Ant kauniečių šventinio stalo – ir pačių ruoštas upėtakis, ir kūčiukai su paslaptimi

Artėjant Kūčioms ir Kalėdoms kauniečiai suko galvą, kaip paruošti šventinį stalą. Karantinas daugelį žmonių paskatino daugiau suktis virtuvėje ir valgius gaminti patiems. Kuo pakvips šventės?

G.Eimantaitė su A.Armaliu likus dviem dienoms iki Kūčių paruošė upėtakį.
G.Eimantaitė su A.Armaliu likus dviem dienoms iki Kūčių paruošė upėtakį.
Kad būtų smagiau, M.Dubickienė nutarė kūčiukus iškepti įvairiausių formų.
Kad būtų smagiau, M.Dubickienė nutarė kūčiukus iškepti įvairiausių formų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-12-24 13:06

Tenka girdėti, kad kai kurie jaunos kartos kauniečiai dėl karantino Kūčias ir Kalėdas sutiks namuose, todėl neva bus proga išsilaisvinti iš tėvų bei senelių puoselėtų senovinių valgių tradicijų.

Vis dėlto didžioji dalis žmonių rinksis lietuvišką Kūčių stalą su dvylika patiekalų, tarp kurių bus žuvies, silkės, grybų, daržovių patiekalai, kūčiukai, aguonpienis ir kisielius.

Televizijos laidų vedėja ir verslininkė Gintarė Eimantaitė su širdies draugu verslininku Andriumi Armaliu pirmąkart per šventes bus vieni. Artimuosius jie pasveikins telefonu.

„Nors mums patinka įvairių pasaulio šalių virtuvė, gerbiame ir puoselėjame lietuviškų Kūčių tradicijas ir neketiname jų laužyti. Nesame nusistatę prieš tuos, kurie Kūčių stalui gamins ar užsakys sušių ar jūrų gėrybių, tačiau šiuos patiekalus galima valgyti visus metus.

O Kūčių valgiai yra išskirtiniai, valgomi kartą per metus. Kada gi dar, jeigu ne gruodžio 24-ąją galima valgyti kūčiukus su aguonpieniu, gerti kisielių, ragauti skaniai paruoštus grybus?“ – kalbėjo G.Eimantaitė.

Poros Kūčių stalas neapsieis ir be žuvies patiekalų. Jie įvairiais būdais ruoš silkę, keps žuvį. Likus dviem dienoms iki Kūčių kauniečiai paruošė upėtakį, kurio receptu pasidalijo ir su „Laikinosios sostinės“ skaitytojais.

„Panašiu būdu upėtakius ir lašišas ruošia skandinavai, tačiau mes receptą pritaikėme lietuviškam skoniui“, – sakė A.Armalis.

Labdaros fondo „Saulės smiltys“ įkūrėja Marija Dubickienė taip pat ruoš tradicinį Kūčių stalą su senelės išmokytais gaminti valgiais. Ji pati keps ir kūčiukus.

„Iki šiol kūčiukų niekada nekepdavau. Vis nepakakdavo laiko. Šįmet mus sustabdė karantinas. Todėl nutarėme drauge su vaikais pamėginti išsikepti ir kūčiukų. Mums jie puikiai pavyko. Tai sakau todėl, kad visus jau suvalgėme ir prieš pat šventes juos vėl kepsime“, – kalbėjo M.Dubickienė.

Kad būtų smagiau, moteris nutarė juos iškepti įvairių formų. Ji drauge su sūnumi ir dukra suformavo senių besmegenių, pagrandukų, pasakų herojų.

„Prisiminiau vaikystę, kai mano senelė kepdavo ne tik įprastus kūčiukus, bet ir pagrandukus. Į juos įdėdavome įvairių staigmenų. Būdavo net žiedelių, kurie giminės merginoms pranašaudavo piršlybas ar vestuves“, – sakė M.Dubickienė.

Upėtakio filė su pagardais 

Reikės:

  • 1 kilogramo upėtakio filė,
  • 350 g druskos,
  • 550 g cukraus,
  • valgomojo šaukšto rozmarinų,
  • pusės šaukšto pipirų,
  • 80 g šviežių krapų.

Apibarstykite upėtakio filė iš viršaus ir apačios smulkiai kapotais šviežiais krapais. Sumaišykite druską, cukrų, rozmarinus, pipirus ir apiberkite žuvį iš apačios ir viršaus.

Įdėkite į dubens formos indą, uždenkite maistine plėvele ir įdėkite parai į šaldytuvą. Po to nupilkite susidariusį skystį ir vėl uždenkite plėvele ir dėkite į šaldytuvą dar bent 12–24 valandoms.

Prieš valgydami peiliu nubraukite perteklinį mišinio kiekį nuo žuvies ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Upėtakis tinka prie salotų, mišrainių, grybų patiekalų, ant sumuštinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.