mažiausiai pusantros valandos troškinamas aukštoje temperatūroje.

Pagal tokius receptus šokoladinių burokėlių keksų prikepusios šeimininkės džiaugiasi, kad jų svečiai net neįtaria, jog pyragas iš burokėlių.

Gerai, užslėpti juos gal ir pavyko, tačiau prarasdami tikrąjį skonį jie prarado daugumą vertingųjų medžiagų ir vitaminų. Tai gal geriau į pyragą įdėti džiovintų burokėlių miltelių? Nauda bus gal dar didesnė, tačiau sutaupysite vieną valandą prie orkaitės. Su moliūgais irgi tas pat.

Bet kadangi pati mėgstu eksperimentuoti, pabandžiau į pyragą tiesiu taikymu įtarkuoti nevirto burokėlio. Na, užslėpti man jo nepavyko ir skonis liko, tačiau vertės buvo tikrai daugiau. Po to karto artimieji prašo nenustoti kepti tokių pyragų.

Tad net neabejoju, kad bent vienas iš jų ir ant mūsų šeimos šventinio stalo tikrai bus. Keliais receptais dalijuosi ir su jumis.

Burokėlių pyragas su medumi

Reikės:

  • 1,5 puodelio tarkuotų nevirtų burokėlių
  • 1 puodelio kokosų grietinėlės (apie 9 proc. riebumo)
  • šaukštelio maltų sėmenų
  • 50 g juodojo šokolado (kokį mėgstate)
  • 100 g veganiško sviesto
  • trijų šaukštų medaus
  • dviejų šaukštų kakavos be cukraus miltelių
  • apie 1,5 puodelio speltos miltų
  • šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • pusės žaliosios citrinos sulčių
  • alyvuogių aliejaus kepimo formai ištepti

Puošti (nebūtinai):

  • miltelinio cukraus
  • citrinų sulčių
  • šlakelio burokėlių sulčių arba burokėlių miltelių

Įjunkite orkaitę ir, kol ji įkais iki 180 laipsnių karščio, imkitės darbo. Pirmiausia puode ištirpinkite sviestą su medumi, tik kaitindami neužvirinkite. Į karštą masę įmaišykite du šaukštus kakavos ir palikite šiek tiek atvėsti. Į dubenį pilkite kokosų grietinėlę, o į ją suberkite maltus sėmenis. Netrukus jau pravėsusią sviesto ir medaus masę sumaišykite su kokosų grietinėle.

Tada į šią skystą masę įsijokite miltus su kepimo milteliais. Kiek tiksliai miltų reikės, suprasite jau maišydami. Turi išeiti puri, tarsi tiršta pūstų blynų tešla. Jei norite, galite naudoti dalį viso grūdo miltų.

Į tešlą suverskite šviežius (ne virtus) tarkuotus burokėlius, pirma juos ranka nusunkę į atskirą indelį. Tą nedidelį likusį burokėlių sulčių kiekį atsidėkite vėlesniam laikui. Galėsite jį panaudoti puošti.

Į tešlą po burokėlių įspauskite žaliosios citrinos sultis, suberkite tarkuotą arba mažais gabalėliais kapotą juodąjį šokoladą. Aš renkuosi 85–90 proc.

Viską sumaišykite. Pyrago formą ištepkite alyvuogių aliejumi ir suverskite į ją tešlą. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 minutes.

Kai pyragas iškeps, gerai atvėsinkite ir tik tada puoškite. Pagražinimui galite naudoti iš miltelinio cukraus ir citrinų sulčių paruoštą kremą, nudažytą burokėlių sultimis arba milteliais.

Česnakinė cukinijų duonelė su kumpiu

Reikės:

  • 1,5 puodelio tarkuotų cukinijų
  • 1 galvutės česnako
  • 1 morkos
  • pusės puodelio migdolų arba avižų gėrimo
  • šaukštelio kepimo miltelių
  • vieno puodelio speltų ar kitokių mėgstamų miltų
  • šaukštelio maltų sėmenų (arba vieno kiaušinio)
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • mėgstamo kumpio arba lašinių
  • kelių žiupsnių džiovintų čiobrelių
  • žiupsnelio džiovintų raudonųjų pipirų
  • druskos ir pipirų

Įjunkite orkaitę ir, kol ji įkais iki 180 laipsnių karščio, pradėkite ruošti tešlą. Pirmiausia į avižų ar migdolų gėrimą įmaišykite sėmenų ir palikite, kol jie išbrinks. Jei naudosite kiaušinį, pastarąjį žingsnį praleiskite ir tiesiog išplakite augalinį gėrimą su kiaušiniu ir miltais bei kepimo milteliais. Miltų dėkite tiek, kad išeitų puri, standoka, blynų tešlą primenanti masė.

Tada smulkiai sukapokite česnaką, sutarkuokite morką, cukiniją, kubeliais supjaustykite kumpį ir viską trumpai apkepkite keptuvėje su aliejumi. Suberkite prieskonius, pasūdykite, jei reikia, ir sumaišykite.

Dabar šias keptas daržoves suverskite į tešlą ir vėl viską gerai išmaišykite. Pasiruoškite kepimo indą. Aš naudoju apskritą pyragui skirtą kepimo formą. Patepkite ją aliejumi ir supilkite tešlą. Išlyginkite, kad paviršius būtų kuo lygesnis, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie pusvalandį, o pabaigoje kelioms minutėms įjunkite apskrudinimo funkciją, kad paviršius šiek tiek apskrustų. Patiekite šiltą. Galite skanauti su salotomis, labai tinka su raugintomis daržovėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?