Lietiniai su varške ir špinatais: lengva, paprasta, sveika ir gardu

Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be pieno produktų – šviežio ar rauginto pieno, grietinės, varškės, sūrių ar sūrelių, sviesto ar jogurto galima rasti daugelio šeimų šaldytuvuose.

Lietiniai su varške ir špinatais.
Lietiniai su varške ir špinatais.
Varškės sūrius gaminanti pieninė džiaugiasi jų sėkme – visi perkami ir mėgstami.Populiariausi – 13 proc. ir 22 proc. riebumo.<br>V.Balkūno nuotr.
Varškės sūrius gaminanti pieninė džiaugiasi jų sėkme – visi perkami ir mėgstami.Populiariausi – 13 proc. ir 22 proc. riebumo.<br>V.Balkūno nuotr.
Sūris su kmynais.<br>V.Balkūno nuotr.
Sūris su kmynais.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-01-30 10:02

Pirkėjai, ieškantys kokybės ir tikrų lietuviškų pieno produktų, jau seniai pamėgo „Piemenėlio“ ir „N“ prekės ženklo produkciją, kuria prekiaujama „Norfos“ parduotuvėse. Ji gaminama Alytuje veikiančioje bendrovės „Rivona“ pieninėje.

Maždaug 120 tonų – tiek pieno per dieną perdirba pieninė, kuriai visa pieno žaliava perkama tik iš Lietuvos tiekėjų.

Pienas, rauginti pieno produktai, varškė, sviestas, sūriai, ledai – pieninė gamina visą asortimentą pieno produktų ir jį nuolat plečia.

Gamybos vadovė Laima Balionienė pastebėjo, kad sezonas turi įtakos pirkėjų pasirinkimui, – nuo lapkričio iki kovo labiausiai perkami riebesni produktai.

Pavasarį ir vasarą perkama daugiau liesesnio pieno, jogurto ar grietinės, o šiuo metu pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria riebesnis pienas ar jo produktai.

Tuo labiau kad „Norfoje“ tikrai yra iš ko pasirinkti. Pavyzdžiui, iš 4 skirtingo riebumo grietinės rūšių (12, 15, 30, 40 proc. riebumo) šaltuoju metų laiku populiariausia 30 ar 40 proc. riebumo grietinė – dėl jos sriuba sotesnė ir gardesnė, ši grietinė tinka padažams gaminti ar su įvairiais blynais, silke.

Vienas populiariausių „Piemenėlio“ linijos produktų – varškė. Ji vertinama ne tik dėl naudos sveikatai, nes joje gausu kalcio ir fosforo – medžiagų, kurios sudaro kaulinio audinio ir dantų pagrindą ir stiprina širdies raumenį, bet ir dėl geros struktūros, grūdėtumo ir skonio.

„Piemenėlio“ varškė itin tinka įvairiems lietuvių pamėgtiems patiekalams ruošti. „Visos mūsų kolektyvo moterys namuose iš jos gamina varškės apkepus, blynelius su varške ar varškėčius“, – pažymėjo L.Balionienė.

Žiemą populiaresni riebesni pieno produktai, taigi – 9 ar 15 proc. riebumo varškė. „Bet ateis vasara, ir viršų vėl paims liesa 0,5 proc. riebumo varškė“, – neabejoja pirkėjų įpročius jau puikiai pažįstanti pieninės gamybos vadovė.

L.Balionienė atskleidė, jog Užgavėnėms pieninė ketina pirkėjams pasiūlyti daugiau varškės, – šeimininkės tądien mėgsta šeimą palepinti blynais ar lietiniais su varške.

Pirkėjų mėgstama ir trinta „Piemenėlio“ varškė, sufasuota pakeliuose po 180 g. Ji tinka tiek valgyti pusryčiams ar užkandžiui, tiek patiekalams ar desertams ruošti.

Varškės sūriai – dar vienas alytiškių pasididžiavimas, jo pagaminama apie 2 tonas per dieną. Visi 9 pavadinimų varškės sūriai turi saugomą geografinę nuorodą – tai reiškia, kad jie gaminami pagal senas tradicijas ir yra kokybiški.

Varškės sūrius gaminanti pieninė džiaugiasi jų sėkme – visi perkami ir mėgstami.

Populiariausi – 13 proc. ir 22 proc. riebumo, tačiau savo pirkėją turi ir 0,5 proc. riebumo ar sūris su kmynais, šviežio pieno saldus sūris be priedų, šviežio pieno saldus sūris su spanguolėmis ar razinomis.

„Šiuo metu pirkėjų patys mėgstamiausi – desertiniai saldūs sūriai be priedų arba su spanguolėmis. Tai puiki užkandėlė ir gardus sveikas desertas“, – pasakojo L.Balionienė.

Pasak jos, desertiniai sūriai ant lietuvių stalo jau nebėra vien šventinis skanėstas, veikiau kasdienis produktas.

Didžiosioms šventėms alytiškiai savo pirkėjams pasiūlė 22 proc. riebumo sūrius su kmynais – jie taip pat buvo populiarūs.

