Dėl pandemijos su vyru prancūzu negalinti susitikti kaunietė paruošė aistrą kaitinančią staigmeną 4 receptai

Tarp Kauno ir Paryžiaus gyvenanti televizijos laidų prodiuserė Danutė Nicolas (42 m.) šiais metais Valentino dieną su savo vyru informacinių technologijų projektų vadovu Christophe’u (47 m.) švęs per atstumą.

Danutė ir Christophe’as įprastai vasario 13-ąją vakarieniauti eidavo į restoraną, o vasario 14-ąją meilės ir aistros kupiną vakarienę žmona vyrui paruošdavo namie.<br>I.Deksnės ir nuotr. iš asmeninio albumo.
Danutė ir Christophe’as įprastai vasario 13-ąją vakarieniauti eidavo į restoraną, o vasario 14-ąją meilės ir aistros kupiną vakarienę žmona vyrui paruošdavo namie.<br>I.Deksnės ir nuotr. iš asmeninio albumo.
Danutė ir Christophe’as įprastai vasario 13-ąją vakarieniauti eidavo į restoraną, o vasario 14-ąją meilės ir aistros kupiną vakarienę žmona vyrui paruošdavo namie.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Danutė ir Christophe’as įprastai vasario 13-ąją vakarieniauti eidavo į restoraną, o vasario 14-ąją meilės ir aistros kupiną vakarienę žmona vyrui paruošdavo namie.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Danutė ir Christophe’as įprastai vasario 13-ąją vakarieniauti eidavo į restoraną, o vasario 14-ąją meilės ir aistros kupiną vakarienę žmona vyrui paruošdavo namie.<br>I.Deksnės nuotr.
Danutė ir Christophe’as įprastai vasario 13-ąją vakarieniauti eidavo į restoraną, o vasario 14-ąją meilės ir aistros kupiną vakarienę žmona vyrui paruošdavo namie.<br>I.Deksnės nuotr.
Danutė ir Christophe’as įprastai vasario 13-ąją vakarieniauti eidavo į restoraną, o vasario 14-ąją meilės ir aistros kupiną vakarienę žmona vyrui paruošdavo namie.<br>I.Deksnės nuotr.
Danutė ir Christophe’as įprastai vasario 13-ąją vakarieniauti eidavo į restoraną, o vasario 14-ąją meilės ir aistros kupiną vakarienę žmona vyrui paruošdavo namie.<br>I.Deksnės nuotr.
Danutė ir Christophe’as įprastai vasario 13-ąją vakarieniauti eidavo į restoraną, o vasario 14-ąją meilės ir aistros kupiną vakarienę žmona vyrui paruošdavo namie.<br>I.Deksnės nuotr.
Danutė ir Christophe’as įprastai vasario 13-ąją vakarieniauti eidavo į restoraną, o vasario 14-ąją meilės ir aistros kupiną vakarienę žmona vyrui paruošdavo namie.<br>I.Deksnės nuotr.
Kad ir teks bendrauti per atstumą, D.Nicolas vis tiek paruoš šventinį stalą, ant kurio puikuosis jos ir vyro itin mėgstami prancūziški aistrą kaitinantys patiekalai.
Kad ir teks bendrauti per atstumą, D.Nicolas vis tiek paruoš šventinį stalą, ant kurio puikuosis jos ir vyro itin mėgstami prancūziški aistrą kaitinantys patiekalai.
Kad ir teks bendrauti per atstumą, D.Nicolas vis tiek paruoš šventinį stalą, ant kurio puikuosis jos ir vyro itin mėgstami prancūziški aistrą kaitinantys patiekalai.
Kad ir teks bendrauti per atstumą, D.Nicolas vis tiek paruoš šventinį stalą, ant kurio puikuosis jos ir vyro itin mėgstami prancūziški aistrą kaitinantys patiekalai.
Kad ir teks bendrauti per atstumą, D.Nicolas vis tiek paruoš šventinį stalą, ant kurio puikuosis jos ir vyro itin mėgstami prancūziški aistrą kaitinantys patiekalai.<br>I.Deksnės nuotr.
Kad ir teks bendrauti per atstumą, D.Nicolas vis tiek paruoš šventinį stalą, ant kurio puikuosis jos ir vyro itin mėgstami prancūziški aistrą kaitinantys patiekalai.<br>I.Deksnės nuotr.
Midijos rokforo padaže.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Midijos rokforo padaže.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Keptas kamamberas su medumi ir pinijomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Keptas kamamberas su medumi ir pinijomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Šokoladinis tortas su braškėmis.
Šokoladinis tortas su braškėmis.
Šokoladinis tortas su braškėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Šokoladinis tortas su braškėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kepti aštuonkojo čiuptuvai su rūkytų paprikų padažu ir bulvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kepti aštuonkojo čiuptuvai su rūkytų paprikų padažu ir bulvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kepti aštuonkojo čiuptuvai su rūkytų paprikų padažu ir bulvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kepti aštuonkojo čiuptuvai su rūkytų paprikų padažu ir bulvėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Danutė ir Christophe’as susipažino prieš ketverius metus, o pernai susituokė. Taures už pažintį ir meilę pora pakels vienas kitą matydami kompiuterio ekrane.
Danutė ir Christophe’as susipažino prieš ketverius metus, o pernai susituokė. Taures už pažintį ir meilę pora pakels vienas kitą matydami kompiuterio ekrane.
Daugiau nuotraukų (18)

