Sveikuolė iš Kėdainių rajono pasidalijo geros savijautos paslaptimi ir 3 receptais, kuriuos pamėgo visa šeima

„Pirmas žingsnis į gerą savijautą – judėjimas“, – įsitikinusi su sveikatos sutrikimais lig šiol nesusidurianti į septintą dešimtį kopianti pelėdnagietė Ona Kerulienė. Moteriai niekuomet gyvenime neprireikė savęs sprausti į kažkokius rėmus, neteko laikytis ir jokių varginančių dietų. Palaikyti sveiką gyvenseną ir puikią savijautą jai padeda nuolatinis judėjimas ir mankšta.

 Vos išlipusi iš lovos Ona Kerulienė neskuba sėsti prie pusryčių stalo ir mėgautis rytiniu arbatos puodeliu. Prieš tai ji atlieka lengvą mankštą, o tik tada imasi kasdienių įpročių: maisto gamybos, įvairių buities darbų ar vyksta į darbą.<br>D.Borodinaitės ir nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vos išlipusi iš lovos Ona Kerulienė neskuba sėsti prie pusryčių stalo ir mėgautis rytiniu arbatos puodeliu. Prieš tai ji atlieka lengvą mankštą, o tik tada imasi kasdienių įpročių: maisto gamybos, įvairių buities darbų ar vyksta į darbą.<br>D.Borodinaitės ir nuotr. iš asmeninio albumo.
 Blyneliai „Apgavikai“.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Blyneliai „Apgavikai“.<br>Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Daugiau nuotraukų (2)

Džestina Borodinaitė, „Rinkos aikštė“

2021-02-06 16:17

Nuolat mankštinasi

„Nuo vaikystės turėjau potraukį sportui. Dar mokyklos laikais, būdama ketvirtoje klasėje, svajojau apie mokslus sporto srityje. Nors vargais negalais pavyko įstoti į Panevėžyje esančią sporto mokyklą, mano mokslai ten ilgai netruko.

Į namus grįždavau retai – kas du–tris mėnesius, labai pasiilgdavau šeimos. Pasimokiusi sporto mokykloje metus grįžau pas artimuosius, tačiau tai nereiškė, kad dėl to išblėso mano pomėgis sportui.

Netingėti ir nuolat mankštintis tapo pagrindiniais gyvenimo iššūkiais, kurie lydi mane iki šių dienų“, – apie sportą savo gyvenime kalba Ona.

Dar ir dabar vos išlipusi iš lovos Ona neskuba sėsti prie pusryčių stalo ir mėgautis rytiniu arbatos puodeliu.

Prieš tai ji atlieka lengvą mankštą, kaip pati sako „išsižadina“, o tik tada imasi įprastų kasdienių įpročių: maisto gamybos, įvairių buities darbų ar vyksta į darbą.

Vaikštinėja po gamtą

Pagalbos šeimai centre dirbančios Onos dienotvarkė įtempta, tačiau net ir po nelengvos darbo dienos grįžusi namo ji atranda jėgų pasivaikščioti gryname ore.

Ona pabrėžė, jog kiekvieną dieną, kad ir kokios už lango oro sąlygos, išsekusias jėgas ji atgauna vaikštinėdama.

Kiek anksčiau, kai šalies nebuvo užklupusi baisi pandemija, aktyvistė grožėtis ir gerėtis gamta eidavo su drauge bendraminte, dabar, kad ir kaip bebūtų gaila ir kiek nuobodu, Onai tai daryti tenka vienai.

Ledinis vanduo

Kasdienis aktyvistės iššūkis – mažiausiai 10 tūkstančių žingsnių.

Na, o žiemą ji nepraleidžia progos išsimaudyti ledinėje jūroje ar gimtuosiuose Pelėdnagiuose visai netoli namų esančiame Ašarėnos tvenkinyje.

Ir Onai visai nė motais, kokia vandens temperatūra. Svarbiausia – įgyvendinti savo užsibrėžtą tikslą.

Reguliari mankšta – veiksminga

Kitas įprotis, be kurio neapsieina aktyvistė, – braidymas basomis po sodybos veją vasarą arba sniegą šaltuoju metų sezonu.

„Reguliari mankšta – veiksminga ir naudinga. Nors esu nebe pirmos jaunystės, bet vis dar sugebu padaryti špagatą, o nuolatinis grūdinimasis padėjo susiformuoti puikų imunitetą. 

Varstyti medikų kabinetų durų dėl rimtų sutrikimų kol kas dar neprireikia. Taip pat sportinė veikla padėjo išsaugoti pozityvų požiūrį į gyvenimą ir išmokti džiaugtis kiekviena diena, kiekviena akimirka, vertinti aplink esančius žmones“, – mintimis dalijasi Ona.

Maitinimosi įpročiai – įprasti

Kai laiką tenka leisti namuose, Ona karaliauja virtuvėje. Ruošti šeimai pusryčius ar gaminti pietus – dar vienas Onos pomėgis po sporto.

Kerulių šeimos maitinimosi įpročiai – įprasti: „Valgome viską“.

Tris atžalas su vyru užauginus Ona, rinkdamasi, kokį maistą valgyti, didžiausią dėmesį visada kreipia į patiekalui gaminti naudojamus produktus, kurie, anot šeimininkės, turi būti kuo natūralesni.