„Rivonos“ pieninės gamybos vadovė pasidžiaugė, kad neseniai buvo atnaujinta techninė įranga, kuri gerokai paspartino darbus: „Įsigijome prietaisą, kuris vakuumuoja sūrius specialioje pakuotėje. Iki tol ši funkcija buvo atliekama rankomis. Dabar tai daro mašina, tad darbai vyksta sparčiau.“

Alytiškių gaminami fermentiniai sūriai taip pat turi savo pirkėją. Kol kas asortimente – dviejų rūšių sūriai „Tilsit“ ir „Gouda“ po 200, 350 gramų ar luitais po 3 kilogramus.

Ir vienas, ir kitas sūris mėgstamas tiek pusryčiams ar užkandžiui, tiek įvairiems patiekalams gaminti – blynams ar blyneliams su sūriu, karštiems sumuštiniams, pikantiškiems pyragams, daržovių ar mėsos apkepams apibarstyti.

Lydytas klasikinis sūrelis taip pat jau atrado savo pirkėją. Kol kas jis pilstomas rankiniu būdu, bet ruošiamasi ir planuojama šią liniją automatizuoti, o kartu pasiūlyti dar kelių skonių lydytų sūrelių.

Pasak L.Balionienės, šiuo metu pieninėje jau rengiamos naujos technologijos, kuriami nauji skoniai, tad po kelių mėnesių „Norfos“ pirkėjai atras dar 4–5 skonių lydytų sūrelių.

Sviestas į „Norfos“ parduotuves tiekiamas taip pat tik tradicinis, 82 proc. riebumo, pažymėtas „Piemenėlio“ ir „N“ ženklais. Parduodamas fasuotas ir luitais po 12,5 kilogramo – pastarąjį pamėgo šeimininkės, kepančios daug pyragų, mėgstančios gaminti lydytą sviestą.

Itin dideliu populiarumu ir nauda pasižymi rauginti pieno produktai. Nors šiuo metu kefyro ar jogurto nuperkama mažiau, pasak L.Balionienės, populiariausias yra 2,5 proc. riebumo kefyras, nuo jo nedaug atsilieka sveikuolių itin garbinamos pasukos.

Orams šylant neišvengiamai padidės ir šaltibarščių kefyro (6 proc. riebumo) pardavimas – šeimininkės jį mėgsta, nes iš jo pagaminti šaltibarščiai būna tiršti, sotūs ir labai gardūs.

Ir maistas, ir desertas – taip galima apibūdinti jogurtą, kurio Alytaus pieninė siūlo daugybę rūšių. Pirkėjai mėgsta jį pusryčiams, o saugantys kūno linijas mėgaujasi vietoj deserto.

Alytiškiai siūlo ne tik trijų rūšių jogurtą su pasukomis ir skirtingais priedais, bet ir natūralų 3 proc. riebumo, taip pat geriamąjį jogurtą „Gar2“, supilstytą į maišelius ar butelius.

„Labiausiai šiuo metu populiarėja „Piemenėlio“ jogurtas be cukraus su natūraliomis uogomis – žmonės vis dažniau atsisako cukraus, tad džiaugiasi atradę šią mūsų produkciją“, – sakė L.Balionienė.

Sportuojantiems ar gyvenantiems aktyviai alytiškiai irgi turi pasiūlymą – natūralų jogurtą su didesniu baltymų kiekiu. Keičiantis požiūriui į mitybą, pirkėjams siekiant kuo natūralesnių ir sveikesnių produktų, į tai reaguoja ir gamintojai.

Pavyzdžiui, anksčiau pieninėje buvo gaminama 18 proc. riebumo grietinė, bet kadangi į jos sudėtį buvo įtraukta stabilizatorių, greitai šio gaminio atsisakyta – jo gamybos koncepcija nederėjo su bendra įmonės nuostata, kad produktai turėtų būti kuo natūralesni.

„Daugelis mūsų produktų yra trumpesnio galiojimo, nes naudojame pieną be konservantų. Ir tam yra labai paprastas paaiškinimas – juk kad gaminys būtų tinkamas vartoti kuo ilgiau, į jį būtina pridėti įvairių priedų, o mes siekiame, kad produktai būtų kuo natūralesni“, – teigė L.Balionienė.

Lietiniai su varške ir špinatais

Lietinių tešlai reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 2 v. š. aliejaus
  • po žiupsnelį druskos ir cukraus
  • 0,5 stiklinės pieno
  • 1,5 stiklinės miltų
  • 0,5 stiklinės vandens

Įdarui reikės:

  • 300 g varškės
  • 100–200 g špinatų
  • kiaušinio
  • 3–4 česnakų skiltelių
  • aliejaus
  • druskos

Užmaišykite tešlą ir palikite pastovėti 20 minučių.

Įdarui karštoje keptuvėje aliejuje pakepinkite špinatus, kol subliūkš. Sumaišykite su varške, kiaušiniu ir kapotais česnakais. Iškepkite lietinius, dėkite įdaro, sulankstykite ir apkepkite.

Patiekite su grietine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.