Lrytas.lt

Feb 13, 2021, 5:06 PM

Dėl karantino pora tą dieną nebus drauge, tačiau moteris vis tiek paruoš šventinį stalą, ant kurio puikuosis jųdviejų itin mėgstami prancūziški aistrą kaitinantys patiekalai.

Praėjusią vasarą už prancūzo ištekėjusi kaunietė nemažai laiko praleidžia Prancūzijoje, tačiau dėl darbų gausos ir pandemijos sugriežtinus draudimus šiuo metu moteris gyvena Lietuvoje.

Dėl tų pačių priežasčių į žmonos gimtinę negali atvykti ir Christophe’as.

„Tai bus pirmas kartas per ketverius metus, kai vasario 13-ąją, kuri yra mūsų pažinties diena, ir Valentino dieną būsime ne kartu. Pandemija sužlugdė mūsų planus“, – kalbėjo D.Nicolas.

Trejus metus D.Nicolas Valentino dieną šventė Paryžiuje. Prancūzai šią dieną išskirtine laiko ne mažiau nei lietuviai.

Vasario 14-ąją mylimieji vienas kitam dovanoja šokoladą, gėles ir kitokias dažniausiai į širdies formą įpakuotas dovanas. Ne per pandemiją gauti staliuką vakarienei daugelyje restoranų įmanoma tik užsisakius prieš mėnesį, o kai kur net prieš du.

Ne visi įsimylėjėliai veržiasi į restoranus. Nemažai porų meilės dieną švenčia namuose. Maistą jie užsisako arba ruošia patys.

„Prancūziška vakarienė įprastai yra gausi ir soti. O šventinei skiriama dar daugiau dėmesio. Iki kaulų čiulpų gurmanai prancūzai neįsivaizduoja stalo be užkandžių, vyno, sūrių, karštųjų patiekalų ir vieno ar kelių desertų.

Iš pradžių man buvo labai keista, kad drabužius jie perka laukdami nuolaidų, o maistui pinigų netaupo. Vakarienei restorane išleisti 100 ar 200 eurų porai yra normalu. Šventinei vakarienei gali būti išleidžiama dar didesnė suma“, – tvirtino D.Nicolas.

Valentino dieną Prancūzijoje įprastai valgomi aistrą kaitinantys patiekalai su afrodiziakais. Ypač mėgstamos įvairiai paruoštos jūrų gėrybės, šokoladas, braškės, saldėsiai.

Šventė neįsivaizduojama be prancūziško šampano ir kelių rūšių vyno, priderinto prie maisto.

Danutė ir Christophe’as įprastai vasario 13-ąją vakarieniauti eidavo į restoraną, o vasario 14-ąją meilės ir aistros kupiną vakarienę žmona vyrui paruošdavo namie.