Kai norisi kažko lengvesnio, šeimininkė renkasi nekaloringus šaltus patiekalus su daug daržovių. Jų Ona užsiaugina pati.

Ant Kerulių stalo besipuikuojantys naminiai vyniotiniai, užtepėlės, įvairių rūšių blyneliai, tortukai, pyragiukai, lydytas „ghi“ sviestas ar kitokie pamėgti patiekalai bei užkandžiai – dažniausiai tik pačios Onos rankomis ruošti.

Na, o labiausiai šeimininkė dievina salotas ir mišraines, kurias gamina iš įvairiausių ingredientų: salierų, porų, kininio kopūsto, „Iceberg“ salotų, agurkų, pomidorų, morkų, ridikėlių, saulėgrąžų ir kitų įvairių daržovių.

Svarbiausia – nepersivalgyti

Patirties šeimininkė tikina įgavusi dar jaunystėje. Mat Onos mama buvo patyrusi virėja. Nuolat matydama ją besisukiojančią virtuvėje, dukra sėmėsi patirties, kurią vėliau galėjo pritaikyti ir sau.

„Nors vaikai jau sukūrė šeimas, gyvena atskirai, tačiau kai tik mus aplanko, visada valgome tai, ką mėgstame ir ko tuo metu norisi.

Svarbiausias principas prie bendro šeimos stalo – nepersivalgyti, kas labai dažnai tampa neįmanomu dalyku. Juk kiekvienas į namus atvykusį svečią nori gardžiai ir sočiai pavaišinti“, – pajuokauja šeimininkė.

Mėgsta improvizuoti

Atvykus taip mylimiems vaikams Ona paruošia ne tik įprastinio, ne kartą šeimos narių ragauto maisto, vaišių stalo nukrauna ir naujovėmis.

„Mėgstu improvizuoti. Mėgstamus moliūginius blynelius pabandžiau kepti su vištienos krūtinėlės įdaru. Pavyko.

Visai neseniai paragavau silkės su kiviais, poru ir majonezu. Skonis fantastiškas, nors ir pati netikėjau, kad sudėjus šiuos tarpusavyje mažai derančius ingredientus išeis kažkas skanaus.

Kartais idėja vienokiam ar kitokiam patiekalui kyla netikėtai. Čia ir dabar atidariusi šaldytuvą iš ten rastų produktų greitai kokią naujovę sugalvoju“, – tikina Ona.

Dažniausiai improvizuoti tenka užklupus netikėtam svečiui, prisipažįsta pašnekovė.

Keliais šeimos pamėgtais receptais Ona dalijasi ir su jumis, mieli skaitytojai.

Blyneliai „Apgavikai“

Reikės: 

  • 250 g moliūgo, 
  • 2 kiaušinių, 
  • 1 didelio arba 2 nedidelių svogūno galvučių, 
  • 2 skiltelių česnako, 
  • 4 šaukštų miltų, 
  • 4 šaukštų krakmolo, 
  • pipirų ir mėgstamų prieskonių (blynų tešlos pagardinimui).

Gaminimas: moliūgą sutarkuokite, svogūną ir česnakus susmulkinkite. Į dubenį sudėkite visus blynams skirtus ingredientus ir gerai išmaišykite.

Įkaitinkite keptuvę, iškart sumažinkite temperatūrą iki vidutinės ir kepkite iš abiejų pusių, po kelias minutes. Skanaus!

Pupelių kotletai „Būk sveikas“

Reikės: 

  • 1 stiklinės virtų pupelių, 
  • 2 virtų bulvių, 
  • 1 morkos, 
  • 2 šaukštelių krakmolo, 
  • 2 kiaušinių, 
  • pipirų ir mėgstamų prieskonių (kotletų pagardinimui), 
  • maltų džiūvėsių (kotletukų apvoliojimui).

Gaminimas: į dubenį sudėkite visus kotletams reikiamus ingredientus, viską sutrinkite arba sumalkite. Iš gautos masės formuokite kotletus, apvoliokite juos džiūvėsiuose ir pakepinkite iš abiejų pusių, po kelias minutes. Skanaus!

Mielinė „Vynuogė“

Reikės: 

  • 500 g miltų, 
  • 250 ml pieno, 
  • 40 g mielių, 
  • 3 šaukštų cukraus, 
  • 4 šaukštų aliejaus, 
  • 1 kiaušinio, 
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas: ant kepiniui skirtų mielių užberkite šiek tiek cukraus ir įpilkite šlakelį šilto pieno. Kai mielės išsileidžia, įberkite dešimtadalį kepiniui skirtų miltų, išmaišykite, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Pakilusias mieles supilkite į likusius miltus, sudėkite su cukrumi ir žiupsneliu druskos išsuktą kiaušinį, supilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Tada tešlą išminkykite rankomis. Gerai išminkyta tešla turi būti vienalytė, blizganti, nelipti prie rankų ar indo.

Iš tešlos formuojame norimo dydžio rutuliukus, į vidų dėkite nedidelius supjaustytos dešrelės gabalėlius arba sausai sukepintos maltos mėsos kamuoliukus. Iš paruoštų rutuliukų suformuokite vynuogės formos kepinį. Aptepkite jį kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kiek daugiau negu 30 minučių. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą