Šį bulvių patiekalą itin mėgsta prancūzai – išsikepkite ir jūs

Klasikinė Prancūzijos virtuvė naudoja daug riebalų, užtat pasaulį apdovanoja receptais, nuo kurių linksta keliai. Ne išimtis ir bulvių sluoksniuotis, prancūziškai vadinamas bulvių gratinu (pranc.: gratin arba gratin dauphinois).

Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>lrytas.lt montažas.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>lrytas.lt montažas.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Bulvių sluoksniuotis su žolelėmis.<br>Julijos Steponavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Julija Steponavičiūtė, tinklaraščio „Kitchen Julie“ autorė

Dec 27, 2020, 10:44 AM

Bulvės užklojamos grietinėlės ir sviesto antklode, gardinamos česnaku arba aromatinėmis žolelėmis.

Neabejoju, jog jūsų vaizduotė pakankamai laki, kad jau būtumėt spėję ir skonį burnoje pajusti.

Svarbiausi ingredientai šiame recepte yra bulvės bei pieno produktai, todėl juos rinkitės atsakingai.

Geriausia naudoti bulvių rūšį, kuri skirta kepimui orkaitėje, nėra krakmolinga.

Tokios bulvės pasižymi tvirtesne struktūra, turi sodresnį skonį.

Grietinėlė bei sviestas, kurių kokybe pasitikiu yra „Pieno žvaigždžių“ „DVARO“ linijos – aš ir mano šeima ją vartojame daugelį metų.

Šie pieno produktai kartu su bulvėmis sudaro sluoksniuočio bazę, jų dėka gauname pagrindinį skonio profilį, todėl aukšta kokybė čia itin svarbi.

Sluoksniuočiui reikės (6 porcijas pagaminsite per 50 minučių):

  • 800 g bulvių (maišau jaunas bulvytes su didesnėmis bulvėmis)
  • 2 šalotinių svogūnų
  • 200 ml 35 proc. rieb. „DVARO“ grietinėlės
  • 40 g „DVARO“ sviesto
  • 200 ml vištienos arba daržovių sultinio
  • 1 šaukšto džiovintų čiobrelių (1 šaukštas – 15 ml)
  • saujelės šviežių arba džiovintų rozmarinų
  • 1 šaukštelio stambiai grūstų juodųjų pipirų (1 šaukštelis – 5 ml)
  • jūros druskos pagal skonį, ne mažiau kaip ½ šaukštelio
  • kietojo arba minkštojo sūrio apibarstyti (nebūtina)

Gaminimo eiga

Bulves nuplaukite, didesnes nulupkite. Supjaustykite kuo plonesnėmis riekelėmis. Geriausia tą daryti mandolina, tačiau galite pjaustyti ir rankomis. Šalotus supjaustykite išilgai.

Į kepimo indo dugną dėkite kelis gabalėlius sviesto, ant viršaus išdėliokite sluoksnį bulvių.

Apibarstykite žolelėmis, druska bei pipirais, užpilkite trečdalį grietinėlės, ant viršaus dėkite kelis gabalėlius sviesto.

Išdėliokite dar vieną sluoksnį bulvių (ar kelis sluoksnius, jei bulvės supjaustytos itin plonai), prieskonių, užpilkite trečdaliu grietinėlės, ant viršaus dėkite dar sviesto.

Išdėliokite likusias bulves, žoleles, prieskonius, sviestą. Užpilkite likusia grietinėle ir supilkite sultinį.

Jūsų tikslas daugmaž vienodai paskirstyti visus ingredientus sluoksniuojant.

Dėkite į 180°C orkaitę su vėjelio režimu (200°C be vėjelio) 40 minučių.

Likus 10 min. kepimo, ant viršaus galite užbarstyti mėgstamo sūrio. Prieš patiekdami palikite trumpam pravėsti, kad grietinėlės masė sutirštėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.