„Nuo mažens labai mėgstu ruošti maistą, improvizuoti derindama įvairius produktus.

Kol nebuvau susipažinusi su Christophe’u, dažniausiai gamindavau saldumynus – kepdavau įvairius meduolius, sausainius, tortus, ruošdavau kitokius desertus.

Tačiau artimiau susipažinusi su prancūzų virtuve ir ypač jų maisto ruošimo technologija pradėjau vis dažniau gaminti šios šalies valgius. Būtent juos ruošiau ir Valentino dienos proga“, – pasakojo pašnekovė.

Meilės šventei D.Nicolas ruošdavo garuojančias midijas, dažniausiai jos vyro pamėgtame rokforo padaže, vakarienė neapsieidavo be aštuonkojų, omarų.

Moteris tikino, jog Prancūzijoje įprasta aštuonkojį valgyti šalia patiekiant ne tik salotų ir baltos duonos, bet ir įvairių padažų, ypač rūkytų paprikų, mėgstamos bulvės su lupena.

Ant šventinio stalo praėjusiais metais garavo D.Nicolas kepta antis. Gyvendama Prancūzijoje lietuvė išmoko ruošti antį taip, kad valgant galima apsilaižyti pirštus. Ant mažos ugnies verdant antį tirpsta riebalai, juose paukštiena gali būti laikoma kelias dienas. Iš jų ištraukus ir pakepus visą antį ar atskiras jos dalis galima mėgautis sultinga mėsa.

„Kadangi prancūzų virtuvė sunkiai įsivaizduojama be sūrio, jų ant stalo visada būna daug ir įvairių rūšių. Man labai patinka tai, kad tarp pagrindinių valgių ir deserto dažnas prancūzas valgo keptą kamambero sūrį, pagardintą medumi, rozmarinais, riešutais. Šiuo patiekalu mes taip pat mėgaudavomės Valentino dieną“, – sakė D.Nicolas.

Įvairius saldžius kepinius mėgstanti gaminti moteris vasario 14-ąją įprastai stalą papuošdavo kruasanais, daugybės sluoksnių gardėsiu, primenančiu „Napoleono“ tortą.

Meilės dienos ji neįsivaizdavo be šokoladinio torto su braškėmis. Tokį tortą Danutė būtinai keps ir per šią Valentino dieną.

„Nors pažinties metines ir meilės dieną minėsime nuotoliniu būdu, abi dienas savo namuose paruošiu šventinį stalą, kurį matys ir vyras. Ant jo bus aštuonkojų, midijų, sūrio.

Vieną dieną ruošiu sausainėlius makarunus, kitą kepsiu mudviejų mėgstamą tortą su braškėmis.

Christophe’as dar nežino, tačiau suruošiu jam staigmeną – iš anksto užsakiau skanėstų iš restorano, kurie abi dienas papildys jo stalą.

Ilgėdamiesi vienas kito skirtingose šalyse pakelsime taures už meilę, šeimą, draugystę ir lauksime dienos, kai vėl būsime drauge“, – sakė D.Nicolas.

Moteris tikino, kad valgių ir lėkščių per Valentino dieną ji nepuošia širdelėmis, nes mano, jog tokios grožybės labiau tinka paaugliams, bet ne solidiems žmonėms.

Kepti aštuonkojo čiuptuvai su rūkytų paprikų padažu ir bulvėmis

Patiekalui reikės:

  • 1 aštuonkojo
  • 1 laurų lapo
  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • žiupsnio druskos
  • juodųjų ir kvapiųjų pipirų
  • kelių bulvių

Padažui reikės:

  • 1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 3 skiltelių česnako
  • 2 a. š. rūkytos paprikos
  • pusės citrinos sulčių
  • žiupsnio druskos

Aštuonkojį geriausia pasiruošti iš vakaro. Užkaiskite didelį puodą vandens, įdėkite laurų lapą, pipirus, svogūną, česnakus, įberkite druskos ir pipirų. Dėkite aštuonkojį į verdantį puodą, uždenkite ir virkite apie valandą, kol aštuonkojis bus minkštas. Išvirusį išimkite iš puodo ir visiškai atvėsinkite.

Padažui nedideliame puode arba mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite česnakus ir rūkytą papriką. Kaitinkite, kol česnakai paskleis kvapą, ne ilgiau. Šiek tiek atvėsinkite, tada supilkite citrinos sultis ir pagardinkite druska bei pipirais. Patiekite su bulvėmis, virtomis su lupena.

Šokoladinis tortas su braškėmis

Patiekalui reikės:

  • 25 g kakavos miltelių
  • 3 v. š. verdančio vandens
  • 100 g cukraus
  • 100 g miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių be kaupo
  • 2 kiaušinių
  • 100 g sviesto
  • 200 g braškių papuošti

Kremui reikės:

  • 300 g juodojo šokolado
  • 450 ml riebios grietinėlės

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Skardą patepkite sviestu, o pagrindą ir šonus išklokite kepimo popieriumi. Ruoškite tešlą torto pagrindui: į didelį dubenį berkite kakavą, užpilkite verdančiu vandeniu ir mentele maišykite, kol išeis tyrelė. Suberkite likusius sausus produktus, dėkite kiaušinius, minkštą sviestą ir plakite plaktuvu iki vientisos masės.

Šaukštu sudėkite pyrago tešlą į paruoštą kepimo skardą ir išlyginkite paviršių. Kepkite 20–25 minutes. Palikite pyragą atvėsti skardoje. Putėsiams šokoladą suberkite į dubenį, jį dėkite virš puodo su karštu vandeniu (svarbu, kad dubuo nesiliestų su vandeniu). Maišydami ištirpinkite šokoladą. Neperkaitinkite. Ištirpusį šokoladą nukelkite nuo garų vonelės ir atvėsinkite.

Grietinėlę plakite, kol susidarys minkštos smailės. Atsargiai po truputį įmaišykite ištirpintą šokoladą iki vientisos masės. Kai pyragas atvės, ant pagrindo sudėkite šokolado putėsius, išlyginkite peiliu ar mentele. Formą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą nakčiai.

Prieš patiekdami atsargiai išimkite pyragą iš formos ir perkelkite jį į plokščią lėkštę. Papuoškite braškėmis, aplietomis šokoladu.

Midijos rokforo padaže

Patiekalui reikės:

  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 valgomųjų svogūnėlių
  • 125 ml baltojo vyno
  • 8 čiobrelių stiebų
  • 50 g sutrupinto rokforo
  • 1 kg švariai nuplautų ir atrinktų midijų
  • 1 a. š. druskos
  • žiupsnio šviežiai maltų pipirų
  • 50 g riebios grietinėlės

Ketaus puode ar didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Įdėkite smulkintus svogūnus ir kepkite, kol suminkštės (apie 2 minutes). Supilkite vyną, sudėkite čiobrelius ir padidinkite kaitrą. Vynui užvirus sudėkite rokforą ir midijas.

Paskaninkite druska ir pipirais. Puodą uždenkite, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir kartkartėmis pamaišydami virkite, kol midijos atsivers (apie 5 minutes). Nukelkite puodą nuo ugnies, supilkite ir išmaišykite grietinėlę. Patiekite su šviežia balta duona ar keptomis bulvytėmis.

Keptas kamamberas su medumi ir pinijomis

Patiekalui reikės:

  • 1 kamambero
  • 1 v. š. skysto medaus
  • 1 v. š. pinijų
  • kelių rozmarinų šakelių
  • žiupsnio šviežiai maltų pipirų
  • granatų sėklų

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Sūrį dėkite į kepti skirtą indą, įpjaukite įstrižomis linijomis. Paviršių aptepkite medumi, praskirkite įpjautas vietas, kad ten irgi patektų medaus. Pabarstykite pinijomis, paskaninkite rozmarinais ir pipirais, granatų sėklomis. Kepkite apie 20 minučių arba kol sūrio vidus išsilydys. Patiekite su šviežia balta duona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.